Enten du liker heseblesende 3D-action, hjernevridende strategispill eller en simulert flytur over Atlanteren, så er lyden en avgjørende og viktig del av opplevelsen. Og den kommer best til sin rett med et headset. Dels fordi dine omgivelser kanskje ikke deler din entusiasme, og dels fordi et godt headset kan gi deg en realisme som vil kreve et fullvoksent hjemmekinosystem som motsats.
Men hvilket skal du velge, og hva skal det koste?
En av de stolte tradisjonene i løpet av året er vår store test av gaming-headset, hvor vi tar pulsen på hodetelefoner til spillbruk. Og det er denne gangen virkelig lagt opp til det store oppgjøret. Hele tolv produsenter, alle sammen kjente og erfarne navn, har tatt imot utfordringen.
Med et så stort felt er spredningen også stor. Det er både deltakere i økonomiklassen og i det litt mer luksuriøse premiumsegmentet. Det betyr at du er nesten sikker på å finne en modell som passer til både pengepungen og behovet. Enten det gjelder et lommepenge-budsjett eller det store gaveønsket.
Stilen på headsettene har blitt stadig mer “voksen”. Det er festlige unntak – ikke minst JBL – men de fleste deltakerne ligner etter hvert vanlige hodetelefoner. Akkurat som gamere faktisk ligner vanlige mennesker, og ikke er bumsete pizzaspisende ungdommer med tykke, runde brilleglass.
Det må være morsomt
Når det gjelder normale hi-fi-hodetelefoner er naturtro lyd det endelige idealet. Gaming er en helt annen verden. Her handler det om underholdning – og om å vinne! Gamere gir med god grunn pokker i om granateksplosjoner låter helt autentisk, bare de kan merkes.
Corsair har her gått hele veien ved å bygge inn en vibrator i headsettet så rystelsene oppleves fysisk. Noen av headsettene har dessuten en fremhevet diskant, som gjør det lettere å avsløre detaljer i omgivelsene.
Med eller uten tråd
De fleste headsettene i denne testen er trådløse, og kobles via en USB-adapter. Bluetooth, som du kjenner det fra hodetelefoner, er ikke tilstrekkelig sikkert og presist til gaming. Her vil en forsinkelse på noen brøkdeler av et sekund bety at du allerede er truffet av kulen når du hører skuddet i spillet.
Noen holder imidlertid fast ved kablet USB-forbindelse, typisk fordi headsettets funksjoner som lys og vibrasjon bruker så mye strøm at batteritiden ville bli for kort. En enkelt deltaker (EPOS) nøyer seg med analog kabelforbindelse.
Trådløst eller ikke så tilbyr de fleste fortsatt muligheten for analog kabelforbindelse, noe som gjør det mulig å bruke headsettene på andre plattformer enn PC, Mac og PlayStation.
Virtuell surroundlyd
De fleste av headsettene tilbyr virtuell surroundlyd (fysisk surroundsound er ikke praktisk i en enhet som man har på hodet, selv om Asus har gjort det flere ganger tidligere). Her plasseres lyden rundt omkring hodet på lytteren ved hjelp av snedig program- og maskinvare. Noen bygger virtuell surround inn i det integrerte lydkortet, mens andre lar kontrollprogramvaren stå for oppgaven.
Effektiviteten av virtuell surround varierer fra en diffus romfølelse til knivskarp plassering hele veien rundt.
Slik testet vi
Headsettene ble selvfølgelig testet i sitt naturlige miljø, det vil si på spill, ikke minst 3D-skytespill, hvor eventuelle surroundeffekter utnyttes maksimalt. Og i tillegg ble de også testet med musikk og film – igjen i surround. Vi så også på de innebygde mikrofonene og eventuell støyreduksjon.