TV-kunst fra Samsung

Samsungs nye TV "The Frame" ligner et ekte maleri!

TV-kunst fra Samsung 8

(Foto: Produsenten)

Hvert år kommer det nye TV-er med «nyskapende design» som lover å gli rett inn i  stue-innredningen. Men som regel dreier det seg om nok en stor og speilblank skjerm som dekker store deler av veggen, eller tar opp det meste av benkeplassen.  Produsenten har kanskje lykkes med å gjøre skjermen slankere ved å ta vekk noen millimeter her og der, men det blir sjelden spesielt revolusjonerende.

Derfor var det med en viss skepsis vi takket ja, da Samsung inviterte oss til Paris for å se på nok en TV som «vil endre måten vi oppfatter fjernsynet på».

Teknologijournalister, livsstilsreportere og motebloggere ble fløyet inn fra hele verden for å være vitne til Samsung-lanseringen. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Bilde

 

Livsstil i Louvre
For å presentere nyheten i fasjonable omgivelser hadde Samsung like god leid underetasjen i kunstmuseet Louvre i Paris, og invitert hundrevis av teknologijournalister fra hele verden, i tillegg til livsstilsreportere og motebloggere.

Samsungs nye TV har fått navnet The Frame («Rammen»). Og det er nettopp rammen som skiller den fra ordinære tv’er.

I stedet for å fjerne mer av kanten har Samsung gått motsatt vei, og forsynet The Frame med en solid bilderamme av ekte tre. Det skal få fjernsynet til å passe med kunst, som sannsynligvis allerede henger på veggen. Rammen fås i valnøttre, eik og hvit, og flere farger skal være på ve. Det samme gjelder DIY-versjonen, som man selv kan prege med farger og designs.

The Frame er utformet av industridesigneren Yves Béhar. Foto: Samsung

 

Veggplassen er kostbar
«I moderne storbyhjem er plassen kostbar, og kun det essensielle får være med. Det virker underlig å ha en gjenstand, som mesteparten av tiden bare er en svart flate, som tar opp plass,» sier den berømte sveitsiske designeren Yves Béhar, som har stått for designet av The Frame. Han viser til at de fleste ser fjernsyn tre-fire timer om dagen, mens tv-en er slått av de andre 20 timene i døgnet. Løsningen er ifølge Béhar å bruke skjermen som et kunstverk resten av tiden. Man kan altså si at Samsung har laget en TV man kan se på, også når man ikke ser på TV.

The Frame kommer lastet med et utvalg av bilder innen grafikk, landskap, arkitektur, dyreliv og action. Til sammen er det mer enn 100 bilder som kan brukes fritt. Bildene kan enten vises permanent eller i et automatisk slideeshow. Man kan selvfølgelig også få sine egne bilder opp på skjermen.

Det er 12 TV-er på denne veggen…
Foto: John Alex Hvidlykke, L&B

 

Gjemsel

«Det er 12 TV-er på denne veggen. Kan du finne alle?»

Til anledningen var en vegg fylt opp med grafikk og malerier i rammer. Noen få avslørte seg selv, da de viste lyssterke, levende videobilder. Små, kvadratiske bilderammer kunne av god grunn ikke være fjernsyn, og andre kunne utelukkes, fordi bilderammen var for tynn. Resten var ikke like åpenbare, og til slutt måtte elimineringsmetoden brukes. Men i henhold til selve bildeflaten, var illusjonen nesten perfekt. Man måtte tett innpå for å avsløre at det faktisk var en skjerm!

The Frame ligner et grafisk trykk på en bilderamme. Foto: John Alex Hvidlykke, L&B

 

Du skal tett på for at avsløre at det er snakk om en TV og ikke et ekte maleri. Foto: John Alex Hvidlykke, L&B

En tv, som ligner et maleri på veggen er ikke helt nytt i verdenshistorien. Man har lenge kunnet kjøpe «usynlige» tv’er gjemt bak ekte malerirammer. Erkekonkurenten LG lanserte allerede i 2013 en 55″ OLED-tv med treramme, beregnet til å henge på veggen.

Skal vi tro Samsung, er det imidlertid først nå at teknologien er på plass til å gjøre det på en overbevisende måte.

Avanserte sensorer
Ifølge Yves Béhar er nøkkelen til bilderammefjernsynet de innebygde sensorene. I «Art mode» reduseres lysstyrken på skjermen kraftig, slik at bildet ikke virker selvlysende. Hvor mye lyset reduseres avhenger av omgivelsene, og reguleres av en lyssensor. I sterk belysning skrus det opp, slik at bildet kan følge med kunsten på veggene, som også fremstår klarere på grunn av reflektert lys.

Den andre sensoren er en romsensor, som registrerer bevegelser. Når ingen er i rommet, vil skjermen slukkes for å spare strøm.

Spotify for kunst
The Frame leveres med 100 bilder, men dette skal kun være begynnelsen,, sier Nathan Sheffield som er sjef for Samsungs New Business og Smart TV-divisjon. «Vi mener at The Frame kan bli en plattform for kunst i hjemmet. Noe kan man hente gratis, mens annet vil være betalt innhold.»  Han forestiller seg både engangskjøp av kunstverk såvel som en abonnementsbasert service.

Altså en slags Spotify for kunst?

Ja, det kan man godt si!»

Samsung vil også gjøre mediesiden av The Frame til en åpen ramme, hvor kunstnere og fotografer kan stille fram sine verk.

Det ble snakket mer om «lifestyl» enn spesifikasjoner under presentasjonen av The Frame. Derfor kan vi verken fortelle om lysstyrken i nits eller oppløsningen (som vi antar er 4K). Men vi vet at det kommer to størrelser på henholdsvis 55″ og 65″, og at Samsung senere planlegger å oppgradere panelteknologien til QLED.

The Frame kan kjøpes fra juni, og vil selges eksklusivt hos Elkjøp og utvalgte møbel/designforretninger. Prisene er ikke offentliggjort enda.

Samsung hadde valgt Paris som rammen for årets QLED-tv. Foto: Samsung

 

QLED
Sammen med The Frame viste Samsung også sine nye QLED tv-modeller, som vi allerede fikk presentert på  CES-showet i januar. De nye QLED-modellene rulles ut i butikkene i løpet av mars/april.

 

Kjelleren under kunstmuseet Louvre var innredet til anledningen. Foto: John Alex Hvidlykke, L&B
Les videre
Exit mobile version