Teknologien i 2016: Nå blir det personlig!

Smarte dingser holder øye med dine bevegelser. Og de snakker sammen - om deg. CES-messen var paradis for Dingsenettet.

Teknologien i 2016: Nå blir det personlig! 1

(Foto: Produsenten)

Hvis de to siste tiårene har tilhørt henholdsvis datamaskinen og de mobile enhetene, så tilhører fremtiden de selstendige enhetene, som utfører sitt arbeid uten å innblande brukeren, og som selv går på nettet for å dele sine resultater med hverandre. Velkommen til Tingenes Internett!

Mangfoldigheten var enorm på den nylig avsluttede CES 2016-messen i Las Vegas. Men én tendens var klar: 2016 tilhører de små elektroniske hjelperne.

Vi har en tilsynelatende umettelig trang til å holde kontroll på oss selv. «Fitnetss tracking», «sleep tracking» og det generelle «self tracking» var moteord på CES.

En av de største pionerene innen fitness-tracking er FitBit. Og selv om de i år har fått mer konkurranse enn noensinne, så viste deres stand på messen at de er «fit for fight». Selskapet lanserte den nye treningsklokken Blaze, som henvender seg til de mer flittige atletene. Flittige, men motebevisste, da man kan skifte reim på uret på et øyeblikk.

Med en markedsandel på 80 prosent ser Benoit Raimbault, som er FitBits markedsføringssjef, lyst på fremtiden. Foto: John Alex Hvidlykke

FitBit lager utelukkende treningsarmbånd og -enheter. Det er de godt tilfreds med, og kommer til å holde på forretningsideen i fremtiden.

«Vi har 80 prosent av markedet for fitness tracking. Så alle de andre kjemper innbyrdes om den siste femtedelen,» sier Benoit Raimbault, som er FitBits markedsføringssjef for Europa, Midtøsten og Afrika.

Benoit Raimbault demonstrerer FitBits nye Blaze-treningsur, som ble lansert på CES. Foto: John Alex Hvidlykke
Blant de mange som også presenterte fitness-klokker og -armbånd var Polar. Foto: John Alex Hvidlykke
TomTom hadde flere versjoner av sin treningsklokke Spark. Blant annet en versjon med 3 GB lagringsplass til musikk. Foto: John Alex Hvidlykke

Også Razer har sin eget treningsdings, den kjempestore Nabu-klokken, som er på størrelse med en småkake. Den ser imponerende ut. Selv om det å se en produsent av gamingutstyr promotere treningsutstyr føles litt som når whiskyfabrikanter oppfordrer kundene til å drikke ansvarlig.

Sykkelbriller med innebygd display fra Solos. Foto: John Alex Hvidlykke

 

Løping blir aldri det samme, lover skiltene. Ikke etter at du har fått dine elektriske løpebukser! Foto: John Alex Hvidlykke

Sengen som har alt!
Hvis du ikke vil sove med et armbånd på, hva med en intelligent seng? Sleep Number registrerer ditt søvnmønster og bevegelser. Og, ja, den registrerer alt som foregår i sengen, og den kan holde overblikk over flere personer! Sengen har imidlertid også en «private mode,» som man kan velge å aktivere.

Den intelligente sengen registrerer alt som foregår i den. Foto: John Alex Hvidlykke

Det smarte hjem og den kloke hage
En stor del av utstillerne på CES hadde smarthhjem-produkter på menyen. Små og store dingser, som gjør dagligdagen enklere. De fleste av disse dreide seg om overvåkning og sikkerhet, i form av kameraer som mer eller mindre egenhendig kunne registrere ubudne gjester i hus og hage. Som Netatmo, som vi nylig skrev om. Men også kameraer som holder øye med beboerne selv. Bare for en sikkerhets skyld. For man vil jo gjerne vite hvordan det går med barna, hunden og den eldre generasjonen, hvis man er på jobb. Eller holde øye med kontoret, mens man har fri.

Foto: John Alex Hvidlykke

Det smarte hjemmet må selvsagt ha en smart lås, så alt det smarte utstyret ikke blir stjålet. Den kunne Brinks levere. Selvsagt med Wi-Fi og egen app.

Foto: John Alex Hvidlykke

Edyn (et av de mer oppfinnsomme produktnavnene på messen) hadde et system til automatisk vanning i haven. Det ga dem en innovasjonspris fra arrangørene. Kanskje «smarthage» blir moteordet i 2017?

Foto: John Alex Hvidlykke

 

Neste generasjon robotstøvsugere har selvsagt Wi-Fi, og er app-styrt (Neato). Foto: John Alex Hvidlykke

 

Ingen oppgave er så simpel at den ikke kan gjøres elektronisk og få tilknyttet en app. 4moms er et baby-bilsete, som gir beskjed når det er montert korrekt. Foto: John Alex Hvidlykke

 

Cujo Web var en enkel hardware-firewall, som lovet å holde alle dine enheter sikre. Foto: John Alex Hvidlykke

Det rommet i huset som flest vil gjøre smart, er kjøkkenet. Panasonic hadde en intelligent komfyr, som selv finner ut av hvor grytene står. Og når du har laget maten ferdig, tar et kamera i avtrekket en «foodie,» og legger bildet på Facebook.

Panasonic hadde komfyren som automatisk legger din kokkekunst på Facebook. Foto: John Alex Hvidlykke

Hvis du allerede har overgitt deg til Nespresso, hva med en kapselbasert maskin til kalde drikker? Amerikanske Keuric Kold kunne lage en Mojito, som ikke var helt ulik Hemmingways yndlingsdrink. Tilsett bare rom, og smett i en kapsel!

Foto: John Alex Hvidlykke

Sist, men ikke minst er det kjæledyrene, som har en helt spesiell plass i gadgetprodusentenes hjerter. I det smarte, fullt overvåkete hjemmet, er Fido og Kisser overvåket, og dyremat, leker og lufting er app-styrt!

App-styrt fôrautomat til katten sørger for at den får nøyaktig de M&M, som den har bruk for. Foto: John Alex Hvidlykke

Når katten har fôret seg selv, trenger den litt mosjon. Her kommer Petcube inn i bildet. Det er et webkamera med innebygd laserpeker, så man kan sitte på kontoret og leke med sin katt, som løper etter laserlysprikken – som styres fra din smartmobil!

Andre produsenter gjorde utstyrslisten komplett ved å tilby en datastyrt, selvrensende kattesandboks og et GPS-halsbånd, som holder styr på hvor kjæledyrene har gått.

Muse Petcube er en krysning mellom et webkamera og en laserpeker.Foto: John Alex Hvidlykke
Les videre
Exit mobile version