Hvis man bare skal ha ett kamera, er X20 et godt kompromiss. Selv om det er litt større enn de fleste kompaktkameraer, og like stort som kompakte systemkameraer, er det et fortreffelig allroundkamera. Grunnen til det er superb optisk kvalitet, lyssterk optikk med silkemyk manuellzoom på 28-112mm, en praktisk optisk søker, og en ny bildebrikke. Som er større enn vanlig for kompaktkameraer, og med Fujis unike arrangering av RGB-sensorene som fanger opp rødt, grønt og blått. Få kompaktkameraer har så mange likhetstrekk med et avansert systemkamera, og veldig få av dem er i nærheten av samme bildekvalitet.
Bildekvalitet
For skarpheten er fremragende over hele zoomområdet, på de fleste blendere, og det er lite fortegning og vignettering her. Selv om X20 har færre piksler enn Sony HX50V, er ikke detaljskarpheten noe dårligere. Det sørger blant annet fraværet av lavpassfilteret foran X-Trans bildebrikken, og den skarpe zoomen for. I motsetning til HX50V, kan man lagre råfiler, og både de og de komprimerte jpeg-filene, holder meget høy kvalitet. Det er særlig fargegjengivelsen og dynamikken i bildet som stikker seg ut. Et område ingen er bedre på enn X20 i kompaktklassen. Men det er ikke fritt for bildestøy. Bilder tatt i lite lys på 400 ISO har begynnende korndannelse. Ved 800 er den kledelig til stede, særlig på sorthvitt, men ikke plagsom. Man kan fint lage utskrifter i A3-format, også på 1600 ISO, men kanskje ikke fra 3200 ISO-bilder. 6400 ISO kan kun lagres som jpeg. Like greit, for her og på 12800 ISO er det bare grums.
I bruk
Den optiske søkeren dekker bare 85 prosent av bildeflaten, men den er relativt stor og lys, og man kan se eksponeringsdata i søkeren. Blitssko, programhjul, eksponeringskompensasjon og en smart hurtigknapp (Q), for tilgang til de mest brukte funksjonene, gjør kameraet til en drøm å bruke. Autofokusen er kjapp i de fleste situasjoner, man kan velge serieopptak opp til 9 bilder/s i full oppløsning, og brukervennligheten er svært bra.
Få kompaktkameraer kombinerer så høy bildekvalitet med så god brukeropplevelse. X20 er så lett å jobbe med, at det i seg selv er en god grunn til å velge det foran andre kameraer, og det er tross begrensningene, ikke mye å utsette på bildekvaliteten for et kamera i denne klassen. Dersom prisen ikke er avskrekkende, er FujiFilm X20 et av de tre-fire beste kompaktkameraene man kan velge i dag.