Slik velger du høyttalere

Enten du nyter klassisk, elektronisk eller headbanger-rock gjelder det å velge riktig verktøy til jobben. Her gir vi deg en veiledning i jungelen av høyttalere!

Slik velger du høyttalere 7

Audun presenterer Høyttalere

Når vi velger å gå til innkjøp av et hi-fi musikkanlegg er det i bunn og grunn fordi vi ønsker å gjenskape følelsen fra konsertsalen hjemme i stua. Vi vil at musikken skal brette seg ut i rommet, at stemmen til vokalisten skal materialisere seg foran oss og at vi skal høre alle musikkens bestanddeler så klart og tydelig som mulig.  Denne jobben faller til syvende og sist på høyttalerne, som trolig er den komponenten i stereoanlegget som har aller størst betydning for lyden vi hører.

Størrelsen teller

Når du skal velge riktige høyttalere er det viktig å forstå at høyttalerens størrelse, antall elementer og kvaliteten på disse har stor innvirkning på lyden.

En stor høyttaler kan spille høyere, men også renere, med lavere forvrengning og dypere bass enn en mindre høyttaler. Det er ikke dermed sagt at større alltid er bedre: Det finnes velfungerende små konstruksjoner så vel som dårlige store høyttalere. Likevel er den gamle tommelfingerregelen ”nothing beats cubic inches” (ingenting slår kubikk) grei å forholde seg til.

Lydgjengivelse handler om evnen til å sette luft i bevegelse, og dette har en direkte sammenheng med hvor stort membranareal og kabinettvolum høyttaleren har. Man kan sammenligne det med en bilmotor – jo større slagvolum, jo større effekt. Slik er det også med høyttalere, og da snakker vi ikke bare om lydstyrke, men også om dynamiske egenskaper.

Musikk er dynamikk

Dynamikk handler om å kunne gjengi både de svakeste og sterkeste partiene i musikken med like stor presisjon. En høyttaler må takle alt fra fintfølende triangler og sødmefylte stemmer til knallharde pauker og bass, gjerne samtidig, og uten et sekunds pustepause. De må kunne stoppe og starte i takt med musikken, og gjengi alle hendelser til nøyaktig rett tid. De beste høyttalerne er de som slipper all informasjon fra musikkopptaket igjennom, uten å legge noen bremser på dynamikken. Dette krever høyttalere av en viss kvalitet og størrelse, som kan flytte den nødvendige mengden luft uten å få pusteproblemer.

Stort utvalg

Det store mangfoldet innen høyttalere skyldes at de skal passe ulike personlige preferanser, lytterom og ikke minst lommebøker. Noen ønsker seg bare et par pene små høyttalere til bakgrunnsmusikk i lesekroken, andre vil ha rockehøyttalere som kan blåse sokkene av både dem og naboen. Og så har du hi-fi entusiastene som vil flytte konsertsalen inn i stua og komme så tett på favorittartistene man bare kan. Derfor er det naturligvis rom for mange tolkninger av hvordan en høyttaler skal se ut, hvordan den skal låte og hva den bør koste.

Hvis alle fikk velge fritt, ville de sannsynligvis ha lydkvaliteten til den største høyttaleren med formatet til den minste. Men i den virkelige verden må de fleste av oss gjøre et kompromiss mellom lyden vi vil oppnå, og hvor stort plass- og pengebudsjett vi vil vie til høyttalere. Velger du en liten og rimelig høyttaler, må du også være forberedt på enkelte kompromisser ved lydkvaliteten sammenlignet med en større/dyrere modell.

Veiledningen under må tas som det der er – en veiledning, ingen fasit! Det finnes store og billige høyttalere så vel som svindyre småhøyttalere. Denne veiledningen gir likevel en god pekepinn på de ulike størrelses- og kvalitetstrinnene innen høyttalere.

Kompakthøyttalere – fra ca 2.000 kroner

Kompakthøyttalere – populært kalt bokhyllehøyttalere – er den minste typen høyttalere til hi-fi bruk. De kommer i mange fasonger  og prisklasser, men kjennetegnes ved at de har små høyttalerelementer og små kabinetter. En typisk kompakthøyttaler er ikke stort større enn en skoeske og har to høyttalerelementer (diskant og bass/mellomtone). Kompakthøyttalere har begrenset lydstyrke og dynamikk, og de mangler den dypeste bassgjengivelsen. Derfor trives de best i små rom, med enkel musikk på moderate lydnivåer.

