Dette er gullalderen!

Hodetelefonkjøperne har aldri hatt et så stort og kvalifisert utvalg som akkurat nå. Det er noe for enhver smak, ethvert behov og enhver pengepung.

Dette er gullalderen! 1

(Foto: Produsenten)

Hodetelefoner opplever nå et bonanza – et gullrush. Aldri har det vært et så stort utvalg av hodetelefoner, til så mange forskjellige formål og fra så mange leverandører. Klassiske hi-fi-produsenter kappes med kjendis-rapperne om forbrukernes gunst. Det er nesten for mye av det gode, når man tenker på at vi hver og en bare har to ører å stille til rådighet til formålet. Men selv om den eksplosive veksten har stått på i flere år, ser markedet fortsatt ut til å være umettelig.

En del av forklaringen på at det bare selges flere og flere hodetelefoner, er spesialisering. Man finner hodetelefoner til stadig mer spesialiserte bruksområder. Det kan ligne et smart forretningstriks, og det er det kanskje også. Men den positive siden er at det blir mulig for oss å nyte musikken vår på steder og i situasjoner hvor det før ikke har vært mulig. Da Sony lanserte sin Walkman i 1979, ble musikken for første gang bærbar og personlig. Den revolusjonen har fortsatt siden den gang, og blitt gjentatt med nye musikalske landevinninger som resultat. I dag kan du ha konsertsalen med på togturen, på flyreisen og på treningssenteret – i full hi-fi-kvalitet.

 

Til seriøs hjemmebruk

Selv om de har fått adskillige mindre søsken, er de klassiske hi-fi-hodetelefonene til hjemmebruk fortsatt familiens overhode. Og heller ikke her står utviklingen stille. Tvert imot tøyes grensene hele tiden for hvor god lyd det er mulig å sette på hodet. Hvis lommeboken strekker til, kan du finne high-end-hodetelefoner til mange tusen kroner. Det kan ligne overkill, men de beste hodetelefonene belønner deg til gjengjeld med en gjengivelse som ville ha kostet det mangedoble hvis den skulle oppnås via høyttalere.

 

Freden er dyrkjøpt

Et annet område hvor det skjer en utrolig stor utvikling, er innenfor støyreduserende hodetelefoner. De er den teknisk mest avanserte kategorien, hvor støy utenfra fjernes ved hjelp av aktiv elektronikk. En eller flere mikrofoner oppdager støyen, som etter rensing og digital behandling tilsettes i motfase til lyden i hodetelefonene – med det resultat at det meste av støyen utfases og forsvinner. Hvis du reiser mye, er støyreduserende hodetelefoner en nesten uunnværlig del av håndbagasjen. Støyreduserende hodetelefoner finnes i alle størrelser – fra store over-ear til ørepropper, og du finner dem både med og uten kabel.

 

Mye for lite

Det trenger imidlertid ikke koste skjorta å få ørene fylt med vellyd. Takket være hard konkurranse kan man komme langt for få penger. Vi har i løpet av året testet en rekke overordentlig prisgunstige hodetelefoner, og det er faktisk lett å finne god lyd under tusen kroner. Spesielt hvis du kan nøye deg med tradisjonelle, kablede modeller.

 

Rett inn i øret

En annen kategori hvor det skjer virkelig mye, er in-ear-hodetelefoner, bedre kjent som ørepropper. Altså de små hodetelefonene som sitter helt inne i øregangen. In-ear-hodetelefoner er langt mer enn det eskefyllet som følger med når man kjøper en dyrere smartmobil. Man kan få svært god, og ikke minst transportvennlig, lyd med et par ørepropper. Da driveren (høyttalerenheten) i et par ørepropper er få millimeter i diameter, er evnene i bassen begrensede, men det finnes mer avanserte typer, hvor innebygget elektronikk utjevner frekvensgangen.

 

Din personlige treningsmakker

En spesiell variant av in-ear-hodetelefoner er sportshodetelefonene, og som navnet antyder, er de konstruert spesielt til å hjelpe mosjonister. Men er det virkelig nødvendig med spesielle hodetelefoner til dette? Faktisk. Treningshodetelefoner utmerker seg ved å være mer robuste, slik at de tåler en tøffere behandling, og de er dessuten svettesikre. De er også normalt utstyrt med en ørebøyle eller lignende, som holder dem stabilt på plass når man løper gjennom landskapet eller svetter i romaskinen. Utover å levere lyden til besøket i treningsstudioet eller den daglige løpeturen, kan treningshodetelefonene være utstyrt med ekstra elektronikk som puls- og skrittmåler, som kan samle data til treningsappen.

