Norgespremiere på superhøyttalere

Om du ikke har hørt om Kii Audio, så får du pokker meg ta turen ut til en av butikkene hvor høyttalerne Three BXT står i demo.

Kii Audio Three BXT

Kii Audio Three BXT. Foto: Geir Gråbein Nordby

Butikken og importøren Duet Audio kunne nylig glede oss med en heftig norgespremiere på Kii Audios desiderte toppmodell, nemlig Three BXT. Som i virkeligheten er to høyttalere i ett. Og vi snakker tysk presisjon av ypperste klasse.

Three

I hjertet står et par av den aktive kompakthøyttaleren Three. Dette er en treveis høyttalerkonstruksjon, med hele fire 6,5-tommers basselementer, en mellomtone og en diskant. Alle med aktiv drift, det betyr at hvert høyttalerkabinett har hele seks forsterkere tilkoblet. Med 250 watt hver, altså 1.500 saftige watt pr. høyttaler. Alle forsterkerne har innebygd digital signalprosessering, som kontrollerer både frekvensrespons og tid.

Kii Audio Three er aktive, digitale kompakthøyttalere, med 6 x 250 watt. I hver høyttaler! Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Minimal forvrengning

De fire basselementene er montert på høyttalerens bak- og sideplater.To spiller parallelt ut på hver sin side. Disse to hindrer resonanser i kabinettet, ved å strekke og skyve likt, noe som utjevner forvrengninger som forplanter seg i kabinettet. Så sitter to basselementer på baksiden, som er tidskorrigert slik at lydbølgene treffer de fra sideelementene i perfekt fase. I tillegg til å gi ekstra energi i bassområdet, skal dette i stor grad frigjøre høyttalerne fra bakveggens negative påvirkninger. Man har i stor grad frigjort høyttaleren fra rommet, og tvinger lyden til i stedet å gå direkte mot lytteren.

Resultatet er et par høyttalere med ekstrem dynamikk, og som er meget plasseringsvennlige i forhold til tradisjonelle konstruksjoner. DSP-en tvinger dem også langt ned i bassområdet, de spiller ned til 25 Hz med en linearitet på +/- 0,5 dB! Og ruller av med 6 dB rundt 20 Hz.

Kii Audio Three, tilkoblet en Auralic Aries G2 nettverksspiller. Foto: Geir Gråbein Nordby

Digital drift

Ekstra kult er det at høyttalerne har innebygd digitalkonvertering, så det er bare å plugge til en musikkspiller digitalt inn, og du har et komplett anlegg. I så måte virker faktisk ikke de 115.000 kronene man må ut med å være noen upris.

Noe vi fikk bekreftet under seansen hos Duet Audio. Der ble det spilt på et par Three fôret med digitale musikkfiler av en Auralic Aries G2 nettverksspiller. Og maken til dynamikk, kontroll og slagkraft fra en kompakthøyttaler kan jeg nesten ikke huske å ha hørt. Kvinnevokaler hadde dessuten en så punktlig gjengivelse og plassering i et tredimensjonalt lydbilde, at gåsehudfaktoren var et faktum. Dette er unektelig noe helt spesielt.

Subwoofermodulen BXT plasseres under Kii Audio Three, og forvandler den til en tordnende gulvhøyttaler. Med avansert DSP, ytterligere 8 elementer og da totalt 3.500 watt pr. høyttaler. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

BXT

For den som vil ha enda heftigere bassgjengivelse og et hinsides lydtrykk har Kii Audio nå sluppet bassmodulen BXT. Denne plasseres under hver Three, og forvandler disse til vaskeekte gulvhøyttalere. Og som om ikke høyttalerne er ekstreme nok fra før, hva synes du om ytterligere 8 basselementer – med de samme forsterkemodulene, 250 watts forsterkermodulene, som gir 2.000 watt ekstra pr. høyttaler. Hele systemet trøkker løs med 7.500 watt!

Fire av basselementene peker fremover, mens fire spiller ut på hver sin side. De spiller som en linjekilde, og DSP-en kontrollerer gjengivelsen i forhold til rommet, slik at lytteren får all den musikalske energien i sin retning. Energi på avveie fases ut, så man slipper kjipe pukler og bølgedaler i frekvensregisteret.

Sjukt fet demo

Kii hadde sendt sin salgssjef Wim Weijers for å gjøre demonstrasjonen, og det manglet ikke på imponerende lydklipp. Klassisk musikk ble gjenskapt med stålkontroll på pauker og kontrabasser, og det musikalske rommet var enormt.

Et rent trommespor imponerte med en rå slagkraft som jeg vel bare har hørt maken til da jeg var hjemme hos Leif Ernstsen, grunnlegger av Dynamic Precision, for hva som må ha vært 15 år siden.

Også jazz og blues hadde en sånn vanvittig kontroll, at jeg nesten begynte å regne på økonomien. 280.000 kroner for et par. Da slipper man forsterkere, og du kan egentlig bare koble til en Chromecast for et anlegg i full vigør. Skjønt, man anbefaler noe råere, men da er man i hvert fall oppe og går.

Men var det ikke litt skarpt i toppen? Det gikk igjen i låt etter låt, at det var i overkant mye energi i nedre overtoneområdet. Du vet, der hvor cymbalene er på sitt skarpeste, og s-er hos vokalister blir i overkant skarpe.

Dette kan visst 100 prosent fikses med lydinnstillingene i DSP-en. Pluss at jeg ble informert om at det alternativt kunne bedres med ytterligere jobbing med vinkling av høyttalerne. De må nemlig ha riktig vinkel inn mot lytteposisjonen. Dette gjør dem også til smått egoistiske høyttalere, da jeg som satt litt på høyre side nesten bare hørte høyre høyttaler. Etter hvert fikk jeg sette meg i midten, og da falt alt på plass.

Dersom du har mulighet til å komme deg til Duet Audio i Akersgata 65 i Oslo for å høre de überfete høyttalerne, gjør det! Duet har også butikk i Bergen, vi er ikke helt sikre på om de for øyeblikket har hele riggen der.

duet.no

Les videre
Exit mobile version