Romfartsorganisasjonene er enige om at neste skritt for å ta mennesker til Mars er å bygge en base på Månen. For det er nemlig vesentlig enklere å starte en så lang reise med et såpass stort romskip fra et himmellegeme uten atmosfære.
Men samtidig er ikke månen et ideelt miljø å leve i eller bygge ting på. Et av de største problemene er månestøvet. På grunn av den svake tyngdekraften henger det lenge i «luften» og kan trenge seg inn i maskiner. Og fordi det ikke brytes ned av vinden, er det svært skarpkornet og sliter raskt på maskinene.
En løsning kan være å bygge veier og «asfalterte» områder for å flytte gjenstander eller skyte opp raketter. Men det er ufattelig dyrt å frakte så mye materiale til Månen. Derfor undersøker forskerne hvordan man kan bruke materialer som allerede finnes der.
Et prosjekt i regi av Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA), kalt Paver, ser på muligheten for å smelte regolitten til byggeklosser som kan brukes til å bygge veier. I prosjektet ble det brukt en energistråle på 12 kilowatt til å smelte 25 mm månestøv til en solid plate.
På månen ville det være vanskelig å samle nok energi til en slik laser, men man tror at sollyset kan benyttes som et alternativ. Det foregår ved å bruke en linse med en radius på 87 centimeter til å konsentrere sollyset til et svært varmt punkt. Alle som i barndommen satte fyr på ting med et forstørrelsesglass, vet nøyaktig hvordan dette fungerer.
Les mer: Liquifer Systems Group
Ytterligere lesning: Tidsskriften Nature