 

Vurderte produkter

Følgende produkter var med i konkurransen om prisene i kategorien Årets Beste Hodetelefoner:
Marshall Major II BT
AKG Y50BT
Plantronics Backbeat Sense
JBL Everest 100
Sony SBH80
Jays a-Jays Four+
Sony MDR-EX650AP
Supra Nero
Denon AH-GC20
JBL Everest Elite 700
Sennheiser Momentum Wireless
Shure SE846
Bowers & Wilkins P5 Wireless
Audio-Technica ATH-MSR7
Pioneer SE-MHR5
Sennheiser Momentum M2
Beyerdynamic T70p
Sennheiser HD 630VB
Beyerdynamic T90
HiFiMan HE-400i
AKG N60 NC
Skullcandy Grind Wireless

 

 

Årets beste ørepropper, trening

Jaybird X2

X2 låter best av alle sportshodetelefonene, men kan være litt kronglete å få på plass.

Visst er det kjedelig å trene uten musikk. Og vanlige hodetelefoner holder seg sjelden på plass særig lenge når man begynner å bevege seg. Uanstt om det er ute på løpeturen eller inne på treningssenterets tredemølle. Men det finnes en løsning. De siste årene har markedet for spesielle hodetelefoner til trening eksplodert. Disse hodetelefonene har forskjellige løsninger for å sitte som limt i ørene. Ved siden av å holde seg på plass, må treningsproppene også være mer robuste. Når man beveger seg er det lett at hodetelefonene får seg en trøkk, eller at de henger fast og får seg et rykk. Ledningsfestene er derfor mer robuste og byggekvaliteten bør være betydelig bedre.

Forrige års vinner Bluebuds X er tilbake som den oppdaterte X2. Den eneste synlige forskjellen er at de har en penere matt finish, og finnes i flere farger. Ellers er det fortsatt velbygde hodetelefoner, selv om de fortsatt ikke er IP-klassifisert. Derimot får man en livstidsgaranti for svetterelaterte feil. Designen på proppene gjør at man både kan bære dem med ledningen over øret eller hengende rett ned. Foruten det robuste etuiet, de tre silikonproppene og vingene, får man nå med tre skumpropper også …

Sist gang klagde vi på at det var en tålmodighetsprøve å finne riktig kombinasjon av puter og vinger slik at de sitter på plass. Til tross for at X2 sies å ha bedre ergonomi, er tilpasningen fortsatt et problem. De er nok noe mer behagelige når man til slutt har fått det riktig. Jaybird har også skrudd på lydprofilen, noe som etter vår mening gjør lyden litt hvassere. Men det hindrer dem ikke fra å ha den beste lydkvaliteten i testen, med passe mye bass. De låter såpass bra, at man gjerne fortsetter å lytte etter treningen.

Med den oppdaterte X2-modellen fortsetter Jaybird å levere sportshodetelefoner i toppklasse. Lydkvaliteten er fortsatt den beste i kategorien, og såpass bra at man faktisk kan ha dem som sine eneste hodetelefoner. De kan bæres på to ulike måter, og man får nå med enda flere øreputer for den perfekte passformen. Men å finne den rette kombinasjonen for at de skal sitte på plass, kan være frustrerende. Om man ikke gir opp, belønnes man med bekvemme og vellydende hodetelefoner som gjør treningen artigere.

Pris: 1.700 kr
Web: isolda.no
Totalkarakter: 5
Les testen her

 

 

Årets beste ørepropper

RHA T20

I høyere prisklasse forventer man bedre lyd, det får man definitivt her.

Med unike løsninger som skal gi lytteren muligheten til selv å bestemme klangbalansen, og et ganske spesielt lydelement, er stålproppene til skotske RHA noe av det bedre vi har hørt av ørepropper.

De lyder slankere og hardere når de er helt nye, men det bedrer seg fort og da er lydbildet bedre balansert og glattere uten hardhet eller unoter verdt å nevne. Bassen er stram uansett, men blir varmere og fyldigere med tiden. Da er også mellomtonen mer polert med mindre sch-lyder der man helst skal høre klare s-lyder – eksempelvis på kvinnevokal – og detaljer og nyanser kommer tydeligere frem.

Da hører man også instrumentklangen mye bedre. Vibrafonen på Steps Aheads Skyward Bound, får mer bunnklang og etterklangen er tydeligere. Trommene og bassen på Band of Golds No Way Around, er både kraftfullt og stramt gjengitt. Bassen lyder bedre nyansert enn på tilsvarende propper fra Sennheiser og Shure, og i den andre enden er diskanten hørbart luftigere og mer distinkt.

Noe man hører godt blant annet på ouverturen til Figaros Bryllup, hvor strykerne svever vektløst på myke bomullskyer, og hørbare nyanser i lydbildet, gjør det mulig å høre klaffene på treblåserne. Dynamikken er på nivå med det beste jeg har testet, med unntak for Shure SE846 og UE In-Ear Reference, men de ligger i en helt annen prisklasse.

