Fotografer som trenger høy bilde- og videokvalitet fra en relativt rimelig drone, får alt det og mer til i den nye Air 3S fra DJI.
Den er basert på Air 3 som vi testet i 2023, men har fått noen virkelig velkomne oppgraderinger. Hovedkameraet på DJI Air 3S, er oppgradert med en større 1-tommers CMOS bildebrikke med 50 megapiksler oppløsning, foran en 24 mm vidvinkel. Det andre kameraet er det samme 70 mm teleobjektivet som vi kjenner fra DJI Air 3.
Med den større bildebrikke – forgjengeren hadde 48 Mp fra en mindre 1/1.3’’ CMOS-brikke, øker muligheten for bedre bildedynamikk (14 trinn sier DJI), og mindre støy.
Video? Oppgradert her også. Air 3S kan skyte av 4K/60fps HDR video, det har10-bit D-Log fargemodus, 4K/120fps slow motion-video, og, det kan ta opp vertikal 2,7K-video i 9:16-format.
Det andre kameraet med 70 mm brennvidde, har tre ganger optisk zoom og 48 megapiksler, fra en 1/1,3 tommers 48 Mp bildebrikke med de samme videoegenskapene som 1-tommeren har. Dronen støtter 10-bit O4 videooverføring fra opptil 10 km avstand, og 4K-video kan lagres på et 42 GB internminne.
Air 3 har til sammenligning bare 8 GB internminne. Det er også en microSD-kortplass for de som trenger enda mer lagringsplass. Og med QuickTransfer kan man overføre bilder fra dronen til en smartmobil, selv når dronen er skrudd av.
Lidar
Air 3S er altså avansert nok til å dekke de fleste fotografers behov i en drone, men det har enda et ess i ermet. Lidar. Eller radar om du vil. Dronen har infrarøde sensorer som skanner for hindringer i omgivelsene. I motsetning til optiske sensorer, fungerer Lidar også når det er mørkt (nightscape), og dronen bruker sensorene til å navigere, akkurat som en flaggermus gjør.
Den skanner og kartlegger omgivelsene – som den husker, slik at den enkelt og sikkert kan returnere selv når den flyr uten GPS-signal.
Flytiden er oppgitt til 45 minutter på ett batteri, men Air 3S kan leveres i en Fly More Combo-pakke i en skulderveske. Som inneholder totalt tre batterier og en RC- 2 fjernkontroll med pekeskjerm, tilbehør som ekstra propeller, et ND-filtersett, og ladehub blant annet.
Panoramafunksjon og automatisk sporing
De fleste dronene vi har testet er enkle å fly. DJIs droner er kanskje ikke i en særstilling, men de har kommet så langt med å finpusse brukervennligheten, at de fleste raskt behersker selve flyfasen. Take off og landing er automatisert. Bare trykk på skjermen for å komme i gang, og en gang til for å få dronene trygt tilbake på bakken.
Men som alle DJI-droner har også Air 3S flere ferdiglagede flymønstre. De fleste av dem kjenner vi fra andre DJI-modeller. Som QuickShots, MasterShot, Hyperlapse blant annet, men også Free Panorama som setter sammen flere bilder til et panorama.
Air 3S kan også følge et bevegelig objekt. Sykler, motorsykkel, skikjører eller bil for eksempel, og i godt lys fungerer sporingen upåklagelig. Dronens mange sensorer hindrer at den krasjer, men det er lurt å følge med på potensielle hindringer. Velger man ActiveTrack 360, velger dronen å fly etter motivet i en vinkel hvor bakgrunnen forstyrrer så lite som mulig.
I lite lys fungerer ikke radaren like godt. Det skal helst være minst én lux, og ute i skogen er det definitivt ikke nok lys til at man kan fly med Lidar.
Men prøv i et urbant område, eller eksempelvis på en opplyst fotballbane. Da fungerer Lidar upåklagelig. Radaren brukes sammen med optisk og infrarøde sensorer, så man skal være veldig uheldig, eller bare klønete for å krasje med Air 3S.
Du kan forhåndsinnstille flyruter med Waypoint Flight og bruke Cruise Control, slik at du ikke trenger å holde i spakene mens en forhåndsprogrammert rute flys. Da brukes Lidar og sensorer for en sikker flight og dronen flyr utenom hindringer hvis den må.
Lang flytid
45 min flytid med ett batteri, er mer enn nok, og med Fly More Combo-pakken får man tre batterier. Det rekker en stund. Air 3S tåler opptil 12 m/s med vind, og oppleves som dønn stabil i lett til moderat vind, men jeg har ikke fått testet den i mye vind. Video kan lagres på 42 GB internminne, og dronen kan overføre video i HD-kvalitet, i avstander opptil 20 km.
Det finnes en Cellular Dongle 2 som klikkes fast under et deksel på toppen av dronen, som gir operatøren videooverføring og styring med 4G-tilkobling.
Strålende videokvalitet
Da vi testet forgjengeren, merket jeg meg at hovedkameraet hadde litt pikselstøy på opptak med panorering og raske bevegelser. Sånt oppstår når datastrømmen ikke leses fort nok fra bildebrikken, men på Air 3S så det ut til at problemet er løst. Man får enda bedre skarphet og litt finere detaljgjengivelse fra hovedkameraet på Air 3S.
Kvaliteten på 4K-video er rett og slett knallfin. Selv i lite lys. Det samme gjelder stillbildekvaliteten fra hovedkameraets 1-tommers bildebrikke. Holder man fingrene unna zoomknappen, er det ingenting å klage på. Men telekameraet er ikke i samme kvalitetsklasse, dessverre. I godt lys er kvaliteten på 70mm god, men zoomer man inn i lite lys, ser man at den mindre bildebrikken ikke leverer samme bildekvalitet. Oppløsningen er dårligere, det er mer støy og artefakter i både stillbilder og videopptak.