Teleportering er ikke lenger science fiction

For første gang noensinne har forskere klart å teleportere data mellom to kvantedatamaskiner.

Teleportering er ikke lenger science fiction 2

Helt siden Star Trek har mennesker drømt om teleportering, men det har blitt sett på som ren science fiction. Men nå har forskere faktisk klart det. Det er selvfølgelig ikke et fysisk objekt som forsvinner fra ett sted og dukker opp igjen på et annet. I stedet er det en av de mange merkelige tingene som kan skje i kvanteverdenen.

Les også Kvantesprang for fremtidens nett Forskere ved Northwestern University har gjort det umulige mulig: De sender kvantedata gjennom vanlige internettkabler. Dette kan endre måten vi kommuniserer på.

I et laboratorium ved Oxford University har forskere klart å få data fra én kvantedatamaskin til å dukke opp på en annen. Selv om avstanden bare var to meter, hevdet forskerne at avstanden er irrelevant og ville ha fungert uansett hvor datamaskinene befant seg. Dette gjennombruddet er svært viktig, fordi det er et skritt nærmere effektive kvantedatamaskiner.

Det vil gjøre det mulig å koble sammen flere kvantedatamaskiner slik at de kan fungere som én. På samme måte som vi i dag gjør med distribuert databehandling i tradisjonelle datanettverk.

Ion-fellen (Foto: Oxford University)

Forskerne skapte to ion-feller, som ble koblet sammen med en optisk kabel. Hver felle hadde ett strontium- og ett kalsium-ion. Kalsiumionet fungerte som en lokal minneenhet, mens strontiumionet fungerte som et grensesnitt mot kvantenettverket. Den optiske kabelen gjorde det mulig for lasere å avfyre fotoner som utløste den nødvendige kvantesammenfiltringen. Resultatet var at kvantebitene i datamaskinene ble forent og umiddelbart gikk over til samme tilstand.

Les også Verdensrekord i kvanteberegning Forskere ved MIT-universitetet har gjort et gjennombrudd innen kvantedatateknologi.

Teknologien er fortsatt på et tidlig stadium, og det er fortsatt en rekke problemer som må løses. Men forskerne sier at de ved å demonstrere muligheten har tatt et stort skritt som viser at det vil være mulig å bygge kvantenettverk i fremtiden.

Hvis du er en av de få som forstår kvanteteknologi og ønsker å lese mer, finner du artikkelen publisert i Nature.

Les videre
Exit mobile version