Prøv Judith Hills As Trains Go By på dine egne ørepropper. Albumkuttet kan lyde rotete og anmassende på dårligere hodetelefoner og propper, men her kan du spille ganske høyt og likevel har RHA-proppene stålkontroll på dynamikken uansett frekvens. Et bytte til Radka Toneff og Steve Dobrogosz album Fairytales, forsterker inntrykket av et par velbalanserte, åpne og dynamiske ørepropper med stor klangrikdom. Hør på klaverklangens dybde og varmen i vokalen, og legg merke til hvor mye av støyen og smådetaljer man oppfatter i lydbildet.

Hvis man er villig til å legge litt ekstra i et par bedre ørepropper, er RHA T20 et ypperlig valg. At man kan tilpasse lyden etter egen smak er en praktisk bonus, og liker man glassklar lyd med stram dynamisk kontroll, er de solide stålproppene noe av det beste vi kan anbefale under 3000 kr.

Pris: 2.195 kr
Web: mono.no
Totalkarakter: 6
Les testen her

 

 

Årets beste hodetelefoner, budsjettklasse

Sony MDR-100AAP

Sonys kulørte hodetelefoner tar hjem alle stikkene.

At få god musik i ørene på den daglige pendlerturen, på ferieturen eller hjemme i sofaen, behøver ikke koste en formue. Det er Sony MDR-100AAP et fremragende eksempel på. De har verken finesser som Lightning-kontakt, Bluetooth eller aktiv støydemping. Pengene er først og fremmst gått til at få god lyd.

Sony MDR-100AAP selges også under navnet h.ear.on, noe som feilaktig kan gi inntrykk av at det er snakk om on-ear hodetelefoner. I virkeligheten er de fullvoksne over-ear-modeller, men imidlertid ikke større enn mange on-ear-modeller.

Det første man legge merke til ved MDR-100AAP er fargen, som er like ekstrem som den er gjennomført. Testeksemplaret var i en blågrønn metallnyanse, som dekket hver kvadratmillimeter av hodetelefonene. Selv metallet i hodebøylen var i eksakt samme nyanse. Hodetelefonene fås også i skrikende rosa, rød og lime-gul – samt i sort, hvis du ikke er eventyrlysten.

Størrelsen til tross fyller MDR-100AAP ikke mye i bagasjen, siden de kan klappes sammen. Den flate, gummibelagte kabelen er avtakbar, og forsynt med samme en-knapps-fjernkontroll som de fleste i testen. Men selvfølgelig i en blågrønn kulør. Bærekomforten er på topp, og øreklokkene sitter stabilt og behagelig. Selv over et par forholdsvis store ører som undertegnedes.

MDR-100AAP er i følge Sony kompatible med HD-lyd. De oppgir et frekvensområde fra 5 Hz til 60 kHz! Det er flere oktaver utover den menneskelige hørselen, men skulle garantere at forvrengningen er lav i det området man faktisk kan høre.

Lyden
Når man setter MDR-100AAP på hodet, er det ikke mye tvil om at man her sitter med testens beste lyd. Lydbildet er stort og lekkert, og det er drønn i bassen, og detaljer i diskanten. Sonys hodetelefoner takler både tunge beats og spinkle sangstemmer like overbevisende.

Vi mener
Sony MDR-100AAP er et riktig godt kjøp. Man får en lyd som er en klasse over de fleste andre billige hodetelefoner, og samtidig en bærekomfort som gjør det mulig å nyte hi-fi i mange timer i strekk – både hjemme og på turen.

Pris: 1.290 NOK
Web: sony.no
Totalkarakter: 5
Les testen her

 

 

Årets beste støyreduserende hodetelefoner

Bose QuietComfort 35

Da Bose klippet kabelen på sine støydempende hodetelefoner, var det bare å rydde pallen.

Når det kommer til effektiv støyreduksjon og en komfort som får resten til å føles ut som hardkokte syltelabber, er det ingen over eller ved siden av Bose QuietComfort 25. Men i året som gikk valgte de endelig å klippe kabelen, og presenterte QuietComfort 35. Samme passform, samme lave vekt, og like effektiv støyreduksjon.

Bose har ikke latt seg friste til å forandre en vinnende oppskrift. Fjernkontrollen fra den nå forsvunne kabelen er flyttet til høyre ørekopp, hvor man kan trykke for pause og play, eller besvare mobilsamtaler. Lydnivå kan også selvsagt justeres.

Det eneste Bose har gjort lydmessig med QC 35 er å legge inn en liten digital signalprosessor, som forsterker bassen litt ved lavere lydnivåer, slik at man ikke trenger å spille høyt for å få fyldig lyd.

