CES: Endelig ny forsterker fra Sonos

Ut går Connect:Amp. Si hei til Sonos Amp. Nå med HDMI.

Sonos Amp

Sonos Amp. Foto: Geir Gråbein Nordby

Sonos kunne på et hemmelig luksusrom på The Venetian vise oss sin helt nye forsterker Sonos Amp. Som sin forgjenger, den ni år gamle Connect:Amp, kobler den seg til internett, og strømmer musikk fra Sonos-appen. Den kobles til et par passive høyttalere i andre enden, og vipps har du et komplett stereoanlegg.

Sonos Amp har nye funksjoner.

 

HDMI

Den nye forsterkeren er omtrent dobbelt så kraftig som sin forgjenger, men har ellers ganske like funksjoner – siden de styres av samme app. Men det er noen viktige, nye funksjoner. For det første har den nye forsterkeren fått støtte for AirPlay 2. For det andre har den endelig fått HDMI-inngang. Denne fungerer sammen med TV-ens ARC-utgang, på samme måte som lydplanken Beam. Deres første produkt med HDMI. Dermed kan du enkelt få TV-lyden over på stereoanlegget. Analog tilkobling skjer nå dessuten med skikkelig RCA, i stedet for 3,5 mm stereoplugg.

HDMI? Ja, takk! Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Romkorreksjon

Den tredje nyheten er at forsterkeren fungerer med TruPlay romkorreksjon. For tiden fungerer denne kun sammen med noen helt nye installasjonshøyttalerne som Sonance har utviklet i samarbeid med Sonos. Her finnes det både in-wall-høyttalere for innemontering, samt utendørshøyttalere. Måten det fungerer på er at Sonos-forsterkeren leser av impedanssignaturen til de tilkoblede høyttalerne, slik at den vet om det er et par Sonance eller ikke som er tilkoblet. Dermed kan man iverkesette TruePlay, for å få renere lyd i akkurat det bestemte miljøet høyttalerne er installert i.

Sonos’ egenutviklete høyttalerterminaler er en liten genistrek. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

På spørsmål om Sonos ikke bare kan slippe denne funksjonen uansett høyttalere, var svaret at siden de ikke kjenner alle høyttalere så vet de ikke om høyttalerne kanskje kan ta skade av testsignalene som sendes ut. Og at de derfor ønsker å ha full kontroll på hva slags høyttalere som er tilkoblet, før de iverksetter denne. Greit nok, men surroundreceivere og andre forsterkere med automatisk romkorreksjon bryr seg fint lite om dette, så vi kan ikke helt skjønne at man ikke bare vil tilby tjenesten til alle høyttalere. Uansett er dette et velkomment tilskudd!

Utendørshøyttaler fra Sonance og Sonos. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Sonos Amp kommer i februar, og vi er informert om at vi er høyt på listen over anmeldere som får den først til test.

Nye høyttalere for vegginnfelling fra Sonance & Sonos. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Hva skjer med Google Assistant?

En annen ting vi spurte om når vi kan forvente støtte for Google Assistant på Sonos sine smarthøyttalere One og Beam. Svaret er at de er godt på vei i arbeidet, og har nå endelig fått en intern betaversjon, som de holder på å teste. Undertegnede fikk en fungerende demonstrasjon, og kan bekrefte at produktet fungerer.

Det som visstnok gjør det vanskelig, er at for at Sonos skal fungerer med både Alexa og Google Assistant, i tillegg til å fungere sømløst med andre Sonos-produkter, så kan man ikke bare dytte inn en chip fra Amazon og Google. De må skrive alt selv, noe som har vært et arbeid med mye hodebry.

Det er visst nå bare noen små bugs som gjenstår, før det kommer en offentlig betatestversjon av programvaren. Deretter kan den rulles ut når den er endelig klar. Noen dato har vi ikke fått, men det er nå stor grunn til å tro at den kommer i løpet av året.

Les videre
Exit mobile version