HP Elite Dragonfly G3

Elegant, men for dyr

HP Elite Dragonfly G3 er knivskarpt designet, men hvorfor må den koste dobbelt så mye som tilsvarende PC-er?

HP Elite Dragonfly G3 5

HP er en av de største PC-produsentene i verden, og Elite-serien er virksomhetens alternativ på maskiner til profesjonelle bedriftsbrukere. Samme kundegruppe som Lenovos ThinkPads – bare ikke så kantete og sorte.

HP Elite Dragonfly G3 er maskinen til hjørnekontoret. Et sjefsleketøy. En 13,5-tommers lettvekts-laptop i elegant design.

Kabinettet i aluminium er i en helt dyp marineblå farge, som bare i sterkt lys kan skilles fra mørkegrå. Designen er knivskarp og slank, men på en eller annen måte har det samtidig lyktes å oppnå et mykt og organisk uttrykk.

En oppløsning på 1920 x 1200 (FHD+) er ikke det jeg forventer å finne i en dyr laptop anno 2023. (Foto: HP)

Skjermen er – i pakt med årets mote – i 3:2-format i stedet for widescreen. Det gir relativt mer skjermplass i høyden. En annen måte å få mer arbeidsplass på skjermen er høy oppløsning, og her kommer vi til kort. En oppløsning på 1920 x 1200 (FHD+) er ikke det jeg forventer å finne i en dyr laptop anno 2023. Da skjermen er forholdsvis liten, virker ikke bildet pikselert, men gammeldags FHD-oppløsning har rett og slett ikke plass nok til så mange opplysninger.

60 Hz?

Oppdateringshastigheten er 60 Hz. Det er nok til Excel og Word. Men i en verden hvor selv dagligdagse studie-maskiner (og mobiler!) har 120 Hz-skjermer, virker det gammeldags.

Selv om kabinettet er smalt, er tastaturet i full størrelse, og det er plass mellom tastene. Vandringen på tastene er av naturlige grunner kort, men responsen er utmerket. Noe den sannelig også burde være til den prisen. Som på andre HP-laptops er det Bang & Olufsen som har levert lyden.

Lyden er tunet av Bang & Olufsen. (Foto: HP)

Så langt er alt bra. Alt er nydelig og av høy klasse. Og vekten på bare en kilo plasserer HP Elite Dragonfly G3 i den letteste klassen. Det er på den andre siden også en veldig kostbar PC. Men kanskje forklaringen på prisen ligger i de indre verdiene?

Beskjeden maskinvare

For en maskin i direktør-, eller i hvert fall mellomlederklassen, er konfigurasjonen ganske ydmyk. En 12. generasjons i5-prosessor fra Intel med en arbeidshastighet på stillferdige 1,4 GHz, 10 kjerner og 13 tråder. Det er 16 gigabyte RAM montert i hovedkortet, og lagringen er en 512 gigabyte SSD. Grafikken ivaretas av Intel Iris Xe, som er integrert i CPU-en. Med andre ord en Intel EVO-konfigurasjon av den typen vi har sett dusinvis av de siste årene.

Les også Så trygt som i gamle dager Lenovo ThinkPad Z16 Gen 1 er smart på utsiden, men ligner en klassisk ThinkPad på innsiden.

Intel EVO er i seg selv en god spesifikasjon, som sikrer fornuftige ultrabook-maskiner som starter raskt og kjører problemfritt. Men med en i5-prosessor har HP faktisk lagt seg i det laveste sjiktet av EVO-normen.

Benchmark

En 12. generasjons Intel Core i5-prosessor er et forholdsvis sjeldent syn på testbenken. De fleste PC-er i prisklassen har i7-prosessorer eller høyere, og 12. generasjon har mer enn ett år på baken, og de fleste PC-ene vi mottar til test er av 13. generasjon.

Faktisk er Core i5 ikke den klossen om benet som tidligere generasjoner var. Ytelsesmessig svarer i5-1235U noenlunde til en tre-fire år gammel i7-prosessor. En Geekbench 6-score på 6709 i multi-core er i praksis fint til alle kontorprogrammer. Men man kan finne bedre ytelse langt billigere. For eksempel på Microsoft Surface Pro 9, som koster litt over halvparten.

Kabinettet i aluminium er i en helt dyp marineblå farge. (Foto: HP)

Grafikken er Intel Iris Xe, som er integrert i prosessoren. Derfor er det ikke så overraskende at ytelsen tilsvarer andre maskiner med samme prosessorgenerasjon. Det betyr en 3D-ytelse som er nok til eldre spill som Counterstrike. Men ikke til moderne 3D-spill. En 3DMark Time Spy-score på 1434 er ikke noe å skryte av. Mer alvorlig er det at man heller ikke kan regne med akselerasjon fra grafikkortet i Photoshop og Premiere.

Den dårlige 3D-ytelsen vil kanskje bli mottatt med et trekk på skuldrene i direksjonsetasjen. Spesielt da batteritesten faller annerledes positivt ut. Fire timer og tre kvarter er et glimrende resultat. Ikke minst fra en maskin på bare en kilo.

(Foto: HP)

Konklusjon

HP Elite Dragonfly G3 er en lett og lekker PC som er skapt til å være eksklusiv. Og adgangsbilletten til å være med i eliten er per definisjon aldri billig. Dessverre står man igjen med en avreven billett i hånden, og undrer seg over om man ikke skulle hatt noe annet enn dette? Utover den innebygde sikkerheten, hvor verdien kanskje stilles på prøve den dagen uhellet er ute, får man nemlig ikke noe som hever seg over det gjennomsnittlige nivået.

Maskinen kjører langt på en lading, og den bør definitivt kunne klare de daglige oppgavene hos den som er privilegert nok til å få den stilt til rådighet. Men etter et kynisk blikk på «hva man får for pengene»-skalaen, kan man forholdsvis enkelt kjøpe to like lette og elegante PC-er for det samme som en Dragonfly G3 koster. For eksempel Acer Swift 5.

Les videre
Exit mobile version