Hvert år skjer det. Mens vårsola smelter vekk den siste snøen, og mange av oss polerer bilen og skifter hjul, gjør TV-produsentene en skikkelig vårrengjøring: Gamle modeller fases ut, og nye modeller rulles inn. Du kan fortsatt gjøre gode kjøp på noen av fjorårets bestselgere, men fra månedskiftet april/mai er det nesten bare splitter nye 2017-modeller som gjelder.
TV-bransjen har flere likhetstrekk med bilbransjen. På de store, fasjonable messene viser man frem konseptene – verdens største, skarpeste eller tynneste TV, ofte med smilende glamourmodeller poserende ved siden av. Men det er ikke nødvendigvis din neste TV de viser. Flaggskipmodellene er først og fremst laget for å skape sensasjonelle overskrifter (”denne tven kan bøyes!”) og kaste glans over det øvrige sortimentet. Som regel dreier det seg om prototyper, som er for dyre og kompliserte til å masseprodusere. Det vil ta flere år før teknologien siver ned i en alminnelig priset og tilgjengelig modell.
Derfor skal man alltid ta slike lanseringer med en klype salt. Desto mer spennende er det å se hva som skjer innenfor prisklassene hvor folk flest handler!
OLED-skjermene kommer (fra alle kanter)!
Langt flere produsenter vil tilby skjermer med OLED-teknikk i år. OLED-skjermene har en stor fordel ved at hvert enkelt bildepunkt kan tennes og slukkes individuelt, og ikke behøver gjennomlysning, i motsetning en tradisjonell LCD-skjerm med baklys. Dette gir klare forbedringer i svartnivå, kontrast og innsynsvinkel.
Sørkoreanske LG har lenge hatt nær sagt monopol på de avanserte skjermene, men nå deler de teknologien med andre produsenter, deriblant Sony, Philips, Panasonic og Loewe. Det betyr at du vil få se langt flere og mer prisgunstige modeller innen OLED-segmentet i år. I tillegg blir det spennende å se hvilken av produsentene som greier å trylle frem den beste bildekvaliteten. Blir det LG eller en av de nye utfordrerne? Vi gleder oss til å teste!
QLED: Ny OLED-utfordrer?
Selv om OLED brer om seg, betyr ikke det at LCD-utviklingen står stille av den grunn. Gigantprodusenten Samsung har lansert en ny generasjon LCD-paneler med avansert kvanteprikk-teknologi: Quantum LED, eller QLED. Kort fortalt dreier det som et sjikt med bittesmå metallpartikler som forbedrer egenskapene til LED-baklyset, og resulterer i et bredere fargespekter og bedre lysutbytte. I tillegg har Samsung jobbet iherdig med å forbedre innsynsvinkelen på årets toppmodeller, noe som gjør at QLED kan måle seg, eller til og med overgå OLED på flere områder. Det får bli deres ord, men demonstrasjoner vi har sett ser meget lovende ut.
LCD fortsatt størst
Selv om OLED blir mer utbredt og prisene blir stadig mer gunstige, er de ennå relativt kostbare sammenlignet med LCD, særlig når vi beveger oss opp i skjermstørrelse. Heller ikke utvalget kan sammenlignes. Derfor vil flesteparten av TV-ene som selges i år fortsatt være av den tradisjonelle LCD-typen.
Større skjermer
De som drømmer om en real kino-storskjerm kan ha mye å glede seg til i 2017. 65-tommerne blir mer hyggelig priset, men vi ser også et økende utvalg av virkelig store skjermer (70” og større). Dermed kan også prisene på disse bli riktig hyggelige etter hvert.
