TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Vi har prøvekjørt Hongqi E-HS9

Nei, det er ikke en Rolls-Royce! Den over 5,2 meter lange, helelektriske Hongqi E-HS9 er den mest spesielle bilen vi har sett – og prøvekjørt.

Av / 19.10.21 - 13:15
Vi har prøvekjørt Hongqi E-HS9

Hvis du aldri har hørt om Hongqi før, er du ikke alene. Men bak premiumbilmerket står Kinas eldste bilprodusent FAW. Som også er verdens 9. største bilprodusent i verden.

Når produsenten nå skal inn på det europeiske markedet, er det med helelektriske og hybridelektriske kjøretøy, og først ut er den helt elektriske premium-SUV-en E-HS9. Med en lengde på over 520 centimeter bør du gjøre noen mål av din egen garasje, før du trykker på kjøpsknappen…

Hongqi E-HS9 left side
Det er vanskelig å se på bilder nøyaktig hvor stor Hongqi E-HS9 er. Men 520 cm er i hvert fall halvmeteren lenger enn Skoda Enyaq, og 30 cm lenger enn Audi e-tron 55. Foto: Geir Gråbein Nordby

Om du trekker assosiasjoner til Rolls-Royce Cullinan, er det ikke så rart. E-HS9 er ikke bare en skamløs kinesisk kopi, men faktisk tegnet av Giles Taylor, som tidligere har vært med i utviklingen av nettopp Rolls-Royce Cullinan og også Phantom, men som nå jobber som sjefsdesigner for Hongqi.

Vi var med på den norske presselanseringen i Drammen sist fredag, hvor vi også fikk prøvekjørt bilen i noen timer.

Hongqi E-HS9 & Graabein
E-HS9 er ingen småbil. Foto: Geir Gråbein Nordbt

Dette er Hongqi E-HS9

Først, la oss gå veldig kjapt igjennom nøkkeldetaljene på den gigantiske premium-SUV-en E-HS9. Den kommer i tre utgaver (Comfort, Premium, Exclusive), hvor alt av utstyr er forhåndsvalgt. Det er med andre ord ingenting å krysse av på.

Annonse

Batteriet lages av gitantprodusenten CATL, og er på 76,5 kWt netto med Comfort-pakken og 90 kWt netto på Premium- og Exclusive-versjonen. Det gir en rekkevidde (WLTP) på henholdsvis 396 eller 465 kilometer. Ikke kjempeforskjell, med andre ord. Du vil derimot merke forskjell på muskelkraften, som er på 436 hk på det minste batteriet, mens den største pakken gir 551 hk og en akselerasjon til 100 km/t på bare 4,9 sekunder. Ikke verst for et beist på 2,6 tonn!

Hongqi E-HS9 spread(1)
Å trekke 2,6 tonn opp i 100 km/t på under 5 sekunder, er ingen liten bragd. Foto: Geir Gråbein Nordby

Uansett utgave får du firehjulstrekk, og en miks av syntetisk skinn og Alcantara tekstil, og vinduer og panoramatak med dobbelt støyisolert glass.

Alt av avanserte, digitale førerassistentsystemer er også inkludert.

Hongqi E-HS9 frunk
Den norske utgaven av E-HS9 får en «frunk» på ca 90 liter. Foto: Geir Gråbein Nordby

Comfort- og Premium-utgavene har 7 seter, mens Exclusive har 6. Comfort har 4 justerbare klimasoner, hvor Premium og Exclusive har 5. Det betyr at bakerste seterad selv kan justere sitt eget klima.

Bilens viktiste funksjoner styres fra en infotainment-skjerm på midten av dashbordet. Sjåføren har i tillegg en lang skjerm med instrumentpanelet, mens sidepassasjeren har en tilsvarende skjerm, hvor hen kan se Netflix og gjøre annet gøy.

Hongqi E-HS9 front wideangle
Foto: Geir Gråbein Nordby

Kjøreturen

Vi kjørte Exclusive-utgaven, som starter på 780.000 kroner uten vinterhjul, og med luftfjæringer og fantastisk komfort i baksetene. Armlener og det hele, og med fløyelsmyke puter i nakkestøttene.

