Trådløst tilbehør til nettbrettet

Nyttige ting som nettbrettet ditt ikke kan klare seg uten!

Nettbrettene har på få år gått fra å være en teknologisk kuriositet til et uunnværlig verktøy og leketøy som stort sett finnes i enhver husholdning. Nettsurfing, e-mail- og Facebook-maskin, e-bokleser, spillmaskin og håndholdt kino. Bruksområdene er mange. Og et astronomisk og stadig eksploderende antall apper gjør bare nettbrettene enda mer nyttige.

Ditt nettbrett kan med andre ord alt. Men det gjør mange av tingene enda bedre hvis det får det rette ekstrautstyret. Og du trenger ikke bekymre deg om ledninger eller tilkoblinger. Nesten alt kan nemlig kobles til trådløst via Bluetooth. Vi har samlet en guide til noe av det utstyret som kan kobles til nettbrettet.

Tastaturer
Touchskjermer er en genial oppfinnelse. Det er lett og intuitivt å navigere og velge ved å peke direkte på skjermen. Helt til det øyeblikket du skal skrive en tekst på en hel A4-side. Da savner man plutselig det ”gammeldagse” tastaturet. Derfor er tastaturer også det mest solgte ekstrautstyret til nettbrett. Tastaturet er ofte integrert i et spesialdesignet beskyttelsesetui til nettbrettet, og som i tillegg kanskje også kan fungere som støtte. Det er smart, men når du skifter nettbrett må du også skifte tastatur. Et godt tastatur koster 500-800 kroner.

Etui, tastatur og støtte til skjermen i en enhet. Hvis ditt nettbrett er en av de modellene som det finnes spesialproduserte tastatur til, er det et uunnværlig tilbehør.

 

Høyttalere
Nettbrett er ikke god på lyd. En mikroskopisk høyttalerenhet, montert i et tynt plastskall oppfyller selv ikke de mest ydmyke kvalitetskrav. Det må simpelthen mer power til! Nettbrettet har naturligvis en hodetelefontilkobling som kan benyttes til å få ut lyd. Men det er mye mer artig å slippe ledninger og i stedet sende musikken gjennom luften. En batteridrevet reisemodell kan gi deg god lyd på turen. Selv en liten høyttaler lyder uendelig mye bedre enn de innebygde.

Men det slutter ikke der. Med et par trådløse høyttalere av god kvalitet får du et utmerket lite stereoanlegg. Et stereosett av god kvalitet kan kjøpes for 3.000-4.000 kroner. Det gjelder for eksempel Q Acoustics BT3 som også tillater tilkobling av flere digitale og analoge lydkilder med ledning.

En batteridrevet trådløs høyttaler gir deg god musikk på reisen.
– Med et sett stereohøyttalere i god kvalitet har du et komplett lite stereoanlegg.

 

Hodetelefoner
Hvis du bruker nettbrett på reise, er det hyggelig å kunne lukke verden ute for en stund og slappe av med god musikk. Her er Bluetooth-hodetelefonene din beste venn. Med de kan du glemme alt om ledninger og bare lytte. De fungerer på samme måte som høyttalerne, og du bør derfor forsikre deg om at de støtter aptX-kodek for lyd i CD-kvalitet. Vel og merke hvis nettbrettet også gjør det. Bluetooth-hodetelefoner er normalt utstyrt med mikrofon slik at man kan besvare telefonanrop, eller snakke via tjenester som Skype og Viber. Et sett gode trådløse hodetelefoner koster fra ca. 2.000 kroner.

Et sett trådløse hodetelefoner er perfekte for å nyte musikk eller filmlyd uten å forstyrre omgivelsene.

 

Printere
Mobiltelefoner og nettbrett har stort sett utryddet det billige, kompakte digitalkameraet. Og det er ikke rart når den typiske smartmobil er utstyrt med et kamera i samme oppløsning som et økonomikamera og i en kvalitet som kan tilfredsstille de fleste. Men bildene får ofte lov til å bli liggende i enheten. For hvordan printer man fra en mobil eller nettbrett? Man bruker naturligvis Bluetooth! For eksempel har Polaroid forsøkt å gjenoppfinne den raske her-og-nå fremkallelsen, som var firmaets levebrød i årtier. Polaroid GL10 er en printer i lommestørrelse, som kan skrive ut dine snapshots fra en datamaskin eller et Android-nettbrett på et øyeblikk. Printeren er batteridrevet og skriver ut på spesialpapir i nesten samme format som de klassiske polaroid-bildene. Ca. 1.200 kroner.

For å få bildene ut av mobile enheter krevers en mobil printer som kan tas med på reisen.

 

En snegle i øret
Den eldste og mest kjente bruken av Bluetooth er headset for handsfree mobilsamtale. Men i tillegg til å gjøre det sikkert å snakke mens du kjører bil – og gjøre deg til latter hvis du snakker videre mens du handler på supermarkedet – kan den også benyttes til å snakke via taletjenester som Skype og Viber via nettbrettet. Takket være den store utbredelsen kan man finne handsfree headset til veldig lave priser (fra 100 kroner), men hvis man snakker mye på farten betaler det seg å ofre de ca. 1.200 kroner som et godt headset med ordentlig mikrofon koster, for eksempel Jabra Motion.

Et headset gir deg handsfree mobilsnakk i bilen og likeså handsfree Skype på nettbrettet.

