Det er ikke for moro skyld at forskere velger å skyte opp en satellitt i tre. Det er det nemlig flere grunner til.
– Vi ønsker å bygge boliger av tre i verdensrommet, både på månen og Mars i fremtiden, sier Takao Doi, professor ved Kyoto-universitetet.
Den lille kubesatellitten LignoSat ble skutt opp med en SpaceX Falcon 9-rakett fra NASAs Kennedy Space Center i Florida mandag 4. november. Den skal først til den internasjonale romstasjonen ISS, før den senere sendes ut i egen bane rundt jorden.
– Med tre, et materiale vi kan produsere selv, vil vi kunne bygge hus og både bo og jobbe permanent i verdensrommet, sier Doi.
Bedre i verdensrommet enn på jorden
Satellitten er bygget av magnoliatre, som tradisjonelt har blitt brukt til sverdslirer for samuraisverd. Den er satt sammen med tradisjonelle japanske håndverksteknikker – helt uten skruer eller lim.
– Når du bruker tre på jorden, har du problemer med brenning, råte og deformasjon, forklarer prosjektleder Koji Murata ved Kyoto-universitetet.
– I verdensrommet har du ikke disse problemene. Det er ikke oksygen der, så det brenner ikke. Ingen levende skapninger bor i det, så det råtner ikke.
Kan løse romsøppel-problemet
Forskerne håper tresatellitter kan bidra til å løse det voksende problemet med romsøppel. Når metallsatellitter går ut av drift og brenner opp i atmosfæren, etterlater de seg giftige partikler.
– Metallsatellitter kan bli forbudt i fremtiden. Hvis vi kan bevise at vår første tresatellitt fungerer, ønsker vi å presentere konseptet for Elon Musks SpaceX, sier Doi.
LignoSat skal være i bane rundt jorden i seks måneder. I denne perioden vil forskerne studere hvordan treet tåler de ekstreme forholdene, med temperatursvingninger fra -100 til +100 grader hvert 45. minutt.
Tre har også en annen fordel – det slipper gjennom elektromagnetiske bølger. Det betyr at antenner kan plasseres inne i selve satellitten.
Kilde: Reuters