Sikler du etter et gigantisk kinobilde på veggen i dagligstuen? Gigantiske TV-er har jo kommet godt ned i pris, og har fordelene av å gi et nesten like godt bilde uansett om lyset i rommet er av eller på. En heftig hjemmekinoprojektor har fordelen av et fantastisk bilde om du er heldig nok til å ha et bekmørkt hjemmekinorom. Men i stua med lyset på kan du glemme det.
Så hva gjør du om du verken har plass eller «lov» til å henge opp et TV-monster på veggen? Løsningen kan være en ultranærprojektor (UST = Ultra Short-Throw). En slik kan plasseres bare noen få centimeter fra veggen, og likevel gi deg et enormt bilde på opptil 120 tommer.
Vi har testet fire av de heteste UST-modellene på markedet akkurat nå: Epson EH-LS650, Samsung The Premiere 9 (LP-9UD), BenQ V5010i og AWOL Vision LTV 2500. Prisene spenner fra rundt , så her er det noe for de fleste lommebøker. Men gir dyrere nødvendigvis bedre bilde? Og kan disse projektorene virkelig erstatte en TV i stua?
4K Ultra HD
Alle projektorene i testen støtter 4K Ultra HD-oppløsning. Ingen av dem er likevel det vi kaller ekte 4K-projektorer. De har nemlig alle sammen et Full HD-panel (1920 x 1080), men hvor pikslene forskyves raskt frem og tilbake for å gjenskape noe som ligner et 4K-bilde. Dette kalles pikselskifting, og er en mye rimeligere måte å gjengi 4K på, enn å bruke et ekte 4K bildepanel.
Fordeler med UST
UST-projektorer har flere fordeler sammenlignet med tradisjonelle projektorer og TV-er. For det første kan de gi et enormt bilde uten å ta opp mye plass. De kan plasseres på en lav benk rett under bildet, noe som gjør at du slipper å montere noe i taket eller ha en projektor midt i rommet. Dette gjør dem ideelle for mindre rom eller for dem som ikke ønsker å gjøre permanente installasjoner.
En stor fordel ved moderne UST-projektorer er som komplette underholdningssentre. Alle modellene i denne testen har innebygde smart-TV-funksjoner og høyttalere, som i teorien eliminerer behovet for eksterne streamere eller lydanlegg. Dette gjør dem til fristende alt-i-ett-løsninger for dem som ønsker et enkelt, ryddig oppsett.
Som vi oppdaget i testen vår, varierer kvaliteten på både lyd og smarte funksjoner betydelig mellom modellene. Mens noen leverer overraskende god lyd og sømløs strømming, kommer andre mer til kort.
For de mest kresne vil eksterne lydløsninger uansett være å foretrekke, men for mange kan de innebygde høyttalerne absolutt være tilstrekkelig for daglig bruk. Dette gjør UST-projektorer til interessante alternativer til tradisjonelle TV-er.
Ulemper
UST-projektorer har i høyeste grad også sine utfordringer. De er langt mer følsomme for omgivelseslys enn tradisjonelle TV-er, noe som betyr at de kanskje ikke er ideelle for svært lyse rom. Bildekvaliteten kan også variere betydelig mellom ulike modeller, spesielt når det gjelder kontrast og fargegjengivelse.
Prisen er en annen faktor å vurdere. Selv om noen modeller er relativt rimelige, kan de dyreste UST-projektorene koste mer enn en high-end OLED-TV. Og for å få best mulig bildekvalitet, bør du investere i et spesialisert lerret, noe som øker totalkostnaden.
Slik testet vi
I denne testen ser vi nærmere på bildekvalitet, brukervennlighet, funksjonalitet og ikke minst verdi for pengene. Vi har satt projektorene opp mot hverandre i både belyst rom med et ALR-lerret, og i en mørk hjemmekino mot et mer tradisjonelt kinolerret (takk til AV Shop for lån av lokaler). Vi vurderer også hvordan de presterer sammenlignet med tradisjonelle TV-er, både i dagslys og i mørkere omgivelser.
Målet er å finne ut hvilken som gir best opplevelse, og om UST-teknologien endelig er moden for massemarkedet. Er dette fremtidens TV-løsning, eller er det fortsatt noen barnesykdommer som må overvinnes?
