Clip on mobillinser

Pimp mobilkameraet

Sett en linse på mobilen hvis du vil ha friskere bilder.

Clip on mobillinser 4

(Foto: Produsenten)

De færreste mobilene har noen form for zoom. Du kan zoome digitalt med fingrene, men resultatet blir ikke bra. Mer zoom betyr mer grums, og uskarpe bilder.

Men det finnes en løsning som faktisk funker. Den er ikke gratis, men for noen hundrelapper kan man få en linse som klaskes over mobilkameraet, og endrer brennvidden. I praksis betyr det at mobilkameraet kan pimpes med et vidvinkelobjektiv, tele eller makro, slik at du kan ta enda flere spreke bilder eller video med mobilen.

Det er ikke sikkert det er en erstatning for å ha med seg et kamera, hvert fall ikke for alle, men et teleobjektiv eller en makrolinse tar ikke noe plass og er lett å ha med – og enkel å bruke.

Tenk på dem som objektiver for mobilen, som man setter på for å endre brennvidde og bildevinkel. Akkurat som på et kamera, altså.

De kan også brukes på Skype- eller Facetime-samtaler.

Hva finnes

Mobilobjektivene finnes i mange varianter. Det vanligste er vidvinkel som gir bredere bildevinkel enn mobilkameraet klarer, slik at du får med enda mer på bildene. Fint for landskap, arkitektur og reisefotografering.

Den andre av de tre vanligste variantene, er teleobjektivet. Det har smalere bildevinkel og trekker motivet nærmere. Det er praktisk, ikke bare når du ikke rekker helt frem med mobilen, men også fint å bruke på portretter.

Den tredje varianten er makroobjektivet. Den har ekstrem nærgrense, slik at du kan ta skarpe bilder bare noen millimeter fra motivet. Noe som kommer godt med hvis man skal ta bilder av detaljer, eller utforske makroverdenen.

Hva gjør de

Disse mobilobjektivene utvider bruksområdet til mobilkameraet, og setter du på for eksempel en fisheye, får du ekstrem 180 graders bildevinkel. Det er heller ikke mulig med mobilkameraet.

Mobilobjektivene fungerer slik at en eller flere linser settes sammen i et mikroobjektiv. Konfigurasjonen bestemmer om det blir tele, makro, vidvinkel eller fisheye (180 graders bildevinkel).

(Foto: Lasse Svendsen)
180 graders vidvinkel.

Det finnes også noen oppstartsprosjekter som lover zoomobjektiver til mobilen, men de er foreløpig ikke tilgjengelig for test. Så her konsentrerer vi oss om mobilobjektiver med faste brennvidder.

Brennvidden på et iPhone-kamera (iPhone 7) tilsvarer en 28mm vidvinkel. For Samsung Galaxy S7 og S8 er brennvidden 26mm, og det er det eneste som påvirkes av et mobilobjektiv utenpå kameraet.

For eksempel blir 28 til 84mm, perfekt for portretter, om man setter på en 3 x tele. Omvendt blir 28mm til 16 ekstrem vidvinkel, om man setter på en vidvinkellinse.

(Foto: Lasse Svendsen)
Vidvinkel og panorama i kombinasjon.

Med andre ord, dekker man 16, 28 og 56 eller 84mm, bare med noen ekstra objektiver til mobilen.

Men husk at mobilobjektiver med holder som monteres over kameraet, ikke fungerer sammen med iPhone 7 Plus innebyggede teleobjektiv. Her er Black Eye unntaket, med et forbehold.

Deltakerne

I denne testen tar vi for oss mobilobjektiver fra Olloclip, som kanskje er den best kjente produsenten av slike objektiver. De har en rekke ulike varianter, først og fremst tilpasset iPhone og Samsung Galaxy-modeller.

Her har vi også tatt med Exolens, fra den legendariske tyske optikkprodusenten Zeiss. Det er dyrt glass, kanskje mest beregnet for kresne fotografer, og av en helt annet kvalitet enn noe annet vi har sett.

Den tredje produsenten er Black Eye. Et relativt nytt merke som satser på billige objektiver som ikke krever noen adaptere for å kunne brukes.

Dermed kan de brukes på alle mobiler, nettbrett og laptoper som har kamera. Bare klips dem fast over mobilkameraet, som om det er en klesklype. Enklere blir det ikke.

I testen har vi vektlagt tre ting: funksjonalitet, bildekvalitet og pris.

Les videre
Exit mobile version