Et kamera er det perfekte reisefølget, hvor enn man skal på ferie. Mulighetene for bedre bilder øker betydelig med et godt kamera. Det er veldig tilfredsstillende å fotografere med et kamera man trives med, og langt morsommere å se på bildene fordi kvaliteten alltid blir bedre enn fra mobilkameraet.
Siden kameraer er forskjellige, og har ulike egenskaper, har jeg samlet 15 kameraer som dekker litt forskjellige behov. Mange av dem overlapper hverandre i egenskaper, men alle vil dekke det primære behovet likt: Nemlig bedre bildekvalitet.
Her finner du små, lette kompaktkameraer, noen med lite eller ingen zoom, andre med mye zoom. Så her velger man etter behov og budsjett. Noen er bedre egnet for ferie i naturen enn byferie, andre er perfekt til gatefotografering, men alle leverer bildekvalitet i helt i toppen for prisklassen.
Selv om de er små, har kompaktkameraene mye større bildebrikker en mobilkameraet, som fanger mer lys, og gir bedre bilder i lite lys. Den optiske kvaliteten er mye bedre, og man får mye finere bokeh fra et småbildekamera. Som også har bedre ergonomi og flere innstillingsmuligheter for kreative fotografer.
Seks anbefalte kompaktkameraer:
- Olympus Tough TG-6
- DJI Mini 2 Fly More Combo
- Sony RX100 VII
- Panasonic Lumix LX100 II
- Fujifilm X100V
- Leica Q2
Systemkameraer
De større systemkameraene byr på enda flere muligheter. Som utskiftbare objektiver. En av de viktigste grunnene til å velge et systemkamera, eller speilrefleks. Den andre er bilde- og videokvaliteten. Med mye større bildebrikker, mer avansert bildeprosessering og raskere autofokus, er systemkameraet de fleste kompaktkameraer overlegent.
Det er også her man skal velge kamera, om man har noen særskilte behov. Natur, sport, portrett, barn, reiser eller dyrefotografering, kan bli langt mer spennende og gi bedre bildekvalitet med et kamera som er skreddersydd for oppgaven.
De små speilløse kameraene fra Canon, Fujifilm og Nikon, er utmerkede allroundkameraer for den eventyrlystne nybegynneren, mens de større speilløse kameraene retter seg mot mer erfarne fotografer, med krav som de enkleste kameraene kanskje ikke oppfyller.
Ni anbefalte systemkameraer:
- Canon EOS M50
- Nikon Z50
- Fujifilm X-E4
- Sony A6600
- Fujifilm X-T4
- Sony a7c
- Nikon Z5
- Canon EOS 90D
- Panasonic Lumix S5
Bilde- og videokvalitet
Mens man bare kan knipse i vei med mobilen, lønner det seg å sette seg inn i grunnleggende funksjoner på et kamera, Spesielt for nybegynneren. Da kan man gradvis lære kameraet å kjenne, finne ut hvordan man kan utnytte de mange funksjonene og bli en mye bedre fotograf.
Selv et kompaktkamera, har flere ganger så stor bildeflate som kameraet på mobilen. Et systemkamera har en enda større sensor, eller bildebrikke. Den trenger ikke like mye lys og gir mye høyere bildekvalitet med blant annet lavere bildestøy mindre bildebrikker. Det optiske glasset i kameraene har bedre optisk kvalitet, som gir mindre forvrengning og høyere skarphet.
Siden systemkameraer har utskiftbar optikk, kan de forvandles fra portrett, til landskapskameraer, sportskameraer eller makrokameraer på sekunder. Man kan skifte fra ekstrem vidvinkel til ekstrem tele på ett minutt, uten å kompromisse med kvaliteten på samme måte som med digital zoom. Som degraderer bildekvaliteten proporsjonalt med den digitale økningen i brennvidde.
Grunnleggende kriterier for et feriekamera
De 15 feriekameraene er valgt ut fra størrelse, vekt, ytelse og pris. Bærbarhet er en faktor for et reisekamera. Det samme er bildekvaliteten, som skal være i toppsjiktet. Vi har også vurdert brukervennligheten, og sett på hva hvert enkelt kamera utmerker seg på.
Noe er raskere enn andre, og bedre til å fange viltre ungers lek, og fokuserer lynraskt og presist på sports- og actionmotiver. Andre er værtettet med egenskaper som egner seg for naturfotografer, andre har ikke zoom og blir litt krevende, men også mer tilfredsstillende å skyte feriebildene med. Kort sagt, her er 15 fenomenalt gode kameraer, som alle sammen er perfekt å forevige årets ferie med.
*Markedspriser per mai 2021