Moderne elektronikk kan kjøre fantastiske saker, men spesielt motstandsdyktige er ikke våre kjære leketøy. Hvem har ikke hørt om kompiser som har mistet mobilen i toalettet, fått sand i musikkspilleren eller mistet kameraet slik at det sprakk? Men det er jo ikke morsomt å måtte la kameraet være igjen hjemme bare for at man skal ut på litt eventyr? Det er jo da man virkelig vil dokumentere det som skjer.
Heldigvis har de tøffe eventyrkameraene kommet sterkt de siste årene. De tåler ikke bare minusgrader og flere meter under vann, men også å mistes i bakken! Noen kan man til og med tråkke på uten at de går i stykker. Altså er de helt utmerkede for surfere, mountainbike syklister og fjellklatrere. Men man må kanskje ikke drive med ekstremsport for å sette pris på holdbarheten. De fungerer like bra om vinteren da de ikke klager over at de har fått litt snø på seg. Dessuten er de utmerkede å ta med seg på stranden da de både tåler sand og at man tar de med på svømmeturen.
Derimot skal man ikke blir lurt til å tro at man kan dykke ned til havets bunn og komme tilbake med fantastiske bilder bare for at de tåler dypet. Forholdene for å ta bilder under vann er nemlig ekstremt vanskelige. Ikke nok med at fargene blir merkelige da lyset filtreres av vannet, det brytes også annerledes, noe kameraet må kompensere for. Men fremfor alt blir det veldig mørkt så snart man kommer ned et stykke. Og ikke hjelper det å benytte blitsen heller, for da får man bare et bilde av alle de små partiklene i vannet. Vil man gjøre noe slikt må man skaffe seg proffutstyr. Men for å snorkle eller ta kule bilder i poolen fungerer de utmerket. For ikke å snakke om at man ikke trenger å få panikk om man mister kameraet i vannet fra bryggen. Det er bare å dykke og hente det opp.
Testkriterier
Vi benyttet produsentene nyeste motstandsdyktige kameraer hvor kravene var at de skulle kunne klare flere meter under vann og å bli mistet fra normal høyde. Kameraene ble først testet i studiomiljø under dagslyslampe hvor vi tok bilder for å kontrollere fargegjengivelsen, samt gråkart for å sjekke hvitbalansen. Vi tok også bilder av prøvekart som avslører forvrengninger og uskarphet. Deretter gikk vi ut i virkeligheten og sjekket hvor kjapt de kom i gang, hvordan de klarte å fokusere og hvordan de behersket blendende lys og dype skygger. Her noterte vi også hvor lette de var å bruke. Til slutt tok vi bilder en halv meter under vann. Alle bildene ble så studert på en kalibrert skjerm og fikk poeng. I kvalitetsinntrykket tok vi også hensyn til hvor pålitelig vi anså konstruksjonen av de vanntette lukene for batteri og minnekort. Etter en helhetsbedømming hvor vi også tok hensyn til prisen satte vi totalkarakter.