Fordeler:

Kompakthøyttalere er akkurat som navnet tilsier små og lettplasserte. Derfor er de velegnet til steder der man ikke har plass eller lyst til å ha større høyttalere. Den lave prisen gjør også at kompakthøyttalerne er en billig inngangsbillett til et hi-fi anlegg.

Ulemper:

Kompakte høyttalere har generelt en ren og ufarget lyd på moderate lydnivåer, men de har en tendens til å låte stresset på høye lydnivåer og /eller med kompleks og dynamiske musikkopptak. Derfor er bruksområdet noe begrenset sammenlignet med større høyttalere. Om ambisjonen er å gjenskape følelsen fra konsertsalen eller live rockearenaer, bør du kikke på en større høyttaler.

Hvem passer de best til?

Kompakthøyttalere er enkle og anvendelige høyttalere for deg som ikke stiller absolutte krav til lydkvalitet, og er villig til noen lydmessige kompromisser mot at høyttalerne tar mindre plass.

 

 

Toveis gulvhøyttalere – fra ca 4.000 kroner

De kompakte gulvhøyttalerne har vokst til å bli et populært alternativ til stativ- og bokhyllemodellene. De tar ikke større gulvplass enn kompakthøyttalere på stativ, men fordi kabinettet går ”helt ned” har de større volum og plass til et ekstra basselement. Det åpner for et bredere frekvensområde, høyere lydstyrke og ikke minst, mer dynamikk!

Fordeler

Gulvhøyttalere har generelt en kraftigere og fyldigere lyd enn kompakthøyttalere, og fordi de er mer effektive enn små høyttalere kan de også spille høyere med den samme forsterkereffekten. Lydkvaliteten er typisk mer fyldig enn kompakthøyttalerne, med evnen til å spille høyere og renere, samt at den takler mer krevende musikk uten å låte klemt.

Ulemper

Gulvhøyttalere er større og mer dominerende å se på. Det større kabinettet kan også by på lydmessige problemer hvis det ikke er godt nok dempet. Resonanser fra kabinettveggene og /eller blåselyder fra bassporten kan bidra til å farge eller forvrenge lyden i negativ retning, noe som kjennetegner mange av de rimeligste gulvhøyttalerne.

Hvem passer de best til:

Rimelige, små gulvhøyttalere passer godt for deg som vil ha litt mer potent lyd i stua uten at høyttalerne ser ut som kjøleskap.

 

 

Større treveis gulvhøyttalere – fra ca 7.000 kroner

Store gulvhøyttalere kalles gjerne ”fullsize” høyttalere. De er typisk 1 meter høye eller mer og er som regel en treveis konstruksjon med dedikert diskant, mellomtone og ett eller flere basselementer. Dette gjør dem i stand til å spille høyere og renere, med mer nyansert gjengivelse av de enkelte toneområdene. Disse høyttalerne kjennetegnes også ved at de trenger mer pusterom og bør plasseres med rikelig avstand til bak- og sidevegger.

Fordeler

En fullblods gulvhøyttaler gir også mer fullblods lyd. Her kan du forvente en vesentlig høyere underholdningsfaktor, med slagkraftig og dyp bass som gjengir trommer og bassinstrumenter med større dynamikk og presisjon. Store gulvhøyttalere egner seg bra til å gjenskape lyden fra konserter og store symfoniorkester.

Ulemper

Det største problemet med store høyttalere er nettopp det at de krever stor plass, og kan være litt mer utfordrende å plassere optimalt, spesielt i små lytterom hvor den kraftige bassgjengivelsen kan bli dominerende.

Hvem passer de best til?

Store høyttalere passer til deg som liker å spille variert musikk på realistiske lyttenivåer, og som setter pris på ekstra slagkraftig bass!

 ”Rockehøyttalere” – fra ca 4.000 kroner

Rockehøyttalere er høyttalere skreddersydd for en ting – å spille sabla høyt! Her har konstruktørene fokusert på å gjøre høyttaleren så stor og kraftig som mulig, gjerne med et basselement på 12 tommer eller mer for å oppnå en bassgjengivelse som gir deg saftige trøkk i maveregionen. Amerikanske Cerwin-Vega er et klassisk eksempel på slike rockehøyttalere

Fordeler:

Rockehøyttalere kan spille avsindig høyt og med voldsom slagkraft i bassen. De trives som plommen i egget på lydtrykk som ville fått vanlige høyttalere til å ta fyr. De beste rockehøyttalerne kan spille pop, rock og hip hop med en underholdningsfaktor som er vanskelig å finne selv på langt dyrere hi-fi høyttalere.

