Denon har tidligere hatt stor suksess med multirom-systemet HEOS, som er utviklet i samarbeid med Marantz. HEOS har vært en direkte Sonos-konkurrent, med både trådløse høyttalere, forsterkere og musikkspillere i familien.
Nå skjerper de konkurransen ytterligere, med en helt ny høyttalerfamilie under navnet Denon Home!
HEOS-navnet er ikke dødt – det lever videre i bl.a. Denon og Marantz sine receivere – men for fremtiden vil alle høyttalerne altså hete Denon Home.
Denon Home 150, 250 og 350
De gamle HEOS-høyttalerne hadde utmerket lyd, men kanskje ikke verdens vakreste utseende. Mindre høflige anmeldere kunne ha påstått at HEOS-høyttalerne lignet en krysning mellom en fisk og en håndveske!
De nye høyttalerne fra Denon Home har fått en kraftig ansiktsløfting, og ligner nå mer på Sonos, Bose, EC Living og flere andre konkurrenter. Alt er nå så pent og nobelt at det er vanskelig å forestille seg et hjem hvor høyttalerne ikke passer inn. Og skulle et så strengt hjem finnes, ville ikke jeg bo der!
Det er foreløpig presentert tre høyttalere: Denon Home 150, 250 og 350. Den minste modellen er en toveis monohøyttaler med 3,5″ bass og 1″ domediskant. Home 250, som jeg fikk muligheten til å prøve, er en toveis stereomodell med to 4″ basser, slavebass på baksiden og to 20 mm diskantenheter. Toppmodellen, Home 350 er treveis. Her er det valgt et lukket system med to 6,5″ bassenheter, to 50 mm mellomtoner og to 20 mm diskanter. Prisene blir henholdsvis 2.498 kr, 4.998 kroner og 6.998 kr.
Denon Home 250
Denon Home 250 som vi har sjekket ut, er den mellomste modellen i familien. Med et fotavtrykk på 30 x 12 cm passer den fint inn på kjøkkenbordet eller på soverommet. Det loves et frekvensområde fra 47 Hz til 20 kHz, og et maksimalt lydtrykk på akkurat under 97 dB. Selv om Denon ikke informerer oss om detaljer som toleranse og målemetoder, skulle det være både dypt nok og høyt nok. Forsterkeffekten nevnes ikke i pressematerialet, men skulle være «akkurat over 100 watt», fordelt på de fire innebygde klasse D-forsterkerne.
Ny styrings-app
Denon Home-høyttalerne får ved lanseringen i januar en ny styrings-app. Den var på prøvetidspunktet ikke klar enda, men det meste av funksjonaliteten skulle svare til den eksisterende HEOS-appen, som – med et par innledende krumspring – fungerte upåklagelig med Denon Home 250. Blant nyhetene i den kommende appen loves mulighet for å innstille frekvensgangen i bassen etter plasseringen. Det blir imidlertid kun snakk om å velge manuelt mellom tre plasseringer. Altså ingen romkorreksjon som vi kjenner det fra Sonos’ Trueplay eller automatisk tilpasning á la Dynaudios RoomAdapt.
Spiller alt
Hvis man kjenner HEOS fra før, er det ingen overraskelser i utvalget av musikkilder og strømmetjenester. Spotify, Apple Music, Amazon Music HD, Tidal, Deezer og TuneIn støttes alle sammen. Høyttalerne støtter Wifi, Airplay 2 og Bluetooth.
Til slutt er det fysiske kontakter til Ethernet, 3,5 mm analog lyd og USB-lagerenheter. Både FLAC, ALAC, WAV og DSD støttes. Alt sammen i HD-oppløsning. Det eneste som mangler er en optisk inngang som kunne ha gjort det mulig å bruke høyttalerne for å gi ordentlig lyd på TV-en.
Stemmestyring kommer senere
I dag skal alt som er mer avansert enn en boksåpner helst være Smart. Og multiromshøyttalere skal kunne styres med stemmen via din utvalgte stemmeassistent. Det er selvfølgelig innebygde mikrofoner i Denon Home-høyttalerne, men ved leveringen er de «døve» da strømforsyningen til mikrofonene er slått av i firmware. Mikrofonene vil bli aktivert via en oppdatering som sies å komme i løpet av 2020. Til den tid er det meningen at Google Assistant, Apple Siri og Amazon Alexa støttes.
Lovende takter
Da det var snakk om et såkalt «pre production sample» og man fra Denons side understreket at den endelige finjusteringen av lyden – voicingen – ikke var på plass, kunne vi ikke utføre en lyttetest, og derfor heller ikke gi en karakter. Men det som vi inntil videre har fått høre, låter bestemt lovende. Bassen var god og dyp for en fireliters multiromshøyttaler. Men jeg gleder meg til å kunne tilpasse den til plasseringen. Stemmer låt ganske naturlig – og umiddelbart klarere enn hos erkekonkurrenten Sonos. Det var for øvrig også tilfellet i de gamle HEOS-høyttalerne. Men det er alt sammen en foreløpig vurdering på en ikke salgsklar høyttaler.
Oppsummering
Dette er vår første sniktitt på Denons nye høyttalere, og hva angår lydkvalitet og utvalget av strømmetjenester og tilkoblinger ligger de godt an. De mangler smarte romkorreksjonsfunksjoner, men det er ikke sikkert at det vil være et problem for andre enn lyd- og teknikknerder. Hvis nå bare de hadde gitt oss den optiske inngangen til TV-en …
Hvordan Denon Home vil klare seg i konkurransen med spesielt en altdominerende Sonos, får vi se når de kommer i butikkene i januar!