Du har sikkert lurt på hvorfor TV-ene kommer i så mange rare størrelser, og hvorfor de store skjermene er så ekstremt dyre. Fra 49”, 55” og opp til 65” er prisene relativt spiselige, men derfra skyter det i været! Dette er fordi panelene masseproduseres på kjempestore glassunderlag, kalt ”mother glass substrate”. De fremstilles på fabrikken i ca 2×3 meters størrelse, og skjæres så ut til et antall paneler av en bestemt størrelse, for eksempel seks 46-tommere. Større skjermer gir færre skjermer per glass, derfor øker også kostnaden betraktelig. Men etter hvert som fabrikkene lykkes med å lage større maler, forventer vi at prisen på store skjermer gå ytterligere ned.
Om noen år kan det også hende ”TV-veggen” blir en realitet: Samsung og Sony har demonstrert såkalt LED-skjermer til profesjonell bruk (kino, reklame o.l), som kan settes sammen i flere enheter og oppnå over 10 meter brede skjermer!
HDR
Den nye videostandarden HDR (High Dynamic Range) er en av de største nyvinningene TV-bransjen har sett i senere tid. De nyeste TV-ene har oppnådd kraftige forbedringer i fargedybde og kontrast, som langt overgår de etablerte standardene for film og video. For å ta i bruk de ekstra detaljene og ta TV-formatet inn i fremtiden kreves det en ny videostandard, og det er her HDR kommer inn i bildet. Video med HDR har et mye bredere kontrast- og fargespekter, og inneholder dessuten metadata som forteller skjermen nøyaktig hvilken lysstyrke innholdet skal ha. Dette gjør det mulig å utnytte skjermens fulle kapasitet og oppnår et bilde med langt flere nyanser, dybde og realisme.
Alle de store TV-produsentene tilbyr skjermer som støtter HDR i år, men det er ingen selvfølge at alle gir like god bildekvalitet. HDR stiller store krav til både farger og kontrast, og vil du ha fullt utbytte av det nye innholdet bør du typisk se etter en skjerm som møter de såkalte Ultra HD Premium kravene. Dette vil typisk være LCD-skjerm av det mer påkostede slaget (med 10-bits panel, god lokal dimming og 1000 nits lysstyrke eller mer), eventuelt en OLED-skjerm.
Problemet (som vanlig) har vært mangelen på bra innhold, men nå begynner det etter hvert å bli flere gode 4K Blu-ray titler mastret i HDR. Snart kommer også de første filmene kodet med Dolbys egen HDR-standard, Dolby Vision. Netflix tilbyr også et utvalg av serier kodet i HDR. En egen HDR-standard for kringkasting, kalt HLG (Hybrid Log Gamma), er også under oppseiling.
Samsung lanserer et stort antall nye modeller i 2017, inkludert en helt ny high-end serie.
Samsung er en av markedslederne innenfor TV-segmentet. Kombinasjonen av bildekvalitet, smarte apper og gjennomført design har gjort Samsung til et svært populært merke, også her i Norden. Den koreanske kjempen er også kjent for å gå sine egne veier, derfor vil du neppe se en Samsung OLED-TV med det første. Koreanerne satser i stedet på sin egen teknologi, Quantum Dot, eller QLED som de har valgt å kalle det.
QLED
Samsung lanserer hele tre high-end serier med QLED i år: Q9, Q8 og Q7. I bunn dreier det seg fortsatt om tradisjonelle LCD-paneler, men ovenpå ligger det topp moderne teknikk som hever bildekvaliteten til et nytt nivå. Det spesielle Quantum Dot filteret gir både høyere lyseffektivitet og bredere fargespekter.
Toppmodellen Q9F kan levere opp mot 2000 nits lysstyrke og skal også kunne dekke 100% av fargespekteret i Ultra-HD Blu-ray standarden (DCI-P3). Samsung hevder at denne kombinasjonen av lysstyrke og fargenyanser (”fargevolum”) er avgjørende for best mulig gjengivelse av HDR bildemateriale. I tillegg har de jobbet med å forbedre innsynsvinkelen, som alltid har vært en svakhet på VA LCD-paneler. Designmessig ser modellene riktig lekre ut, med et utvalg av forskjellige sokler og et veggfeste som monterer skjermen helt inntil veggen.
