Huaweis operativsystem er lansert

Huawei har endelig lansert smartklokker og nettbrett med operativsystemet HarmonyOS. Et par funksjoner stikker seg ut.

Huawei HarmonyOS - from stage

I går avduket Huawei sitt nyeste HarmonyOS operativsystem, i tillegg til smartklokkene Huawei Watch 3 og Watch 3 Pro. Vi fikk også se det nye MatePad Pro nettbrettet, en trådløs smart skjerm og en gamingskjerm.

Nytt HarmonyOS operativsystem

Huaweis nyeste versjon av operativsystemet HarmonyOS er laget for å kunne brukes på tvers av enheter, og skal kunne installeres på nært sagt alle typer dingser. Fra smartmobiler og datamaskiner til klokker, men også andre smarte dingser. Operativsystemet krever bare 128 KB RAM, som gjør at omtrent alle dingser til smarthjemmet kan bruke det.

Huawei HarmonyOS er et resultat av at produsenten ikke lenger fikk lov å bruke Google, så de måtte lage sitt eget. HarmonyOS er forøvrig åpen kilde.

«Superenheter»

Nøkkelfunksjonen i nye HarmonyOS er at flere enheter kan operere sammen, som en «superenhet». Åpner du kontrollpanelet på din Huawei-telefon, får du se status på alle tilkoblede enheter, og du kan gå inn telefonen og for eksempel gjøre endringer i oppsettet på ditt nettbrett eller smartklokke.

Du kan også se live på nettbrettet hvilken app som kjører på mobilen. For eksempel et spill. Med et enkelt dra-og-slipp kan opplevelsen flyttes over på nettbrettet.

Les også Huawei lanserer de første produktene til HarmonyOS 2 Huawei er klar med to nye smart-klokker, Watch 3 og Watch 3 Pro.

Overfør Widgets direkte

Huawei later til å ha kopiert en hel del fra Apple, både i layouten på hjemmskjermen, hvor widgets (småapper) har fått stor oppmerksomhet. Men også AirDrop-funksjonen, som her kalles Huawei Share. Men en kul ting med HarmonyOS er at widgets kan overføres direkte fra en telefon til en annen. Hvis du for eksempel leser en nyhetssak på en widget, og du vil sende den samme saken til kompisen ved siden av, så kan du bare dra saken over – og widgeten følger med. Dermed kan han eller hun lese nyhetssaken ferdig klar, uten å måtte laste ned noen app. Dette skjer trådløst over Bluetooth, med Huawei Share, som er deres variant av Apples AirDrop.

Les også Huawei halverer produksjonen av mobiler Den kinesiske elektronikkgiganten har meddelt til sine leverandører, at de må regne med et markant fall i bestillinger av komponenter til smarttelefoner i år.

Hvis du ser film på mobilen men ønsker å få den opp på TV-skjermen i stedet, gjøres dette enkelt med dra-og-slipp på mobilen. Hvis du så finner ut at du ikke vil plage andre med høy lyd, kan du gjøre en ny håndvending og dra lyden over på et par ørepropper. Det forutsetter at alle tilkoblede enheter kjører HarmonyOS, som i praksis betyr at de alle må være fra Huawei.

Funksjonaliteten kan til en viss grad også inkludere en Windows-PC, da det finnes en egen HarmonyOS plug-in for Windows.

Huawei Watch 3 og Watch 3 Pro har spesielt lang batteritid. Foto: skjermbilde

Nye smartklokker: Huawei Watch 3 og Watch Pro

Huawei lanserte også to nye smartklokker i går, nemlig Watch 3 og Watch 3 Pro. Med eSIM som gjør at de kan brukes uavhengig av mobiltelefonen. Du kan lese mer om dem her. Med lang batteritid på 4 dager i full «smart mode» for Watch 3 og dessuten 14 dager i «Ultra long battery mode». Watch 3 Pro har 7 dager og 21 dager i de samme modusene.

I tillegg til helsefunksjoner som å måle hjerterytme, hastighet, distanse og kaloriinntak, i tillegg til kroppstemperatur, glukosenivåer og pustebevegelser, kan klokkene brukes til å styre andre smarte produkter som har HarmonyOS i bunn. Spørsmålet er hvor mange her til lands som kommer til å få seg et smarthjem basert på HarmonyOS…

Irrelevant her hjemme er også at klokkene kan betale kontaktløst, da må nemlig butikkene støtte Huawei Pay.

