Foruten å være TV-produsent selv, leverer Sharp mye avansert panelteknologi til andre produsenter. De har blant annet utviklet IGZO, en spesiell type transistorer som muliggjør ekstremt høy oppløsning. Teknikken kan brukes til å drive bildepanelene i alt fra små mobilskjermer og nettbrett til PC-skjermer, og ikke minst store TV-er med 8K (7680 x 4320 piksler) oppløsning!
Det gedigne Sharp-panelet har vært vist på messer tidligere, men det ser like imponerende ut hver gang: Sharp viser bl.a landskapsbilder hvor man kan stå på 3 meters avstand og bevege seg innover, nesten uten å kunne gjette at det er et skjermpanel man titter på. Det ser nifst ekte ut! Det japanske kringkastingsbyrået NHK er allerede i gang med å eksperimentere med filmopptak og distribusjon av 8K video, men vi må nok vente mange år før teknikken er aktuell for hjemmemarkedet, og må «nøye oss» med 4K (3840 X 2160) i mellomtiden.
4K og Full HD
Sharps ny 4K-modeller er høyt spekkede skjermer med LED-baklys og HDMI 2.0 støtte for 4K/60p bildefrekvens, og ser definitivt lovende ut. Prisene spås å bli meget konkurransedyktige mot TV-ene fra andre produsenter, særlig på de støre modellene.
I tillegg til 4K vil Sharp fortsatt satse på store TV-er med vanlig Full HD-oppløsning. Utfordringen med slike skjermer er nettopp oppløsningen: Pikselstrukturen har nemlig lett for å bli mer synlig når en Full HD TV signal blåses opp i stort format. For å bøte på det har Sharp, som de bildepanelekspertene de er, dratt et ganske interessant ess ut av ermet…
Quattron+
Sharps nye toppserie blant Full HD TV-er er ingen vanlig Full HDTV, og heller ingen 4K modell – snarere en slags hybrid! Den opprinnelige Quattron teknologien besto av en fjerde, gul subpiksel (en piksel består normalt av de tre subpikslene rød, grønn og blå) som ga økt fargedybde og redusert energiforbruk. Med Quattron+ har den japanske produsenten gått enda lenger: Her er subpikslene er nemlig splittet i to deler, og ved hjelp softwarestyring av disse har man greid å utvikle en Full HD TV som «simulerer» bildekvaliteten til en 4K skjerm. Ut fra det vi fikk forklart, skal Quattron+ serien faktisk være i stand til å ta imot 4K bildesignaler, som den deretter nedskalerer til 1080P!
Det hele låter kanskje litt bakvendt, men viste seg å fungere overraskende bra i praksis: Sharps Quattron+ 80-tommer hadde riktignok ikke helt den samme sømløsheten som den ekte 4K-skjermen fra Sharp, men det var likevel vesentlig bedre enn vi har sett fra vanlige Full HD skjermer, særlig når størrelsen tas i betraktning.
Så hva er poenget med å skvise enda mer ut av det «gamle» Full HD formatet nå som 4K gjør sitt inntog? Svaret er selvfølgelig prisen. Sharps Quattron+ modeller vil legge seg på omtrent samme prisnivå som dagens Full HD modeller (ca 35.000 for en 70″, og rundt 50.000 kroner for en 80-tommer) og vil derfor kunne være et interessant alternativ til store 4K TVer, som lett koster opp mot 100.000. Vi ser frem til å teste disse modellene nærmere, både mot Full HD og 4K-baserte konkurrenter, for de så definivt lovende ut.
Sharps Quattron+ modeller lanseres etter planen i Norden fra rundt mars og utover. Prisene er ennå ikke fastsatt.