Samsungs QLED blir tilgjengelig i toppmodellen Q9F, designmodellen Q8C og Q7F/C, der F står for Flat og C står for Curved (buet).
MU9000/8000/7000/6000
QLED-modellene skal konkurrere med OLED, og vil ligge i en temmelig høy prisklasse. Derfor vil Samsung også tilby en mer ordinær 9, 8, 7 og 6-serie under fortegnet MUxxxx. Disse modellene bruker noe enklere LCD-paneler uten siste generasjons Quantum Dot teknikk, men det er like fullt snakk om høyt spesifiserte Ultra-HD modeller med støtte for HDR og mye annet ”godis”. MU-modellene kommer i et bredt spekter av prisklasser og størrelser, helt opp til 82 tommer!
The Frame
Sist men ikke minst skal vi ikke glemme The Frame, Samsungs kuriøse designmodell for 2017. Den er laget for å etterligne en bilderamme og lykkes usedvanlig godt med det: Takket være en intelligent lyssensor og spesiell overflatebehandling er det vanskelig å skille TV-skjermen fra et ekte bilde!
LG lanserer en stor samling nye TV-skjermer i år. En av de mest oppsiktsvekkende er den rekordtynne ”Wallpaper” OLED-en.
LG har vært en av de ledende TV-produsentene de siste årene, fremfor alt i high-end segmentet, hvor deres OLED-skjermer har levert noe av den beste bildekvaliteten. LG har til nå hatt et tilnærmet monopol på OLED, men i år ”låner de bort” teknologien til flere konkurrenter. Samtidig har de gitt sine egne modeller en aldri så liten facelift, i tillegg til 25% mer lysstyrke, og et forbedret filter som reduserer refleksjoner fra omgivelsene.
OLED W7
LGs sortiment for 2017 ledes an av flaggskipmodellen OLED W7. W-en står for ”Wallpaper” og er ganske riktig en syltynn(2,5 millimeter) OLED-skjerm, som klipses fast på veggen ved hjelp av magneter. Skjermen er så tynn at det verken er plass til høyttalere eller styringselektronikk. Alt dette er flyttet til en separat lydplanke, som kobles til skjermen via en flat kabel. LG har vist flere prototyper av modellen gjennom årene, men nå er altså modellen klar for salg, og de første eksemplarene står allerede i butikk. Med støtte for Dolby Vision HDR video og ikke minst Dolby Atmos surroundlyd fra lydplanken, ligger OLED W7 an til å gi en heftig lyd- og bildeopplevelse.
OLED G7/E7/C7/B7
I tillegg til den kostbare W-modellen slipper LG en lang rekke (relativt sett) rimeligere OLED-skjermer i år. Det forventes at det vil være mindre forskjeller bildemessig mellom de ulike modellene, da samtlige modeller i år bruker LGs egenutviklede videochiper. Noen forskjeller vil det likevel være, og de dyrere G7/E7 modellene får mer prosessorkraft enn C7 og B7-seriene. Utover det vil det stort sett være kosmetiske forskjeller som skiller de ulike seriene. G7 og E7 får den lekre ”picture on glass” utførelsen hvor OLED-skjermen ligger utenpå en glassplate, og hvor høyttalerne sitter integrert i sokkelen. C7 og B7 får en mer tradisjonell, innrammet design og mindre påkostet lyd. Eller er det verdt å merke seg at samtlige modeller i år er flate, støtter samtlige kjente HDR-formater (HDR10, Dolby Vision, HLG og Technicolor)!
