Hvis du styrer med hjemmelagde raketter i fritiden, har oppfunnet en automatisk, selvkjørende kaffemaskin eller lager spillebrikker til selvkonstruerte brettspill på din 3D-printer, så brenner du sikkert etter å vise frem ditt verk – og for å møte likesinnede gjør-det-selv-spesialister. Du har sjansen 29.-30. august i Trondheim!
I Århus kunne man se eksempler på selvbyggertrangen ved Danmarks første offisielle Mini Maker Faire, som fant sted på Hovedbiblioteket. Blant de mangeartede innslagene var laserskårne trefigurer, fjernstyrte roboter i alle former, semi-antikke arkademaskiner – og selvsagt 3D-print i alle størrelser. Det er ingen grunn til å tro at Trondheim vil bli noe annerledes, og vi vil tro mang en NTNU-student har noen triks i ermet de vil vise frem til høsten.
Det trenger imidlertid ikke bare være high-tech. Noen kaster seg over mer klassisk håndverk. På utstillingen i Århus kunne man nemlig også se hånddreide trepenner, linoleumstrykk og akvarier.
Publikum kunne leke med
I Århus kunne besøkende få leke seg med teknologi. Man kunne f.eks. bygge et robot-ur som skrev klokkeslettet på et stykke papir, programmere LEGO-roboter, lage høyteknologiske puter eller bygge om et stykke elektronisk leketøy med lyder, som fabrikanten aldri hadde forestilt seg.
En folkebevegelse av selvbyggere
Trangen til å bygge ting har siden 2006, hvor den første Maker Faire fant sted i San Francisco, USA, vokst seg til en folkebevegelse, som årlig trekker hundretusener av besøkende til utstillingene. I 2014 avholdes det 96 store og små marked verden over. Her i Skandinavia er vi også med. Oslo avholdt en Maker Faire i januar, Århus den 9. og 10. mai, og Stockholm den 17. og 18. mai. I Norge returnerer altså messen i august, til Trondheim.
Råd for selvbyggere
Foruten muligheten til å kikke og pirke på tingene kunne man også lære mer om hvordan man selv kommer i gang med å gjøre sine ideer til virkelighet. I Danmark kan for eksempel dette skje i såkalte Fablabs, som er åpne verksteder med gratis adgang for hobbyoppfinnere (har du tips til slike i Norge, skriv gjerne i kommentarfeltet). Eller man kan møte likesinnede i hackerspaces, som best kan beskrives som nerdeklubber. I Nanmark finnes de i Oslo, Trondheim, Stavanger, Sandnes og Bergen.
Et av de mest høyspente (vi klarte ikke å dy oss!) innslagene i Århus var Dewald de Bruyns syngende teslaspole, som spilte musikk med meterlange gnister. Se hvordan nedenfor.