 

Trådløse mikrofoner
Du har sett popstjerner bruke trådløse mikrofoner på scenen utallige ganger. Men teknikken kan også benyttes selv om du enda ikke har mottatt din gullplate. En Bluetooth-mikrofon kan brukes til å ta opp lyd ved et interview, lydspor til presentasjoner med mer. Mikrofonen kan for eksempel være en clip-on-modell som Scosche Freedom Mic til ca. 600 kroner.

Ta opp lyd uten å stresse med ledninger med en trådløs mikrofon.

 

Bluetooth på håndleddet
Bluetooth kan brukes til annet enn å overføre tastetrykk og lyd. Akkurat som stadig flere apparater får innebygget nettkort til trådløs nettadgang via wi-fi, kan alle typer enheter utstyres med Bluetooth-forbindelse. Dette gjelder for eksempel armbåndsur som kan fungere som display for et nettbrett eller smartmobil i lommen eller vesken.

Vi har i det siste året fått tuten ørene fulle med historier om smartwatches. Samsung har lansert sin Galaxy Gear, og det var i beste fall en laber suksess. Og Apples personalavdeling har tilsynelatende brukt designverdenens blå bok som innkjøpsliste og har leiet inn en flokk kjente eksperter til et prosjekt som sannsynligvis vil vise seg å være iWatch.

I den mer beskjedne ende er det bud som Casios G-Shock som har kommet i en 30-års jubileumsutgave med Bluetooth (ca. 2.300 kr). Her kan man i urets diminutive display se om det har kommet mail eller SMS samt fjernstyre musikkavspilleren.

Armbåndsur med Bluetooth kan utveksle data med nettbrettet, for eksempel fjernstyre musikkavspilleren.

 

Det helt spesielle
Den trådløse forbindelsen gjør det mulig å komme til steder hvor USB-kabler aldri ville ha klart oppgaven. Dette gjelder for eksempel nettbrett-steketermometeret og den mobilstyrte Porsche 911 Carrera!

iGrill er det innlysende navnet på et elektronisk steketermometer med Bluetooth-forbindelse. Og navnet til tross finnes den tilhørende appen hvor temperaturen kan avleses til både iOS og Android. Termometeret leveres med to måleprober så du som grillmester kan holde øye med to steker på en gang på nettbrettet – mens du slapper av med en øl sammen med gjestene. iGrill koster ca. 500 kroner.

La det ene leketøyet kontrollere det andre: Styr modellbilen via ditt nettbrett.

Fjernstyrte biler et populært hos barn i alle aldre. Men hvorfor ha en primitiv fjernkontroll, hvor batteriene i tillegg alltid går tomme, når man kan styre modellbilen med en app fra mobil eller nettbrett. Silverlit er spesialister på fjernstyrte leketøy, men Porsche-modellen og den tilsvarende Ferrari er de første som styres via Bluetooth. Bilen koster 749 kroner i Apple Store.

Paring
Før to apparater med Bluetooth kan begynne å snakke sammen må de først danne par. Det foregår ved at den ene enheten settes til å søke etter andre Bluetooth-enheter i nærheten. Prosessen er verken øyeblikkelig eller feilfri, men vanligvis er forbindelsen knyttet i løpet av et minutts tid, og de to kan utveksle data. Mens to enheter godt kan huske sine tidligere partnere, er de aller fleste Bluetooth-apparater strengt monogame og innlater seg ikke med andre mens de danner par. Det er imidlertid i den senere tid dukket opp flere enheter som tar litt lettere på parforholdet. SOL Republics bærbare høyttaler Deck er et eksempel, og som tillater helt opp til fem mobiler eller nettbrett til å spille musikk gjennom seg.

NFC (Near Field Communication)
For å gjøre den langsomme og usikre paring mellom Bluetooth-enheter lettere bruker mange mobile enheter NFC, hvor radiobølger blir brukt til kommunikasjon mellom enheter på få centimeters avstand (opp til ca. 20 cm). Når kontakten er etablert tar Bluetooth over, og sikrer paring mellom enhetene som normalt. NFC-systemet er i slekt med de RFID-merkene som brukes til å tyverisikre varer i butikkene. NFC støttes av de fleste nye enheter – med Apples produkter som et markant unntak. I tillegg til å gjøre Bluetooth-forbindelsen lettere kan NFC også benyttes til mobilbetaling.

AptX og A2DP
For at noe skal kunne sendes gjennom luften via den forholdsvis langsomme nettverksteknologien som Bluetooth er, må det kompresjon til. All kommunikasjon mellom Bluetooth-lydenheter skjer ved hjelp av profilen A2DP (Advanced Audio Distribution Profile), som i utgangspunktet bruker en kompresjonskodek kalt SBS. Den gir omtrent samme kvalitet som MPEG-1, layer 2, dvs. forløperen til MP3.

Et stadig større antall Bluetooth-høyttalere og hodetelefoner tilbyr lydoverførsel via aptX-kodek som et alternativ, noe som gir en langt høyere lydkvalitet. AptX rommer dessuten muligheten for tapsfri overføring og dermed ekte CD-kvalitet. Nok en gang har Apple valgt å gå sine egne veier ved å ignorere aptX. I rettferdigheten navn gir imidlertid AirPlay mulighet for avspilling i full kvalitet.

 

Les videre
Exit mobile version