Sakte men sikkert har de utvidet objektivparken til Nikon 1-kameraene. I høst kommer det til og med en ekstremt lyssterk portrettele med 32m brennvidde, og f1.2 i lysstyrke! Med den sedvanlige beskjæringsfaktoren – x 2,7, betyr det en bildevinkel tilsvarende 86mm. Perfekt for portretter, også i lite lys. Men nå skal det handle om objektivet for folk flest. En zoom som dekker alt fra vidvinkel til tele, er et populært valg blant mange.
Da rekker man over så mangt av motiver, fra landskap og gruppebilder, til lokale sportsarrangementer, og av og til et og annet dyrebilde. Den kompakte Nikkor 10-100mm er et slikt objektiv. Det dekker et område tilsvarende 27-270mm, og med lysstyrke f4.0-5.6, er det absolutt innenfor når vi snakker om et så vidt rimelig objektiv. For 4.000 kr får man integrert optisk bildestabilisator, og objektivet leveres i sort, eller sølvgrått.
Den optiske ytelsen er naturlig nok av varierende karakter. Noe som er helt normalt for objektiver med 10 x zoom eller mer. Utfordringene ved å bake inn bred vidvinkel og lang tele, lar seg ikke alltid skjule i bildene fra objektivet. Likevel klarer Nikkor-zoomen seg forbausende bra. På vidvinkel – 27mm, og full blenderåpning, er den tønneformede fortegningen markant. Det samme er lystapet – vignetteringen – og det er ikke særlig skarpt i hjørnene. Velger man blender 5,6 i stedet, blir de to siste punktene betydelig forbedret, men fortegningen er der likefullt.
Zoomer man inn til mellom 35 og 50mm, skifter fortegningen til puteform. Også her er den markant, men lystapet i hjørnene er ikke like ille. Ikke skarpheten heller, som er mye bedre over hele bildeflaten. Med enda lengre brennvidde, avtar fortegningen gradvis, men på tele over 100mm faller også skarpheten. Aller skarpest er objektivet fra 35 til 100mm, og mellom blender 5,6 og 11. Da er også skarpheten på sitt jevneste.
Autofokusen jager en del på tele, og er ikke alltid kjapp nok til å låse bevegelser, selv om Nikons nyeste generasjon kameraer – V2 og J3 – har meget kjapp autofokus. Dermed er det ikke så godt egnet til actionshots, særlig ikke når lyset faller på ettermiddagen.
Fargebrytningen, eller kromatisk aberrasjon, er ikke veldig plagsom. Den er verst i kantene, og der er det ikke så kritisk. Objektivet er gjennomgående bygget i plast, og gir som vanlig for zoomobjektiver i lav prisklasse, ikke den helt store kvalitetsfølelsen. Men prisen trekker opp i sammendraget, og tross ujevn optisk ytelse, er Nikkor-zoomen for Nikon 1, et godt valg som allroundobjektiv. Men ikke kast kitobjektivet for det…LS.