Focal relanserer favorittene Sib & Cub

Satellitthøyttalerne og subwooferen heter nå Sib Evo og Cub Evo, og nytt er Atmos-høyttalere.

Focal relanserer favorittene Sib & Cub 1

(Foto: Produsenten)

Det var i 2002 at Focal (da ved navn JMlab) først lanserte sitt satellitt- / subwoofersystem Sib & Cub. Små, snertne høyttalere som låt bedre enn de fleste andre småhøyttalersystemer på sin tid. Faktisk kåret vi Sib sammen med subwooferen Chorus SW700S til best i test blant kompakte designsystemer, i L&B nr 2 2004.

Focal Sib ble sammen med subwooferen Chorus SW700S kåret til testvinner av oss i 2004. Foto: Geir Gråbein Nordby

Mens Sib-høyttalerne har vært de samme hele veien siden (med noen ulike fargevalg gjennom årene), har subwooferen Cub kommet i både 2. og 3. generasjon. Nå, 15 år etter den opprinnelige lanseringen, kommer de begge i en helt ny utgave. De har fått navnene Sib Evo og Cub Evo, og vi har dessuten fått en Atmos-høyttaler ved navn Sib Evo Atmos. Denne har et Atmos-element i toppen som skyter lyden opp i taket, som reflekterer den ned igjen på lytteren.

Sib Evo har fått en ansiktsløftning siden forrige generasjon. Foto: Focal

 

Focal Sib Evo

Sib Evo er som tidligere en 2-veis bassrefleks satellitthøyttaler med porten rettet bakover. Den inverterte 2” diskantdomen er som før i polyester (mylar), mens den 5” mellomtonebassen er i lignende materiale (Polyflex). Kabinettet har derimot fått en oppdatert utførelse, blant annet med en mer anonym sokkel. Justering av vinkel sies også å være enklere enn før, med den nye designen.

Sib Evo Atmos er noe større, for å gi plass til et ekstra høyttalerelement som er rettet opp mot taket. Foto: Focal

Sib Evo Atmos

Så har vi den virkelige nyheten, nemlig Atmos-høyttaleren Sib Evo Atmos. Denne er større enn Sib Evo, med et ekstra 4-tommers høyttalerelement som peker oppover. Dette brukes for å gjengi høydeinformasjon i filmlydformater som Dolby Atmos og DTS:X, og det gjøres ved å skyte lyden opp i taket, som så reflekterer den ned igjen på lytteren, og dermed gir følelsen av lyd fra oven. Et helikopter som flaprer og svever over bildet, vil faktisk låte som det er oppe i lufta. Vi har testet slike systemer før, og selv om det ikke blir fullt så effektivt som å montere høyttalere i taket, er det et godt kompromiss.

Fordi kabinettene er større enn i Sib Evo for å gi plass til det ekstra elementet, så har Sib Atmos Evo som en bivirkning en mer utstrakt bassgjengivelse.

Subwooferen Cub Evo er også oppgradert. Foto: Focal

Cub Evo

Men ekte bass får du ikke uten subwoofer, og her kommer Cub Evo inn. Som hos forgjengeren Cub3 sitter bassporten montert i front, for hindre uønsket turbulens fra bassporten hvis den står kliss inntil veggen. Utseendet er noe mer moderne, med et nesten metallisk utseende, selv om kabinettmaterialet er MDF.

På undersiden av Cub Evo sitter et 8-tommers Polyflex basselement, drevet av en 200 watts Klasse D forsterker.

Priser

Sib Evo 2.0 (2 x Sib Evo) 2.700 kr
Sib Evo Atmos 2.0 (2 x Sib Evo Atmos) 5.500kr
Sib Evo 5.1 (5 x Sib Evo + Cub Evo) 10.000kr
Sib Evo 5.1.2 (3 x Sib Evo, 2 x Sib Evo Atmos + Cub Evo) 13.000kr
Cub Evo 4.500kr
Gulvstativ 2.200 kr / par

multirom.no

Les videre
Exit mobile version