På fredag ble raketten Soyuz-2.1b skutt opp med romfartøyet Luna-25. Den russiske måneraketten er den første siden 1976 og vil bruke fem dager på å nå månen, og tilbringe 5-7 dager i bane før den lander. Den konkurrerer nå med en indisk rakett som ble skutt opp for en måned siden, men som vil bruke lengre tid på å nå frem. Begge har som mål å lande 23. august.
Begge skal forsøke seg på den vanskelige landingen på Månens sørpol, der terrenget er spesielt utfordrende. En japansk månelanding mislyktes i fjor, en israelsk og en indisk i 2019.
Årsaken til denne plasseringen er den store gevinsten – vann! Månen er 100 ganger tørrere enn Sahara-ørkenen. Men NASAs kartlegging har vist at det finnes is i månens skygge, og i 2020 bekreftet de at det også finnes vann i solbelyste deler av månen. Vann vil gjøre det mye enklere å kolonisere månen, ettersom det i tillegg til drikkevann kan brukes til å produsere drivstoff og oksygen.
Luna-25 veier 1,8 tonn, men har bare med seg 31 kg vitenskapelig utstyr. Den skal bruke en graveskuffe til å ta prøver 15 cm ned i bakken og teste om det finnes vann. Det var opprinnelig meningen at den skulle ha med seg en robot som skulle utforske Månen, men denne ideen ble skrotet da russisk elektronikk er tyngre enn vestlig.