Ulemper

Rockehøyttalere er ikke kjent for å ha særlig raffinert lydkvalitet. Her er kvantitet prioritert fremfor kvalitet, og det resulterer i en ganske hard og grumsete lydkarakter med utpreget kasseresonans. Derfor er slike høyttalere mindre egnet til koselytting til akustisk musikk på moderate lydnivåer, og klassisk musikk kan du bare glemme…

Hvem passer de best til?

Alle festglade mennesker som liker at naboen ringer på.

 

 Toppklasse høyttalere – fra ca 16.000 kroner

I toppklassen finner du alt fra kompakthøyttalere til store gulvhøyttalere med en ting til felles – ekstra høy kvalitet. Her har produsentene gjort seg ekstra flid med kabinettet, som tåler mer lyd uten å gi resonanser, og utvalgte høyttalerelementer, som resulterer i en vesentlig høyere lydkvalitet enn budsjettmodellene. Ofte er det her vi finner de virkelig gode kjøpene som kan gi deg en smak av high-end lyd uten den høye prislappen:

Diskanten er behagelig oppløst og veldetaljert, med evnen til å gjengi kompliserte musikkopptak uten forvrengning. Mellomtonen er ren og ufarget, med sterk og klar stemmegjengivelse. Bassgjengivelsen er dyp og kontrollert, men ofte litt standhaftig og tilbakeholden sammenlignet med rimeligere gulvhøyttalere og ikke minst rockehøyttalere. Dette for at bassen ikke skal virke oppsvulmende og maskere andre detaljer i lyden.

Fordeler

Høyttalerne i toppklassen preges av svært ryddig lyd uten åpenbare svakheter. Lyden kommer tettere på virkeligheten, gjennom at mye grums og kabinettresonans er tatt vekk, og at høyttalerne gjengir mer av lydinformasjonen intakt: Du kommer rett og slett tettere på musikken.

Ulemper

De fleste toppklasse høyttalerne fokuserer på kvalitet foran kvantitet. Derfor har man ofte prioritert en korrekt gjengivelse fremfor høyest mulig lydtrykk eller bass. En typisk toppklasse gulvhøyttaler til 20.000 kroner mangler den dypeste bassen, og trives best på moderate lyttenivåer. Vil du ha det beste fra begge verdener, må du ofte bevege deg enda litt opp i pris.

Hvem passer de best for?

Toppklasse høyttalerne passer utmerket for deg som vil ha best tenkelig lyd i en vanlig stue, uten at de krever for stor plass eller særlige akustiske inngrep i lytterommet.

High-end høyttalere – fra 50.000 kroner +++

I high-end klassen finnes det ingen begrensning for hvor store og dyre høyttalerne kan bli, men en fellesnevner for disse er at de bruker avanserte konstruksjonsprinsipper, eksotiske materialer og ikke minst, svært høy kvalitet i alle ledd.

En ekte high-end høyttaler er stor og kraftig nok til å gjengi hele det hørbare frekvensområdet fra dypeste bass til lyseste diskant med fullt dynamikkområde. Dette gjør dem velegnet til å gjengi de aller mest krevende musikkstilene, typisk klassisk musikk hvor svært mange lydelementer skal falle på plass samtidig. Her får du det beste av to verdener: Det presise lydbildet fra en minimonitor, fyldigheten til en gulvhøyttaler og en slagkraft på nivå med rene rockehøyttalere. Kort og godt lydmessig Nirvana, men det koster…

Fordeler:

High-end høyttalere byr på en svært raffinert lydkvalitet hvor opplevelsen av stemmer og instrumenter kommer svært tett på virkeligheten, hvor man lett får med seg alle detaljer i lydbildet uten at det låter påtrengende eller anstrengt. High-end høyttalere har også et langt større dynamikkområde enn rimelige høyttalere, og har evnen til å gjengi alt fra sarte detaljer til fullt crescendo uten å nøle.

Ulemper:

Foruten den høye prislappen stiller high-end høyttalere dessuten høye krav til omgivelsene, herunder akustikken i lytterommet samt kvaliteten på det øvrige utstyret. Med high-end høyttalere må du være forberedt på å jobbe mye med plassering og matching av elektronikk for å oppnå optimalt resultat.

Hvem passer de best til?

High-end høyttalere er ment for de ekstra kresne lytterne som stiller de høyeste forventninger til musikkgjengivelse i hjemmet og er villig til å betale for det. For deg som har krevende musikksmak og for eksempel lytter mye til klassisk musikk, kan slike påkostede høyttalere gi stort utbytte.

 

Les videre
Exit mobile version