2 robotstøvsugere

Intelligent rengjøring i luksusklassen

Dreame og Roborock har lansert nye robotstøvsugere. Begge modellene er i high-end-klassen og har 'Ultra' som etternavn. Så hvem skal du heie på når vi slipper duellantene løs på gulvet?

2 robotstøvsugere 7

(Foto: Dreame)

Dreame og Roborock er i dag ‘household names’ innenfor robotstøvsugere. De er blant annet oppe mot Ecovacs og Narwal, som også er på matten når det gjelder smart og app-styrt rengjøring av gulvene dine.

Kategorien utvikler seg konstant, så vi tester løpende modeller fra en vifte av produsenter, inkludert Wilfa og iRobot. Hver generasjon får nye (og som regel også smartere) features.

Denne gangen har vi satt opp Dreame X40 Ultra og Roborock S8 MaxV Ultra til duell. Begge modeller har nylig blitt lansert, så de skal selvfølgelig få lov til å kjempe mot hverandre.

To robotstøvsugere med forskjellige evner og svakheter. Dreame X40 Ultra (t.v.) og Roborock S8 MaxV Ultra (t.h.) (Foto: Natasja Broström)

Fordeler og forskjeller

Både hos Dreame og Roborock er varmen skrudd opp. Moppene i de to robotstativene blir ikke bare rengjort med ”varmt vann”, som det tidligere (litt kjedelig) ble kalt. Hos Dreame X40 Ultra blir moppene rengjort ved hele 70 grader. Roborock S8 MaxV Ultra rengjør sine side- og bakmopper ved 60 grader.

Begge robotene har fått kraftigere sugestyrke og mer intelligent orientering ute på gulvet. Forbedret AI, kameraer og sensorer gjør at et areal på 60 kvadratmeter i grove trekk er tegnet opp i appen på cirka tre minutter. Det tar selvfølgelig lengre tid hvis du har mange ting stående som roboten må navigere rundt.

Robotstøvsugere skal ikke bare unngå å støte inn i møbler og mennesker. Hjemmets kjæledyr er også en no-go-sone. (Foto: Dreame)

Begge modellene kan styres med stemmen, de tar bilder av kjæledyret ditt (før det stikker av i redsel) og registrerer alskens hindringer. Ikke alt er vellykket. Både X40 og S8 har i løpet av testen insistert på at understellet på min Dali-subwoofer er en badevekt.

Testhjemmet har ikke cola i kjøleskapet, så cola-testen ble i stedet utført med vann. (Foto: Natasja Broström)

Generelt sett er Dreame X40 Ultra og Roborock S8 MaxV Ultra blitt forbedret og er mer autonome. Noen ganger oppstår det imidlertid fortsatt episoder hvor man sukker over deres manglende evner. Spesielt når de ikke lystrer.

Slik testet vi

I et par uker fikk robotene lov til å slå seg løs i min leilighet på cirka 140 kvadratmeter. Gulvene utgjør en blanding av tepper, linoleum, tre og fliser.

Robostøvsugerne Dreame X40 Ultra (t.v.) og Roborock S8 MaxV Ultra (t.h.) ligner hverandre, men det er stor forskjell på ytelsen. (Foto: Natasja Broström)

Jeg utdelte forskjellige oppgaver og blandet meg inn så lite som mulig. Noen ganger var det vanskelig. Spesielt Dreame X40 Ultra måtte ofte ha litt hjelp til å komme videre med en oppgave.

De to duellantene er forskjellige når det gjelder basestasjonenes og vannbeholdernes design. (Foto: Natasja Broström)

På papiret er Dreames robot blitt bedre til å passere hindringer som dørterskler. Forgjengerne hadde en begrensning på 2 cm. Dreame X40 Ultra kan kravle over 2,2 cm. I praksis utgjør de 2 mm en vesentlig forskjell. Når det ellers virker. Roborock kan maksimalt passere 2 cm, men gjør det faktisk generelt bedre ute på en oppgave enn Dreame.

Dreames runde mopper (t.v.) klikkes enkelt av for kontroll og rengjøring, mens Roborocks bakmopp må tas av. Plagsomt. (Foto: Natasja Broström)

Roborock S8 MaxV Ultra utmerker seg til gjengjeld med en liten ‘feie-arm’, som skyter ut på de helt riktige stedene. For eksempel langs en fliskant og inne i hjørnene. Her er Dreame sløvere når det gjelder å skyte ut moppene til siden og sette i gang den lille roterende feiekosten foran.

På hver sin måte er duellantene godt forberedt på å ta opp kampen og vise hvor gode de er til å utrydde smuss, støv og sølt væske. Spørsmålet er da om innsatsen lever opp til utgiften.

Les videre
Exit mobile version