Nyere kompaktkameraer blir stadig mer avanserte, på grensen til små computere som krever mye av brukeren. Man skal ikke bare ta fine bilder, man skal kjempe med mange små knapper og komplekse menyer for å gjøre selv den minste innstilling.
En pekeskjerm løser langt på vei problemet med betjeningen, for der kan man få plass til flere funksjoner enn det er mulig å få plass til på knapper, på et lommekamera.
Det er en av fordelene med Panasonic Lumix LX15. Det kameraet mangler – en søker finnes dessverre ikke her – veies langt på vei opp av gjennomtenkte skjermmenyer som man betjener med pekefingeren, akkurat som på mobilen. Det er bra både for nybegynneren og den erfarne. Sistnevnte kan også glede seg over meget gode råfiler, for etterbehandling, og praktiske detaljer som blendering på zoomobjektivet.
Lumix LX15 hører til entusiastsegmentet med små kameraer, som har 1-tommers bildebrikker på 20 megapiklser, kombinert med 4K-video og lyssterk zoom.
Zoomobjektivet skiller seg litt fra konkurrentenes, selv om 24-72mm er nesten identisk med for eksempel Sonys RX100-modeller. Her får man optisk bildestabilisator kombinert med lysstyrke på f1,4 på 24mm vidvinkel. Den spretter fort opp til 2,8 når du zoomer, og holder seg der til 72mm tele, men det er uansett meget bra for et kompaktkamera med tre ganger zoom.
Med høy skuddtakt, vippbar pekeskjerm, og Panasonics 4K-fotomodus, og kjapp autofokus, er det et kamera som passer godt til landskapsfotografering, portretter eller som feriekamera. Det er ikke like godt egnet til sport, for bufferen stopper det før du får tatt lange bildeserier på 12 bilder/s. Eller 7 bps, dersom du skal ha autofokus mellom hvert bilde.
Som de fleste nyere Panasonic-kameraer med 4K-video, kan man velge ut ett 8 Mp stillbilde fra videostrømmen med 30 bilder/s, når 4K-fotomodus er valgt.
Lumix LX15s nærmeste konkurrenter er Sony RX100IV og RX100V, Canon Powershot G7X II, og Lumix LX100.
Bildekvalitet
Siden en 1-tommers bildebrikke har større bildeflate enn vanlige kompaktkameraer har med 1/2,3’’, fanger den mer lys. Det gir bedre bilder i form av mindre bildestøy og bedre bildedynamikk.
Kameraet har den samme autofokusen med 49 punkters dybdebaserte fasefokus, som vi kjenner fra andre Panasonic-kameraer med samme bildebrikke. Fokusen er lynkjapp på stillbilder, men på serieopptak stopper bufferen alt for tidlig kameraet mens det lagrer bildene. Dermed blir gleden over rask fokus og høy skuddtakt, litt dempet.
Så det er ikke noe actionkamera, men bildene blir sylskarpe likevel. Mye på grunn av høy optisk kvalitet. Man forventer synlig skarphetsfall på 24mm, særlig på full lysåpning, men det er forbausende skarpt. Klart, det er litt vignettering å se på råfilene, som ikke er så synlig på de korrigerte jpeg-bildene, og skarpheten i hjørnene er relativt bra.
Fortegningen er heller ikke ille for en 24mm, og zoomer man til 72mm, holder den optiske kvaliteten seg godt. Husk forresten at brennvidde-omfanget endrer seg til 36-108mm, når man tar opp video. Det skyldes at 4K-video beskjæres på bildebrikken. En ulempe for de som liker å filme med vidvinkel, men en fordel for de som trenger mer tele når de filmer.
Zoomen på LX15 gir litt finere detaljskarphet enn zoomen på Sony RX100V, så lenge man holder seg under 1600 ISO følsomhet. Kameraet er på sitt beste under 1600 ISO, men bildestøyen er ikke verre enn at man fint kan leve med det. Over 3200 ISO blir det straks verre. Ikke bare på grunn av grumsete støy, men også fordi Panasonic har valgt en hard støyalgoritme, som reduserer skarpheten betydelig på høye ISO-verdier.
Så hold deg under 1600 ISO.
Du kan ta opp 4K-klipp i 15 minutters sekvenser. Det er bra fordi dette kameraet vil du like å filme med. Den praktiske pekeskjermen i kombinasjon med stillegående zoom og presis autofokus, gjør det lett å bruke. Videokvaliteten er langt finere enn på vanlig HD-video, noe vi raskt konstaterte på vår referanse-tv fra Panasonic.
Vellykket kompakt
Panasonic Lumix LX15 er et av de beste kompaktkameraene vi har testet. Det mangler søker, og pekeskjermen har begrenset med reguleringsmuligheter, men bildekvaliteten og brukervennligheten ellers, er det lite å utsette på. Noen vil savne mer zoom, andre et ND-filter, men oppsummert kan vi trygt si at LX15 er et av de beste kjøpene i premium-segmentet. Det er billigere enn Sony RX100IV og RX100V og slik sett et bedre kjøp, hvis man kan leve med ulikhetene.