Fremtidens internetthverdag vil bli sømløs. Alt av informasjon og kommunikasjon går over nettet, og så naturlig sammenflettet med vårt daglige liv, at vi ikke merker det. Internettet strømmer som elektrisitet. Lokal lagring blir i stor grad historie, da alt ligger i nettskyen. Både vårt digitale arbeid, fotografier, videoer og musikk. Alt er tilgjengelig med et tastetrykk, uansett hvor i verden vi befinner oss. Vi er allerede på vei.
Bilnavigasjon med kart og trafikkovervåkning holdes allerede oppdatert i sanntid. I fremtiden vil kjøretøy konstant kommunisere sin plassering via internett, hvilket igjen gjør at de kan kommunisere til hverandre når de er i nærheten og dermed avverge farlige møtesituasjoner i uoversiktlig terreng. En farlig forbikjøring avverges lett ved at man hele tiden holdes oppdatert over trafikkbildet rundt svingen.
Utvidet virkelighet
Vi vil også i større grad nyte såkalt utvidet virkelighet – Augmented Reality. Hvis ikke brillen Google Glass tar av, kommer noe lignende som gir informasjon om stedene man befinner seg, direkte foran øyet. For eksempel nevnte eksempel med navigasjon. Hvorfor se ned på et kart på dashbordet, når du kan få det direkte på øyet – sømløst integrert med den ekte utsikten av terrenget?
På samme måte vil vi kunne gå på et kjøpesenter eller i en handlegate, og få opp informasjon om de ulike butikkenes tilbud og priser, uten å behøve å gå inn. Studer antrekket på en person, og få opp informasjon hvor plaggene kan kjøpes. Og kanskje du også vil få informasjon om at en av dine Facebook-kontakter er i umiddelbar nærhet, slik at du rekker å velge om du vil møte vedkommende – eller skygge banen.
Tingenes internett
Nå er også ”tingenes internett” – The Internet of Things – på vei inn i livene våre. Ikke bare vil TV-en og musikkanlegget være tilkoblet internett, men også kjøleskapet, stekeovnen, kaffetrakteren og vaskemaskinen. Få ferdigtraktet kaffe når du står opp, ha maten klar og klestøyet rent når du kommer hjem fra jobb om ettermiddagen. Last ned en oppskrift til din mobiltelefon, og kjøleskapet hjemme vil umiddelbart si fra om det er noen ingredienser du mangler. Sjekk fra jobben om du glemte å skru av kaffetrakteren, eller fra festen om strykejernet ble avslått før du gikk ut døra. Skru de av med mobilen.
Helse
Smartarmbåndene har begynt å bli temmelig populære. I fremtiden vil disse bli stadig mer avanserte. Armbåndet kan overvåke din helse, mens kjøleskapet holder styr på det daglige inntaket av mat. Er du fysen før du legger deg, og du fortsatt har litt å gå på hva gjelder dagsinntaket av kalorier, kan du få opp forslag til oppskrifter som ikke overskrider denne. Personlig helsemonitorering har vi bare sett begynnelsen av.
Legebesøk skjer hjemme
Med stadig bedre kameramobiler er det også nærliggende å tenke at legesjekker av den enklere typen – for eksempel undersøkelse av et utslett – kan foregå uten å oppsøke legen fysisk, men han eller hun stiller i stedet diagnose direkte via en videosamtale. For eksempel kan fastlegen etter en halvkvalifisert magefølelse sette deg direkte over til en hudspesialist, som kan uttale seg med én gang, i stedet for at du må møte opp fysisk begge steder. Dette kan føre til langt kortere helsekøer, og dessuten forkorte avstanden fra fastlegen til hudspesialisten.
Utdannelse
Utdannelse blir stadig mer internettbasert. Informasjon er tilgjengelig med et tastetrykk, og i stedet for å være fysisk tilstede på en forelesning kan man se den på video, liksom man kan lese litteratur direkte på nettbrettet eller dataskjermen. Samfunnet kan bruke mindre penger på bygninger og lærere.
Kapasiteten går til video og musikk
Det vil likevel også i fremtiden være video og musikk som forbruker mesteparten av båndbredden. Det være seg TV, internettradio eller strømmetjenester. Undertegnede tipper at etterhvert som internettilgangen bygges ut til å nå enhver avkrok også i grisgrendte strøk, så vil internettradio overta for DAB i bil. Ikke bare har lydkvaliteten potensial til å bli enda bedre, det gir dessuten økte muligheter til å gjøre radiosendinger mer interaktive. Når en låt fra en artist kringkastes, kan man for eksempel overstyre og i stedet velge en annen låt av samme artisten, eller en helt annen artist, ved at musikken strømmes fra en server på samme måte som med musikktjenester som Spotify og Wimp, mens pratingen imellom musikken fremdeles kan være live fra studio. Med et utbygget internett trenger man dessuten ikke å vedlikeholde et dyrt DAB-nett i tillegg.
Gratis internett
For at alt dette skal bli virkelighet, må mobilt internett bli gratis. Eller i hvert fall inkludert i telefonabonnementet (eller leia for hjemmenettverket). Vi vil kreve å kunne strømme video fra Netflix, YouTube, HBO og NRK når vi er på farten, uten å bekymre oss om hvor mange gigabyte vi har tilgjengelig. Det samme med musikktjenestene vi abonnerer på. Det er derfor ikke usannsynlig at fremtidens internett gjøres tilgjengelig via et sømløst samspill mellom mobilnettet og gratis, trådløse internettilkoblingspunkter. Enten de er på bakken eller kommer fra satellitter i luften. For oss brukere er det irrelevant hvor tilgangen kommer fra, vi vil ikke engang merke teknologien bak. Det bare funker.
Da en rapport fra FN i 2011 konkluderte med at internettilgang er en menneskerett, var dette som respons til den syriske regjeringen, som koblet hele sin befolkning fra nettet. Som undertegnede ser det, er det uunngåelige neste steget å gjøre tilgangen til internett helt gratis.