Det var et umiddelbart utskytingsvindu for SpaceX Falcon 9-raketten med Crew Dragon-fartøyet i tuppen, som skulle fly en bemannet tur til Den internasjonale romstasjonen i dag.
Håpet var at man kunne skvise seg mellom to kortere tidsrom med dårlig vær. Man anslo til å begynne med at det var 60 prosent mulighet for at raketten skulle kunne ta av. Det gikk akkurat ikke, ca et kvarter før oppskyting ble oppdraget for dagen kansellert. Neste mulighet blir førstkommende lørdag, også da er de avhengig av været.
Ingen stor last til ISS
Falcon 9-fartøyet skal ikke ha med seg noe særlig med last til ISS. Blant annet en mosaikk som danner jordkloden, med bilder av 2020 avgangselever over hele landet. Bilder fra deres barndom og helt til de er utdannet. Sånne sentimentale greier.
Returlast
Viktigere er at Falcon 9-fartøyet fra Elon Musks SpaceX skal ta med noen saker tilbake igjen. Studenteksperimenter med plantefrø, for å se hvordan de oppfører seg i null gravitasjon. Samt frosne vev og planter som man ønsker å studere etter de har oppholdt seg i null tyngdekraft i lengre perioder. Studier av disse vil kunne gi viktig kunnskap om hvordan menneskekroppen, mat og andre organiske gjenstander vil utvikle seg under en lang ferd gjennom verdensrommet. For eksempel til Mars.
Det man tar med seg ned igjen til jorden er med andre ord mye viktigere enn det man sender ut. Så har vi jo også det lille faktum at dette blir den første bemannede romferden utført av et privat foretak.
Undertegnede satt klistret over en time til NASAs live TV-kanal for å se oppskytingen, for å bli opplyst om at det ikke ville skje.
Romfart ga oss fibernett
Men det var nyttig info om oppskytingen, som definitivt kommer til å skje, forhåpentligvis førstkommende lørdag.
For eksempel ble spørsmålet tatt opp, om hvorfor man skal bruke store midler på å forske på verdensrommet. Hvis det ikke er svar godt nok, at mennesket alltid har hatt en trang til å forstå hvor vi kommer fra, og at universets historie er vår historie, så finnes det flere praktiske grunner.
Fiberoptisk internett, for eksempel, er en direkte konsekvens av utviklingen av fjernkommunikasjon for romfartøy. Vi ville med andre ord kunnet sitte med temmelig tregt internett – uten 4K-innhold på Netflix – dersom det ikke var for romfart. Under regi av NASA, men likevel.
Medisinsk forskning går også fortere takket være kloke hoder som prøver å holde astronauter friske i rommet.
Det var to grunner som ble nevnt i løpet av programmet, det finnes selvsagt mange flere.
På lørdag kan du se neste utskytingsforsøk direkte på NASA Live TV her.