Snart blir alt smart

Tingenes Internett, smarte hjem og dansende roboter på CES 2017

Snart blir alt smart 1

(Foto: Produsenten)

Et av de mest skimrende begreper de siste årene, Tingenes Internett, ble enda mer virkelig på CES i Las Vegas. Det samme gjorde det smarte – tilkoblede – hjem.

Begge deler handler i prinsippet om at alle tingene vi har rundt oss, skal være smarte og koblet til nettet. Ikke bare bilen og fjernsynet, men også kjøleskapet, låsen til ytterdøra og el-pærene i loftet blir en del av et altomfattende nettverk. Visjonen er at sammen skal alle tingene gjøre livet enklere og mer praktisk for oss alle. Ideen er ikke ny (denne skribenten skrev om konseptet allerede i 1995), men det å omsette ideene til virkeligheten har tatt lengre tid.

Robotene kommer. Men ikke alle er humanoide. De «riktige» robotene egner seg til pleie og servicefunksjoner. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Bilde

 

Alt fra Bosch på nett i 2020

Bosch, som kan lage mye mer enn elektriske tannbørster og håndverktøy, demonstrerte på messens første dag sin visjon for Tingenes Internett. En verden, der alle tingene dine snakker sammen på kryss og tvers.

Ifølge Dr. Werner Struth, styremedlem i Bosch, er visjonen at alle firmaets produkter skal være forbundet til nettet i 2020.

 

Bilen finner parkering selv
Ifølge Bosch er fremtidens bil ikke bare et fremkostmiddel, men et tredje livsrom (ved siden av av hjemmet og arbeidsplassen). Den tilkoblede, selvkjørende bilen skal være en digital assistent, som gjenkjenner sin fører og automatisk velger førerens innstilling av ratt, sete, speil m.m. Og funksjonene velges automatisk ved å se på dem.

Bosch anslår at automatisk kjøring kan spare brukere rundt 100 timer i året, som dermed kan brukes til andre formål, som å se den nyeste av favorittserien mens bilen finner veien selv. Og når man har kommet til reisemålet, begynner det virkelig smarte.

Noe som gjør at man kan spare masse tid er Boschs parkeringssensor. Firmaet tester for tiden et system som automatisk skanner etter ledige plasser, mens man nærmer seg målet. Informasjonen lastes opp til en database i «skyen», som er felles for alle biler i systemet. Dermed kan man finne den absolutt nærmeste parkeringsplassen – som bilen selv reserverer før ankomst.

 

Bilen blir et «tredje livsrom», ved siden av hjemmet og arbeidsplassen. Og den kan parkere selv. Foto: Bosch.

 

Er det grunn til alarm?
Det tilkoblede hjem fikk sin helt egen avdeling i messehallene på CES, og den var stor. Her konkurrerte kjente og mindre kjente leverandører om å komme med den unike «killer application». En gadget alle trenger, istedet for noe fancy som kun egner seg til nerder og innovatører.

De fleste smarthome-gadgets konsentrerte seg om sikkerhet: Overvåkningskameraer til ute- og innebruk, babyalarmer, røykalarmer og vannstandsalarmer. Smartlåser og automatisk oppringning til nødnummer. Det tilkoblede hjem er oppmerksomt – og bekymret – for sine omgivelser. Heldigvis er det også smarthome-produkter som er mer enn bare glorifiserte tyverialarmer.

 

For mange handler Internet of Things om smarte tyverialarmer. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Bilde

 

Hands-free kokebok og robotbutler
Hjemmet skal være minst like smart som bilen. På kjøkkenet hjelper assistenten MyKie til med kokkingen. MyKie styrer ikke stekepannen på egenhånd, men kjenner til alle internettets matoppskrifter, som den kan lese opp. MyKie kan styres med stemmen, mens eieren står med hendene dypt i deigen. Andre smarte hjemmegadgets er 360-graders-kameraer inne og ute, og en røykdetektor som ikke bare kan si pip, men også sende melding til kontroll-appen om røyk eller dårlig luftkvalitet.

Bosch viste fram en hjemmerobot kalt Kuri (artikkelbildet). Kuri kan patruljere huset og holde øye på det smarte hjem når eieren er bortreist. Den kan også ta imot barna når de kommer hjem, mens foreldrene står fast i trafikken. Kuri har vært i utvikling av en startupdivisjon under Bosch siden 2015, men fikk i år premiere på CES 2017. Den skulle vært klar til julehandelen…

 

Arlo vokter babyen 
En spesiell variant av overvåkningskameraer er de som brukes i barnehagen hos de aller minste. Nettverksekspert Netgear har også rettet sin oppmerksomhet til det smarte hjem. Arlo er navnet på et batteridrivet, nettforbundet kamera med babyfunksjoner. Den har ikke bare en innebygd mikrofon, men også en høyttaler, slik at mor og far kan snakke til barnet eller spille av vuggeviser. Den har også et innebygd programmerbart våkelys, samt sensorer for lys, temperatur og luftfuktighet. Kameraet kan tilpasses med nusselige hodeplagg. Om alt det ovennevnte ikke skulle være nok, kan Arlo også ta opp video. Kameraet filmer i 1080p HD-video – også i mørket. Opptaket lagres i skyen, og man kan til og med kjøpe et særegent nettbrett, som har sin egen direkte kobling til Arlo-kameraet.

Arlo er et nusselig webkamera til babyen. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Bilde

 

Alexa er lutter øre
De fleste IoT- og smarthome-nyheter er produkter som kun støttes av produsenten selv. Et unntak er den intelligente assistenten Amazon Alexa, som støttes av en rekke andre produsenter. Vi så mange forskjellige varianter av den lille rørformede høyttaleren på CES, og vi har nok neppe sett alle. Audio-, video- og lydprodusenter er alle enige om at dette er noe man må ha. Vi så til og med roboter med innebygd Alexa-funksjonalitet – og kamera.

 

Alle hadde sin egen utgave av Amazon Alexa. Her er Onkyos, som har innebygd kamera. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Bilde

 

Les videre
Exit mobile version