Det nye MatePad Pro nettbrettet kan splitte skjermen i to, og kan speile skjermen fra mobiltelefonen din. Foto: Huawei

Nytt MatePad Pro nettbrett

Huawei avduket også det nye MatePad Pro nettbrettet, med 12,6″ OLED-skjerm og hvor skjermen dekker over 90% av overflaten. En pinlig nøyaktig fargekalibrert skjerm skal ha et såkalt deltaavvik på under 0,5, hvor 1 er grensen for hva det menneskelige øyet kan oppfatte av fargeavvik. Skjermen har også HDR og stort fargerom.

I front sitter et vidvinkelkamera, mens hovedkameraet på baksiden er et 13 MP kamera som skal gi gode bilder også i dårlig belysning.

Skjermsplitt

I landskapsmodus kan skjermen splittes i to, slik at du kan ha en app på hver skjermhalvdel. Men du kan også ha samme app på begge halvdelene. Hvis du for eksempel holder på å komponere en epost, men trenger å lese tidligere eposter i en samtale samtidig, så er dette en enkel affære. Eller om du ønsker to faner i nettleseren åpne samtidig. Mulighetene er mange. Og best av alt: ALLE apper til MatePad Pro er optimalisert for skjermsplitt-modus.

Skriv på nettbrettet med digital penn – dette funker også i webadressefeltet (URL) i nettleseren. Pennen er også kjekk til bildebehandling. Og tar du et bilde med mobilen, kan dette enkelt bare dras over til nettbrettet gjennom luften, for å gjøre redigering der. For eksempel.

Nettbrettet kan dessuten fungere som en sekundærskjerm til en Huawei PC. Akkurat som Apple iPad Pro kan det med Macbook.

Stort batteri

Vi bet oss også merke i at MatePad Pro har et stort batteri på hele 10500 MAh. Dette skal gi 14 timer med effektiv arbeidstid.

Vi vet ikke om MatePad Pro kommer til Norge, vi har ikke fått noen norsk pris fra importør. Men I Kina starter prisen på 4999 yan, rundt 6.500 kroner.

Huawei MateView er en 28,2,» skjerm, som kan fungere både kablet og trådløst. Foto: Huawei

To nye skjermer

Det vi derimot vet er at den trådløse skjermen MateView kommer. Den har innebygd HarmonyOS, slik at bildet lett kan sendes over fra mobil eller PC, med et tastetrykk. Du kan også tæppe med mobilen på basen av skjermen, og bildet projiseres automatisk til skjermen. Huawei lover at det hele skjer med så å si null forsinkelse, slik at du innholdet på skjermen ikke ligger på etterskudd når du surfer rundt på nett eller skriver dokumenter.

Skjermen måler 28,2″ og dekker 94% av produktets flate. Tynn ramme, med andre ord! Skjermen har opptil 500 nits og støtter HDR400 – som er den lavest spesifiserte HDR-sertifiseringen for PC-skjermer. Ikke forvent all verden av HDR-effektene, med andre ord.

Skjermen støtter 98 prosent av DCI-P3 fargerommet, og har en fargenøyaktighet med et deltaavvik på under 2. Profesjonell kvalitet er under 1, men det kan kalibreres.

I skjermbasen sitter høyttalere innebygd, og dessuten en USB-hub.

Huawei MateView GT er en bøyd gamingskjerm på 34″ med 165 Hz og en oppløsning på 3440 x 1440 piksler. Foto: Huawei

Synes du 28 tommer blir for pinglete, kan kanskje den bøyde gamingskjermen MateView GT være noe. Den måler 34″, har 165 Hz skjermfrekvens og 3440 x 1440 oppløsning (21:9). Den er tilgjengelig både med og uten en integrert lydplanke med RGB-lys, som også har innebygd mikrofon for samtaler.

MateView og MateView GT – priser

Den trådløse MateView vil koste 6.999 kroner, mens gamingskjermen MateView GT kommer på 5.499 kroner uten lydplanke og 5.999 kroner med. Begge skjermene kommer i september.

consumer.huawei.com

Les videre
Exit mobile version