SJ950/SJ850 LCD
Selv om LG satser på OLED i high-end klassen, betyr det ikke at de har droppet LCD av den grunn. Deres såkalte ”Nano Cell” LCD-skjermer kommer i et bredt spekter av størrelser, til langt hyggeligere priser enn hva man må betale for en tilsvarende OLED. Nano-teknikken (et annet navn for ”Quantum Dot”) består av bittesmå partikler som reagerer på lyset fra LCD-skjermen og gir en mer nyansert og presis fargegjengivelse. LCD-seriene SJ950 og SJ850 støtter begge Dolby Vision HDR, kommer selvfølgelig med siste versjon av LGs eget smart-TV system WebOS 3.5, mens lydgjengivelsen er tunet av Harman/Kardon.
Sony
Sony har et veldig spennende TV-sortiment i år, inkludert en OLED-TV hvor lyden kommer rett ut av skjermen!
XE93
Sony sto for noen av fjorårets beste LCD-skjermer. Modellene XD93/94 og minst flaggskipet ZD9 ga svært imponerende bildekvalitet, spesielt på HDR-innhold, takket være rå lysstyrke og kontrast. Ikke overraskende er det disse modellene Sony bygger videre på i 2017. Den nye serien XE93 støtter Dolby Vision HDR formatet, og kombinerer deres beste videoprosessor (X1 Extreme) med den avanserte kantlys-teknologien Slim Backlight Drive+ for best mulig lokal dimming av skjermen. Sony legger vekt på smart bildebehandling for å gi optimal gjengivelse, og for å utnytte den voldsomme kontrasten både på HDR så vel som SDR kildemateriale. På innholdssiden er det fortsatt Android som gjelder, nå i 6.0 versjon.
Sony har også lagt vekt på lekker design, med en diskré, sømløs bakside og skjult kabelføring gjennom sokkelen.
XE93 kommer i 55” og 65”, samt i en enda større 75” XE94 utgave med direkte LED-baklys!
A1E OLED
Selv om LCD-modellene fra Sony virker interessante nok, er det toppmodellen Bravia A1 man skal følge ekstra nøye med på. Dette er Sonys første skikkelige OLED-TV til hjemmebruk, og mange er nok spente på hva deres avanserte bildebehandling kan prestere i kombinasjon med OLED. Bildepanelet er hentet fra øverste hylle hos LG Display, og drives av Sonys patenterte X1 Extreme bildeprosessor. A1 støtter både HDR, HLG og Dolby Vision HDR-formatene.
Sony-skjermen er utvilsomt meget lekker å se på med sitt slanke, minimalistiske ytre. Rammen er så supertynn at det ikke engang er plass til en skikkelig Sony-logo! En annen ting er mangelen på tradisjonelle høyttalere: I stedet for å montere høyttalere på undersiden har lydingeniørene gjort en ny vri, og bruker i stedet selve OLED-skjermen som høyttaler! Små drivere på baksiden sender vibrasjoner gjennom panelet, og gjør at lydbildene kommer rett ut av skjermen. Smart!
Sony A1E kommer i sommer, og leveres i 55”, 65” og 77” størrelse.
Veil. priser:
KD-65A1: 55 000 kr
KD-55A1: 40 000 kr
Panasonic
Panasonic satser for fullt på OLED i 2017, men de har også noen spennende LCD-modeller på lur!
EX780
Panasonic har et mangeårig rykte for å levere TV-er med ekstra flott bildekvalitet. Toppmodellen Viera TX-65DX900 stakk av med prisen beste high-end LCD-skjerm i 2016, og har vært såpass vellykket at Panasonic lar den være i sortimentet et år til. Dermed blir toppmodellen i LCD-segmentet den samme som i fjor.
For 2017 lanserer Panasonic også en splitter ny modell i mellomklassen, EX780. I motsetning til toppmodellens fancy ”Honeycomb” LED-baklys bruker EX780 mer konvensjonell kantbelysning, og den vil derfor ikke kunne levere like høy lysstyrke og kontrast. Derimot bruker den samme HCX2 videoprosessor som toppmodellen, hvilket lover bra for den generelle bildekvaliteten. EX780 støtter for øvrig HDR-formatene HDR10 og HLG. Panasonic har også jobbet iherdig med å redusere skjermenes input lag (forsinkelse) for å tiltrekke seg de mest hardbarkede gamerne der ute.