Turen varierte fra tett trafikk, til svingete ettfelts småveier, hvor fartsgrensen teknisk sett er 80 km/t, men hvor man som baksetepassasjer fort kan bli ganske uggen om sjåføren velger å gjøre nettopp det. Noe jeg selv kan skrive under på, da jeg satt i baksetet mens en journalist fra et annet nettsted tråkket på gass og brems om hverandre, for å prøve å få bilen til å «snakke med oss».

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Lyd & Bilde (@lydogbilde)

Med normal kjøring er E-HS9 vanvittig komfortabel, og glir bortover veien. Det enorme panseret gjør at du hele tiden er klar over hvor stor bil du faktisk kjører, og det skal sies at den på en svingete vei nesten føles mer ut som en båt enn en bil. Ja, det krenger litt. Det må det nødvendigvis gjøre, når en 2,6 tonn tung bil skal balansers mot komfort fremfor sport.

Hongqi E-HS9 rear seats(2) Hongqi E-HS9 rear seats
<
>
Plenty av bakseteplass. Foto: Geir Gråbein Nordby

At bilen likevel er så sprek, er gull når man skal inn på motorveien, og har begrenset lengde på innkjørselen. Vi stiller oss likevel tvilende til om vår bil faktisk akselerer fullt så raskt. Både Tesla Model Y og dessuten BYD Tang Etter å ha testkjørt både Tesla Model Y og Model 3 føles vesentlig sprekere. Også BYD Tang er bråere på gassen når man ønsker det. Men importøren tok forbehold om at all software ikke var ferdigskrevet, så det kan være at noe vil justeres der.

Hongqi E-HS9 trunk Hongqi E-HS9 trunk(2)
<
>
Bagasjerommet er "sånn passe" med alle setene oppreist, men øker betraktelig når man legger ned bakerste rad. Foto: Geir Gråbein Nordby

Infotainment og lydanlegg

Infotainment-skjermen ga oss ikke den store opplevelsen ennå, med norsk og engelsk språk om hverandre. Men det blir nok strømlinjeformet til bilen faktisk blir utlevert til kunder.

Lydanlegget er helt greit, men langt fra noe høydepunkt. Her finnes ingen subwoofer, kun et helt standard anlegg med lyd foran og bak. Litt skuffende på en såpass premium bil som her, og det finnes heller ikke noe oppgradert anlegg å velge når man kjøper. Her har Hongqi ett og annet å lære fra Burmester-anleggene i Mercedes-Benz og Porsche, Bang & Olufsen i Audi e-tron. For å nevne et par.

Hongqi E-HS9 right side
Foto: Geir Gråbein Nordby

Vil den bli en hit?

Hvorvidt Hongqi E-HS9 vil gjøre det stort i Norge og Europa for øvrig, er selvsagt vanskelig å spå noe om. For det første har den et ukjent navn. For det andre er ikke dette en billig bil på noen som helst måte. Ser du den opp mot familie-SUV-er som Skoda Enyaq, Tesla Model Y og Ford Mustang Mach-E, så kan det sitte langt inne å legge 200.000 kroner på toppen av allerede påkostede biler.

På en annen side, hvis du har budsjett til en fullspekket Audi e-tron 55, men ønsker noe helt annet, så kan det jo tenkes at E-HS9 vil treffe midt i blinken. I hvert fall hvis du skal ha baksetepassasjerer med lange bein, en enda større følelse av luksus, eller du rett og slett ønsker en stor bil. For kina-SUV-en er virkelig gigantisk!

Og, selvsagt, hvis du drømmer om en Rolls-Royce Cullinan, men ikke har 5 millioner kroner til bil, så føles prisen for E-HS9 plutselig ut som småpenger…

Mer info: hongqi.no

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

1 hendelser på “Vi har prøvekjørt Hongqi E-HS9”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Er ny kinesisk elbil den raskeste i verden?

Suzuki og Toyota samarbeider om el-SUV

Batmobilen er til salgs

Ioniq 7 blir Ioniq 9 – her er bildene

Audis elektriske stasjonsvogn avduket - kommer i 2025

Avduket: Folke-SUV-en Skoda Elroq

700 km rekkevidde!

- Råere Tesla-batterier kommer i 2026

Nye Peugeot E-408

Kompaktbilen Skoda Elroq klar for det norske markedet

Dyr offroad-el-sykkel som matcher dyr elektrisk SUV

El-sparkesykkel for terrengkjøring