Canon Powershot G15

Back to basics

Canon har strippet sin nyeste G-modell, og rendyrket kameraet. Det er ikke sikkert det er så dumt.

Canon Powershot G15 1

Alt startet med G1, og siden har Canon ligget i førersetet på proffkompakter lenge. De har dog ikke vært uten konkurranse, og i dag finnes det mange gode alternative kameramodeller. G15 er siste modell i rekken, og her har Canon fjernet vippeskjermen forgjengeren hadde, men satt inn en skarpere skjerm og mer lyssterk optikk. Kameraet er blitt lettere og mer kompakt, men er fremdeles et av de største i klassen. Men 28-140mm zoom med f1,8-2,8, er spesifikasjoner vil liker, og det samme kan vi si om bildekvaliteten. Kameraet har også støtte for EyeFi-minnekort, slik at man kan overføre bilder trådløst fra kameraet. En fiffig funksjon i G15, er muligheten til å spille av alle videosekvensene i uavbrutt rekkefølge.

Bildekvalitet
G15 føyer seg inn i rekken av gode proffkompakter fra Canon. Det nye lyssterke objektivet er overbevisende med moderat fortegning og jevn og god skarphet. Selv med blender 1,8 på vidvinkel, er det fremdeles relativt god skarphet i hjørnene. Skarpheten faller ikke før ved 140mm, på alle blendere egentlig, men er forbausende uniform på andre brennvidder. Bildestøy er ikke noe tema før man passerer 1600 ISO. Da faller også detaljoppløsningen, og fra 3200 også fargemetningen. 12800 har bare akademisk interesse, og kan knapt brukes til noe. Fargegjengivelsen er i overkant mettet i rødt, og gir friske hudtoner, jeg anbefaler heller å velge nøytral fra fargeoppsettet i kameramenyen.

I bruk
G15 er testens tregeste kamera. 2,1 bps (10 bps hi-speed uten AF) er ikke mye å slå i bordet med, den optiske søkeren er fremdeles latterlig liten, og Canon har fjernet muligheten til å lagre bildefiler i Adobe RGB. Det underslår ikke det faktum at kameraet leverer god bildekvalitet, men det er ikke lengre klasseledende på noe område, dessverre. Den høye prisen gjør heller ikke Canon-kameraet noen tjeneste. Sonys enestående RX100 koster nå mindre enn G15, og leverer bedre bildekvalitet for pengene. Så argumentene for G15 blir færre selv om det på mange måter er et godt verktøy, det er bare ikke best i klassen lenger.

Les videre
Exit mobile version