Panasonic EX780 kommer i 50”, 58”, 65” og 75” skjermstørrelse.
Veil. priser:
TX-75EX780E: 45499 kr
TX-65EX780E: 26499 kr
TX-58EX780E: 19999 kr
TX-50EX780E: 15499 kr
EZ1000 og EZ950 OLED
Panasonic desiderte flaggskip for 2017 blir likevel OLED-seriene EZ1000 og EZ950. Dette blir etter sigende OLED-skjermer av ”profesjonell kvalitet”, hvor Panasonics bildeingeniører har satt inn alle kluter for å levere en naturtro bildekvalitet, mest mulig tro mot originalen. Kjernen ligger i den nye Studio Colour HCX2 videoprosessoren, som gir svært nøyaktig bildebehandling. Panasonic hevder selv at bildegjengivelsen skal være fullt på høyde med kostbare OLED studiomonitorer, og demoer Lyd & Bilde har vært vitne til virker svært lovende.
Hovedforskjellen mellom EZ1000 og EZ950 ligger i lydgjengivelsen: Toppmodellen har fått en spesiell Dynamic Blade lydplanke integrert i sokkelen. Den utviklet av ingeniørene hos Technics, og huser hele 14 høyttalerenheter! Lillebror EZ950 bruker til sammenligning mer ordinære interne høyttalere.
Har Panasonic virkelig knekt ”OLED-koden”, og blir det de som leverer den aller råeste bildet også i 2017? Vi gleder oss til å teste!
Panasonic EZ1000 leveres i 77” og 65” størrelse, mens EZ950 kommer i 55” og 65”. Prisene er ikke fastsatt enda.
Philips
For modellåret 2017 overrasker Philips med nok en ny OLED-modell, i tillegg til en oppfølger av den populære 7000-serien.
Philips lanserte sin første OLED-TV, 55POS901F i 2016. I år følger de opp med enda en ny OLED-modell som lover enda bedre bildekvalitet. Årets nye flaggskip heter 55POS9002. Philips og TP Vision har (med deres guru Danny Tack i spissen) jobbet iherdig med å forbedre bildebehandlingen. Resultatet er blant annet en ny videoprosessor kalt P5 som har økt prosessorkraft til behandling av skarphet, farge og kontrast. 55POS9002 støtter HDR10, HLG og er dessuten Ultra-HD Premium sertifisert, hvilket er lovende for bildeopplevelsen av HDR-innhold. 55POS9002 har selvfølgelig også Ambilight omgivelseslys, Philips sin egen spesialitet. Philips 55POS9002 lanseres i juli, og prisen er foreløpig ukjent.
7502
7502-serien blir Philips sin beste serie med LCD-teknikk i år. Toppmodellen 7502 kommer i 49”, 55” og 65” størrelse, og bruker den samme avanserte P5 videoprosessoren til bildebehandling. 7502-serien får også 3-sidig Ambilight, mørk børstet aluminium ramme og senterfot. Philips har også lagt ned ressurser på lydsiden, med en liten lydplanke i det slanke kabinettet, ekstra basshøyttalere på baksiden og hele 45 watt forsterkerkraft. Det burde gi klar og fyldig lyd! Philips 7502-serien lanseres i mai.
6400
Rett under 7502-serien kommer den prisgunstige modellserien. 6482. Den blir tilgjengelig i 49” og 55” størrelse og har flere finesser til felles med de dyrere modellene, inkludert tresidig Ambilight og 10-bits LCD-panel med høy lysstyrke og bredt fargespekter. Støtte for HDR10 formatet er selvsagt på plass. Pixel Plus Ultra HD bildemotor sørger for jevne bevegelser, mens Micro Dimming Pro ordner kontrasten. 6482 har en sølvfarget utførelse med fremadvendte høyttalere i underkant av skjermen.