Kirkelig Kulturverksted: 50 år med kompromissløs lyd

Med langt over 500 utgivelser har Kirkelig Kulturverksted skapt sitt eget sound. Plateselskapet, som aldri gikk på akkord med lydkvaliteten, feirer 50 år.

Kirkelig kulturverksted 50 år

Ill: Kirkelig Kulturverksted

Midt i en tid da musikkbransjen har vært preget av «loudness war» – hvor stadig flere plateselskaper beordrer komprimering av lyden for å trenge gjennom på radio og strømmetjenester – har Kirkelig Kulturverksted (KKV) valgt å gå sin egen vei.

– Noe av det plager meg veldig. Det tyter ut på en påtrengende måte fra høyttalerne. Det puster ikke, det blir bare en sånn vegg av lyd som når akkurat dit, det lover ingen mulig løft litt lenger framme. Alt er bare like sterkt hele veien, det blir utrolig flatt, forklarte Hillestad da han mottok Lyd & Bildes hederspris for ti år siden.

KKVs grunnlegger og produsent, Erik Hillestad. Foto: Geir Gråbein Nordby

Brobygger mellom tradisjoner

Siden starten i 1974 har KKV brutt ned skillelinjer, musikalske som religiøse.

– Alt som har med Gud og det spirituelle å gjøre er mye større enn vi mennesker klarer å formulere innenfor ett trossystem. Det er ingen religioner som dekker alle mulige sannheter, men at alle har noe sant og godt og dypt å bringe menneskene, det er jeg overbevist om, sa Hillestad i 2014.

Coverbilde av jubileumsutgivelsen «I begynnelsen var pulsen». Il: KKV

Jubileumsboks på vinyl

Nylig lanserte Kirkelig Kulturverksted «I begynnelsen var pulsen» – en trippel-LP med håndplukkede kutt fra selskapets fem tiår. Boksene er nummererte, og inneholder også et hefte med oversikt over alle KKVs utgivelser, bilder fra utvalgte kunst- og arkitekturprosjekter, samt en introtekst av Erik Hillestad og et nyskrevet essay av Arne Guttormsen. For lydentusiaster er platene gravert på 180 grams vinyl.

Kari Bremnes. Foto: Agnete Brun

Feires med stjernelag

Jubileet markeres med en utsolgt konsert i Kulturkirken Jakob i Oslo den 17. november. På scenen står noen av KKVs mest markante artister gjennom tidene: Bjørn Eidsvåg, Kari Bremnes, Ketil Bjørnstad, Karoline Krüger, Knut Reiersrud og Sarah Camille.

Les også Formidler det spirituelle med velklang Lyd & Bildes hederspris gikk i år til Erik Hillestad og Kirkelig Kulturverksted, for å lage noen av de mest vellydende musikkutgivelsene i verden! Vi har tatt en prat med mannen.

På den samme scenen tre dager senere gjenoppliver KKV et av sine mest overskridende prosjekter, «Lullabies from the Axis of Evil«. Prosjektet ble skapt som en reaksjon på USAs stempling av land som Iran, Irak og Nord-Korea som «ondskapens akse» i 2002. Hillestad reiste til Midtøsten og gjorde opptak av vuggesanger i kvinners hjem, for å vise det menneskelige bak de politiske merkelappene. På jubileumskonserten deltar blant andre Mahsa og Marjan Vahdat fra Iran, Hind Hamed fra Palestina, Halla Bassam fra Irak og Sarah Jane Morris.

Mahsa og Marjan Vahdat. Foto: Kirkelig Kulturverksted

Er gode innspillinger utrydningstruet?

For fremtiden håper Hillestad at gode innspillinger fortsatt vil ha en plass, tross strømmetjenestenes fremmarsj:

– Gode innspillingsteknikere må snart være på statslønn hvis de ikke skal dø ut, advarte han for tid år siden.

Heldigvis lever god lyd fortsatt, og så lenge det finnes folk som verdsetter kvalitet, vil det også være behov for musikk som puster.

Kjøp jubileumsalbumet her.

Les videre
Exit mobile version