FT-kameraene fra Panasonic har vunnet våre tester av tøffe kompaktkameraer tre år på rad. Når vi nå har kommet til FT4 noterer vi litt misfornøyd at ikke så mye virker å ha hendt siden foregående år. Faktum er at både utsiden og spesifikasjonene ser identiske ut. Men i mykvaren har det kommet til funksjoner. Man kan skyte time-laps sekvenser, 360 graders panorama og i helt manuell innstilling. GPS-funksjonen kan kompletteres med ordentlige kart, og ifølge Panasonics egen reklame kan man bruke barometeret til å forutsi været, men det føles litt konstruert.
Selve kameraet er fortsatt et av de mest motstandsdyktige man kan kjøpe. Til tross for at knappene er ganske små sitter de bra til og er tilstrekkelig distinkte for at det likevel skal være smidig å navigere menyene. Vi er som vanlig glad for hurtigmenyen, hvor man enkelt kommer til de vanligste innstillingene. De 30 motivprogrammene kompletteres av et meget godt fungerende automatisk motivprogram, programautomatikk og som sagt for uvanlighetens skyld, en helt manuell innstilling.
Bildekvaliteten var fra tidligere bra, og om den har blitt enda bedre så er det i tilfelle gradsforskjeller. Skarpheten er fin fra kant til kant, men man kan notere et visst lystap. Og geometrien er uten anmerkning gjennom hele zoomomfanget. Fargene gjengis bra og graderingsomfanget er vel godkjent. I dårlig lys gjør det en bra jobb med å bevare detaljer, og man må opp til ISO 1600 før støyen blir forstyrrende. Undervannsbildene blir også bra, selv om hvitbalansen blir litt feil.
Konklusjon
Tross få nyheter er FT4 fortsatt vår vinner. Ironisk nok er dets største konkurrent det foregående FT3, om man finner det til salgs. De få nye funksjonene er ikke avgjørende, om man da ikke absolutt må ha manuelle innstillinger. FT4 er et meget motstandsdyktig kamera, som for uvanlighetens skyld også gjør en bra jobb på landjorden. De automatiske funksjonene gjør en fin jobb med å forbedre bildekvaliteten og hjelpe den utrente fotografen til å ta bedre bilder.