Apple iMac 24 M3 (2023)

Inngangsbilletten til iMac med M3

Apple oppgraderer endelig iMac-ene med en ny prosessor, men det er ikke sikkert innstegsmodellen er for deg.

Apple iMac 24 M3 (2023) 10

Foto: Lasse Svendsen

Da Apple lanserte 24-tommers utgaven av iMac med en helt ny prosessor i 2020, var det den største oppgraderingen av noen iMac på mange år. Den nye M1-prosessoren knuste Intel-prosessorene i vår tester, og plutselig var den lille iMac-en en kraftpakke.

Apples egenutviklede Apple Silicon prosessor, integrert minne, grafikk, styring og flere prosessorkjerner på den samme 5 nanometer arkitekturen. M1-prosessoren ble senere erstattet av en ny kalt M2, som ble rullet ut i alle Apple-maskinene, unntatt iMac-en. Den har inntil nylig vært den eneste Mac-en med første generasjon Apple Silicon, men nå finnes den endelig tilgjengelig med den aller nyeste M3-prosessoren, med en ny 3 nm prosessor.

Les også Apples nye iMac er et råskinn Den nye iMac-en er en fantastisk anvendelig maskin, men det er et par ting man bør vite før man drar kortet.

iMac-en leveres kun med 24-tommers skjerm, en 27-tommers utgave finnes ikke, og den nye M3-prosessoren finnes kun i to utgaver: M3 med 8 prosessorkjerner, 8 grafikkjerner, eller 8 prosessorkjerner og 10 grafikkjerner

Begge kan konfigureres med opptil 24 GB integrert minne, og opptil 1 TB lagringsplass. Innstegsmodellen som vi tester her, har M3-prosessoren med 8 prosessorkjerner, 8 grafikkjerner, 256 GB lagring, og to Thunderbolt 3/USB-C-porter på baksiden.

Alle leveres med en 3,5 mm hodetelefonutgang, som er tilpasset hodetelefoner med høyere impedans. Som betyr at man kan plugge inn sine studiohodetelefoner på 300 Ohm, når man mikser musikk.

Pluss for at man kan bruke skikkelige hodetelefoner når man mikser musikk. Foto: Lasse Svendsen

Samme formfaktor  

Egentlig er en 24-tommers iMac et hendig valg. Den tar ikke all verden med plass, og er komplett rett ut av esken. Med Apples Magic keyboard og Magic mouse. Som Apple ikke har brydd seg med å oppdatere med USB-C, slik de har gjort med iPhone 15. De lades fremdeles med Apples proprietære Lightning-kabel.

Hva i all verden? Ligtning-kontakt, attpåtil fullstendig feilplassert. Foto: Lasse Svendsen

 

Innstegsmodellen har bare to porter, det blir fort for lite. Foto: Lasse Svendsen

Går man ett hakk opp fra innstegsmodellen, får man to ekstra GPU-kjerner og Gigabit Ethernet, men aller viktigst er det at man samtidig får to ekstra USB-C-porter, og magic keyboard med touch id, fingeravtrykklesing. Som både kan brukes til å låse opp iMac-en, og til å logge inn på nettsteder, og bekrefte kjøp på nett.

Tastaturet på innstegsmodellen er bra, men mangler touch id. Foto: Lasse Svendsen

Knallbra skjerm 

Apple har ikke oppgradert skjermen, som bruker det samme 24-tommer LED-baserte panelet, med 4,5K oppløsning og maksimal lydstyrke på 500 nits. Den støtter et utvidet P3 fargerom og har Apples True Tone fargekontroll, men ikke 120 Hz Pro motion. 

Skjermen har ikke den samme kontrasten og uniforme lysstyrke som 27-tommers Studio Display, men for målgruppen til en iMac, er den knallbra.

Man kan koble til én ekstra skjerm, med maksimal 6K-oppløsning.

Webkameraet ser ut til å være det samme 1080-kameraet som vi testet på iMac 24 M1, med tre mikrofoner. Kvaliteten der ut til å være den samme, så ingen store oppgraderinger her.

Webkameraet følger bevegelsene dine, og bildekvaliteten er god. Foto: Lasse Svendsen

Dolby Atmos

De seks høyttalerelementene iMac-en har bygget inn, leverer et relativt stort lydbilde med akseptabel bass og dynamikk. De støtter Spatial Audio fra Dolby Atmos, både på musikk og film. Effekten er hørbar, men ganske begrenset sammenlignet med en hodetelefoner eller en lydplanke med Dolby Atmos.

