[Denne testen var opprinnelig laget for Fotball-EM 2020, men er like relevant for årets olympiske leker i Tokyo, som starter 23. juli 2021. Red. anm.]
Fotball-EM er i gang for fullt, og hver dag dundrer landslagsspillerne sammen i nye dueller. Om du ikke er så heldig å ha billett til en av kampene, er det beste alternativet å være tilskuer hjemmefra – men da bør du sørge for å ha den beste bildekvaliteten!
Mange av oss har allerede investert i en splitter ny og sylskarp 4K-TV. De nyeste TV-ene er i stand til å gi en svært god bildeopplevelse – men bare om du gir dem de beste råvarene.
En 4K-TV yter best når den mates med et ekte 4K-signal – det er jo tross alt det den er laget for!
Sørg for å ha best mulig TV-signal
Dagens TV-modeller er utstyrt med topp moderne og kraftige videoprosessorer, som gjør alt de kan for å oppskalere, forsterke og foredle videosignalene de får inn. Noen bruker til og med kunstig intelligens for å trylle frem bedre bilder! Derfor kan selv et lavoppløst bilde ende med å se ganske skarpt ut på den store skjermen. Noe vi også erfarte da vi nylig testet de beste storskjermene til sport.
Men, selv ikke de smarteste TV-ene klarer å lage gull av gråstein.
Fra hi-fi verdenen er det et ordtak som heter ”skitt inn, skitt ut”. Det går på at du ikke kan forvente bedre lyd ut av stereoanlegget enn det du faktisk putter inn av kildemateriale. Derfor låter en 24-bits studiomaster spilt av på et rimelig anlegg, ofte mye mer naturtro enn et rådyrt superanlegg som spiller av en MP3-fil.
Nok om lyd – poenget er at en god TV fortjener gode bildesignaler!
Altfor lite 4K-innhold
Tilgangen på 4K-innhold er fortsatt relativt begrenset. Her har strømmetjenestene ledet an i utviklingen, og aktører som Netflix, Amazon med flere, var tidlig ute med å tilby originalt innhold i 4K-oppløsning. Noen attpåtil med større kontrast- og fargespekter (HDR).
Men hva med direktesendt TV og sport?
Her har utviklingen gått merkbart tregere, og selv i dag, i 2021 – snart 10 år etter de første 4K-TVene kom på markedet- er det bare et fåtall TV-sendinger som kan sees i noe bedre enn HD-kvalitet.
Årets fotball-EM er ett av unntakene: Dette mesterskapet kan sees i vaskeekte 4K-kvalitet. Her hjemme er det TV2 som står for gildet, mens NRKs kamper sendes i vanlig HD-oppløsning.
Undertegnede har sett de kampene som kan sees i 4K-oppløsning, og gud bedre for en forskjell!
Fotball i 4K
Sendingene fra UEFA Euro 2020 har 3840 x 2160 pikslers oppløsning, men kanskje vel så viktig – med 50 bilder per sekund. Dette resulterer i sylskarpe, men også veldig glatte, sømløse bevegelser.
Selv om vi har sett en lang rekke blankpolerte Hollywood-produksjoner i 4K-oppløsning, må vi innrømme at sport i 4K er noe helt spesielt.
Her kan man virkelig få med seg handlingen på banen, på et helt annet detaljnivå enn tidligere. Nummeret på spillerdraktene, hvordan spillerne beveger seg i forhold til hverandre, hvilken retning ballen skrur seg gjennom lufta, ned til små bevegelser i gressmatten – ja det meste! Vi skal ikke påstå at det er som å være der, men nesten.
For å kunne ta inn UEFA-sendingene i 4K, må du nødvendigvis betale for et abonnement, i det minste for en begrenset periode. Men for vår del er vi ikke tvil: Har du nylig investert i en splitter ny TV med 4K-oppløsning, skylder du både deg selv og TV-en å se (i hvertfall deler av) fotball-EM i 4K-kvalitet. Det gjelder selv om du ikke er spesielt fotballinteressert!
For å kunne se sendinger på TV 2 Play i 4K må du ha en av disse:
- En Apple TV 4K som er koblet til en 4K/UHD-TV,
- En smart TV fra Samsung eller LG (2019 eller nyere) med TV 2 Play sin smart TV-app
- En Android-TV eller Chromecast-enhet som støtter 4K-oppløsningen.
- Kompatibelt utstyr vil også kunne motta og spille av 5:1 surround-lyd fra alle kampene under EM, i tillegg til stereo.
Det anbefales en god internettforbindelse for å se sendinger i 4K (minst 30 Mbit/s – anbefalt mer enn 50 Mbit/s). Brukerens enhet bør også være koblet til nettverk via kabel, og ikke trådløst. Sendingene i 4K har en oppløsning på 3840 x 2160p med 50 bilder i sekundet.