Trippel laser
En spennende teknologi som dominerer i denne testen er trippel laser, som brukes i tre av de fire modellene (Samsung, BenQ og AWOL), alle med DLP. Her brukes separate røde, grønne og blå lasere for å skape bildet, noe som gir flere fordeler sammenlignet med tradisjonelle projektorteknologier. Trippel laser-projektorer kan produsere et bredere fargespekter, noe som i teoriene resulterer i mer levende og nøyaktige farger. Det hevdes også høyere lysstyrke og bedre kontrast, noe som er spesielt nyttig for UST-projektorer som ofte brukes i rom med mer omgivelseslys enn dedikerte hjemmekinorom.
Regnbueeffekt
Et overraskende funn i vår test er at selv trippel laser DLP-projektorer kan vise tegn på den beryktede regnbueeffekten – et fenomen hvor noen seere kan oppfatte korte glimt hvor rød, grønn og blå farge er separert og fremstår nesten som en regnbue. Spesielt i høykontrastscener eller ved raske øyebevegelser kan dette oppstå. Dette skyldes at selv om disse projektorene bruker separate lasere for rødt, grønt og blått lys, baserer de seg fortsatt på en enkelt DLP-chip som viser fargene i rask rekkefølge. Epson-modellen, som bruker LCD-teknologi, unngår dette problemet helt. Sensitiviteten for denne effekten varierer sterkt fra person til person, så vi anbefaler at du, om mulig, ser projektoren i aksjon før du bestemmer deg.
Epson-modellen skiller seg ut ved å bruke en enkelt laser med LCD-teknologi, en tilnærming som har fordelen av lavere pris og som kan gi bedre pris-ytelsesforhold. Dette gir oss en interessant mulighet til å sammenligne de ulike teknologiene direkte.
Derfor anbefaler vi ALR-lerret
Et kritisk element for optimal ytelse med UST-projektorer er flaten de projiserer på. Du kan vise bildet mot en hvit vegg, og du må gjerne prøve det ut før du tar steget videre.
Vi anbefaler sterkt å bruke et spesielt ALR-lerret (Ambient Light Rejecting), hvis ultranærprojektoren skal brukes som et alternativ til TV. Et slikt lerret har nemlig en unik overflatestruktur, som reflekterer lyset fra projektoren tilbake mot seeren, samtidig som lys fra andre vinkler absorberes. Når rombelysning ikke får lov til å lyse opp lerretet, får man mye bedre opplevelse av kontrast og sortnivå.
Et godt ALR-lerret kan være forskjellen mellom et middelmådig og et imponerende bilde, og er nærmest essensielt for å få full nytte av en UST-projektor i et vanlig bomiljø. Uten et slikt lerret risikerer du å gå glipp av mye av den bildekvaliteten du har betalt for.
Prisen på et slikt lerret starter på rundt 10 000 kroner for 100 tommer, mens et motorisert lerret er dyrere.
AWOL Vision LTV-2500
Blasse farger
AWOL Vision LTV 2500 lover mye med triple laser-system og dessuten støtte for Dolby Vision. Den har dessuten et spesielt triks på lydsiden.
BenQ V5010i
Imponerende naturtro bilde
BenQ V5010i leverer en imponerende bildekvalitet rett ut av esken, med nøyaktige farger og god kontrast. Et ideelt valg for stuebruk.
Samsung The Premiere 9 UST-projektor (SP-LPU9D)
Smart og stuevennlig projektor
Med smarte finesser, god lysstyrke og en brukervennlig design, er Samsung The Premiere 9 blant de mest anvendelige UST-projektorene på markedet.
Epson EH-LS650B
Lekkert bilde til lav pris
Denne Epson-projektoren leverer et lyssterkt bilde til hyggelig pris: Her kan du få et stort bilde på hele veggen, uten at det koster halve kongeriket!
Et lerret tar jo like stor plass som en lg g serie oled f.eks. og når du i tillegg må ha en boks stående på en tvbenk e.l så sparer man ikke plass. Eliminere behovet for ekstern lyd gjør man hvertfall ikke! Fake 4k i tillegg 🤣 sånn som før med 1080p/i bare dobler opp de samme pixlene og vil aldri få samme kvalitet som ekte 4k..
Hadde Epson dlp projektor for 10år siden helt uten regnbue effekt. Helt utrolig at nye projektorer til 3g prisen jeg ga ikke har fikset det problemet på 10år