Skal man mikse musikk eller legge på et soundtrack, vil man uansett velge et par skikkelige hodetelefoner og et par gode studiomonitorer, så for den delen av iMac-brukerne er den innebyggede lyden mindre viktig.

På testbenken

Enkel bilderedigering er null stress. Foto: Lasse Svendsen

Da vi testet iMac 24 med M1-prosessoren, merket vi oss at Apple Silicon-teknologien var et stor fremskritt for ytelsen til iMac-en. Våre tester i Geekbench og Cinebench, viste at M1-prosessorene knuste Intel-prosessoren Apple hadde benyttet tidligere.

Ytelsen var merkbart bedre, ikke bare i Geekbench, men også i praksis.

Den nye iMac-en med M3-prosessor, er raskere enn tilsvarende iMac med M1, men ikke så mye raskere som vi hadde trodd i alle disipliner. Kanskje skyldes det at vår testmaskin var innstegsmodellen med 8 prosessorkjerner, 8 grafikkjerner og 8 GB minne. Men vi så for oss at siden Apple hoppet over iMac-er med M2, ville forbedringene i ytelse være større over hele linja enn den faktisk er med M3.

Siden vi testet M1-utgaven med Geekbench 5, gjorde vi det samme med M3-utgaven. I singlecore-testen klarte M3 en score på 2342 mot 1740, mens multicore ga en score på 10 622 mot 7615. Det er en forbedring på drøye 30 prosent i ren prosessorkraft.  

I Geekbench 5 Metal, fikk vi 30 280 fra M3-prosessoren. I tilsvarende test endte M1-prosessoren med på 19 951. En betydelig forbedring for iMac med M3.

Magnetisk feste av strømkabelen. Foto: Lasse Svendsen

Vi sammenlignet også ytelsen fra M3-prosessoren i Geekbench 6, med en MacBook Air med M2, og selv om man kan se at M3-prosessoren scorer høyere, er forskjellen ikke like stor. MacBook-en endte på 2601 in single-core-testen, og 9961 i multi-core-testen. Det er rundt 20 prosent forbedring.

Til sammenligning fikk vi hhv. 3100 og 11 921på iMac-en med M3. Det er ikke en ubetydelig forbedring – rundt 20 prosent, men i Metal-testen var det MacBook-en som trakk det lengste strået. Med 45 574 mot 41 127. Det skyldes at MacBook-en hadde to ekstra grafikkjerner, verdt å merke seg for de som tenker på en iMac M3 til videoredigering og grafikkintensive oppgaver.

I Cinebench-testen (Cinebench 2024) gjorde iMac-en det bedre, sammenlignet med M1-prosessorene vi har testet. Med en single-core-score på 139 poeng, slår den faktisk en 10-kjerners M1 Max, men ikke i multi-core-testen hvor en score på 500, er langt bak ytelsen til M1 Max. For ikke å snakke om M2 Max og M2 Ultra.

Strømforsyning får ikke plass på innsiden. Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon

Alle tallene fra testene er ikke så mye verdt før man har prøvd ytelsen i praksis. For selv om iMac-en med den nye M3-prosessoren, scorer høyere enn M1-utgaven, er det noen oppgaver den ikke er så egnet til. Bilderedigering i Lightroom er ikke noe problem. Lagring av endringer og eksport til andre mapper, går lynfort. Men det gjør det også på en M1 og en M2. Det er på de mer krevende oppgavene som å legge på effekter på 4K-videoer i Final Cut eller Premiere, at man merker at M3-prosessoren har mer muskler.

Men ikke gjør det samtidig med andre krevende oppgaver. For med 8-grafikkjerner og 8 GB minne, støter man fort på innstegsmodellenes begrensninger: Evnen til å løse flere krevende oppgaver samtidig. Her er en M2 Pro med 16 GB minne og flere GPU-kjerner bedre egnet, eller en av de nye Pro- eller Max-utgavene av M3-prosessoren. Men de finnes ikke som opsjon på en iMac, som kun leveres med basisversjonen av M3.

Til de mest krevende oppgavene, anbefaler vi å velge en iMac med M3-prosessoren som har 8 CPU-, 10 GPU-kjerner, og 16 GB minne.

Skikkelig hodetelefonutgang med støtte for hodetelefoner med høy impedans. Foto: Lasse Svendsen
Les videre
Exit mobile version