Da jeg testet hodetelefonen Kygo A9/600 for et par måneder siden, var jeg overrasket over lydkvaliteten. I stedet for å låte innestengt med altfor overdimensjonert bass, som artistsignerte hodetelefoner har en tendens til, var Kygo-modellen både taktfast, dynamisk og med nok energi i mellomtonen og overtonene til å få frem detaljene i musikken. A6/500 er en mindre modell, en såkalt on-ear-modell. Med andre ord legger koppene seg utenpå ørene og ikke rundt, som gjør at formfaktoren kan gjøres langt mindre. Både diameteren og tykkelsen er vesentlig forminsket, og vekten er under halvparten. Det betyr at hodetelefonene tar mindre plass i bagasjen, samtidig som de er mindre klumpete på hodet. Høyttalerelementene er likevel av samme 40 mm diameter som hos storebror.
Test av LG V30 – mobiltelefon med hi-fi-lyd
Med mindre plass er det også plass til et mindre batteri, som gjør at batteritiden er redusert fra 23 til 18 timer kontinuerlig. Det er likevel meget respektabelt, og A6 har samme Blutooth-mottaker med innebygd støtte for aptX og AAC for bedre lydkvalitet. Stabiliteten på tilkoblingen er også i toppklasse, og rekkevidden er imponerende. I våre egne forsøk har vi kunnet gå 30 meter vekk fra mobilen før musikken begynner å droppe ut. Dette i sterk kontrast til de oppgitte 10 meterne i spesifikasjonene.
Passformen er meget god, her er det ingenting som klemmer til tross for at klokkene ligger utenpå ørebrusken. Faktisk synes jeg de er mer behagelige å ha på seg enn A9. Den lette vekten går noe utover kvalitetsfølelsen, A6 føles ikke fullt så robust. Men det er aluminium på alle de viktige stedene, så det har ingen grunn til å tvile på holdbarheten. Det er et lite ankepunkt, nemlig at A6 ikke er sammenleggbar som sin storebror. Bare delvis, ved å vri klokkene 90 grader.
Les: 13 hodetelefoner som varmer kalde vinterører
Lydinnstilling
I likhet med de store klokkene kan man bruke en innebygd EQ-funksjon i mobilappen Kygo Sound. Den fungerer ved å sveipe fingeren i et todimensjonalt plan. Planet har fire sider, kalt Bergen, New York, Ibiza og Los Angeles. Kygo-fans synes kanskje det er logisk, siden det alle er «steder som betyr mye for Kygo». Men for mitt vedkommende er det ikke i et helt logisk mønster at lyden forandrer seg fra å bli mellomtonefokusert til basstung. Som hos storebror endte jeg med å dra fingeren svakt mot et sted mellom Bergen og New York. Det temmer mellomtonen noe, som kan være litt vel energisk, samtidig som man får noe mer fokus i toppen og en rundere bass.
Gråbeins Gadget Guide: Trådløse hodetelefoner med støydemping
Lydkvaliteten
Lydmessig er det faktisk ikke mye som skiller A6 fra den større A9. Klangbalansen er veldig lik, det betyr en veldig energisk mellomtonegjengivelse som får frem spruten fra skarptromme og lysere tammer på imponerende vis. Kommer godt med til elektroniske rytmer, og bassen følger bra opp. For eksempel på Eminems River med Ed Sheeran, hvor rytmene markeres bra og begge stemmene kommer klart frem.
Bassinstrumenter er derimot ikke like heftig gjengitt som med Sony WH-H800 eller de kablede Sony MDR-1A, og sistnevnte har også vesentlig bedre oppløsning i overtonene. Cymbaler, hi-hat og klangen fra akustisk gitar låter ikke like luftig og nyansert med Kygo. Det mangler litt hi-fi-kvaliteter her. Derimot er det en stor forbedring fra Panasonic RP-HTX80B, som mangler støtte for aptX og AAC og i stedet belager seg på den begredelige Bluetooth subband-kodeken (SBC).
Akustisk musikk, klassisk og jazz funker som det skal med Kygo, men det finnes hodetelefoner med bedre oppløsning og mer troverdighet. Men spillegleden er det ingenting å si på, og jeg vil påstå at du får 95 prosent av lydkvaliteten fra A9 med A6, til tross for det langt mer bærbare formatet.
Konklusjon
I motsetning til en del andre kjendissignerte lydprodukter har Kygo faktisk blitt et navn som vi nå tør å regne med. Vi likte storebror A9, og vi liker ikke A6 noe dårligere. I hvert fall ikke mye. A9 virker mer solid og kan opereres ved å sveipe på høyre ørekopp. A6 bruker knapper, og den er ikke sammenleggbar. Men den er meget bærbar, og komforten er meget god.
Lydkvaliteten er så å si den samme. Kontante rytmer og god tonalitet, som bare mangler litt oppløsning i overtonene. Noe kan kompenseres med EQ-funksjonen i appen.
Også her er Bluetooth-tilkoblingen meget stabil, med glimrende rekkevidde. Alt i alt meget bra.