I trådløs modus er støyreduksjonen alltid på, så hvis du ønsker å høre hva som foregår i omgivelsene rundt deg, gjør du best i å plugge i kabelen. Ja, for kabel følger også med, da holder batteriet i 40 timer med støyreduksjonen på, og du kan fremdeles høre på musikk når batteriet er tomt. Da uten støyreduksjon.

Lydkvaliteten
Lyden er meget god, og oppleves veldig lik QuietComfort 25 – faktisk et lite hakk bedre, til tross for det komprimerte Bluetooth-signalet. Den ekstra fylden i bassen ved lavt lydnivå er et meget klokt valg, ettersom man kan høre musikk enda lavere enn før uten å miste fokus på musikken. Og det er slettes ikke overdrevent på noen måte, ikke slik at man føler at noen har smurt et lag marsipan utenpå bassgitaren …

Pop og rock låter levende og fyldig, med god fokus på instrumenter og sangstemmer. Det er noe mer trøkk i bassen og mer overskudd ved høyt lydnivå enn med QuietComfort 25, fordi QC35 har helaktiv drift og bedre dynamikk. Bassrytmene på David Bowies Lazarus er enda litt saftigere, og hiphop blir enda litt tøffere

Den trådløse koblingen mot mobilen er superstabil, batterikapasiteten på imponerende 20 timer trådløst og dessuten 40 timer med kabel i støydempende tilstand. Etter det kan du fortsette å høre på som vanlig med kabel.

Det finnes hodetelefoner med enda bedre oppløsning i tonene, og under perfekte omstendigheter vil for eksempel Sony MDR-1000X gi bedre lyd. Men alle som er i bevegelse, vil foretrekke den lettere og mer komfortable QC35. Ganske nært perfeksjon, rett og slett!

Pris: 3.990 kr
Web: bose.no
Totalkarakter: 6
Les testen her

 

 

Årets beste hodetelefoner, high-end

Beyerdynamic T 5 p (2. Generation)

Beyerdynamic knuser alle bærbare hodetelefoner vi har hørt.

Så dyre hodetelefoner! Noen må være gale, tenker du sikkert. Ikke så fort. Hvis du synes det er helt greit å bruke like mye penger på et hi-fi-anlegg, vit da at lydkvaliteten ikke vil være i nærheten. Ikke bare er anlegget i seg selv en bremsekloss – spesielt høyttalerne – men akustikken i rommet vil også påvirke lyden negativt. Så kan man selvsagt legge til at hodetelefoner lar deg høre på musikk overalt og derfor mye oftere, enn du har mulighet for med et stereoanlegg i stua. Tenk deg å alltid ha tilgang på magisk high-end-lyd, uansett om du er på jobben, hjemme eller ute og reiser. Det kalles ikke personlig hi-fi for ingenting. Og la oss ikke glemme at materialkostnadene er mye lavere på et par hodetelefoner enn et stort hi-fi-system, som gjør at et par til 10.000 kroner gir en lydopplevelse du fort kan måtte betale 100.000 kroner for, dersom et par høyttalere skal gjøre samme nytten.

Komfort
Beyerdynamic har aldri laget ubekvemme hodetelefoner så vidt meg bekjent. Men selv sammenlignet med deres egne T 70 p sitter T 5 p G2 ekstra godt. Putene er av skinn med perfekt passform rundt ørene, og hodebøylen har også skinn rundt putestoffet, som gir god og komfortabel støtte som gjør at de føles lettere enn sine 350 gram. Kvalitetsinntrykket er upåklagelig, hodetelefonene kjennes gjennomført i alle ledd.

Den medfølgende kabelen på 1,4 meter er mer enn lang nok for en spiller i lomma, men kan være i korteste laget om man vil bruke dem sammen med en forsterker til hjemmebruk.

Lydkvaliteten
Musikken gjengis med ytterst luftige og utstrakte overtoner, slik at cymbaler låter speilblanke og fioliner høres med sine komplekse tonestrukturer. Både kvinnelige og mannlige sangstemmer har mange nyanser, og T 5 p har dessuten mer fylde og varme i mellomtoneområdet enn andre modeller fra samme produsent. Den er mindre analytisk og låter mer romslig enn vi er vant med fra Beyerdynamic.

Det er virkelig imponerende hvor bra T 5 p låter med mobiltelefon. Men det bor selvsagt mer kvalitet i dem enn som så. En high-end musikkspiller som Pioneer XTP-100R tegner opp et stort og finkornet lydbilde, som får hodetelefonene til å virkelig blomstre. Lydbildet er stort og ytterst fokusert, og siden høyttalerelementene er litt foran øret, vinklet bakover, får man mer inntrykk av at lyden kommer forfra, enn med hodetelefoner hvor elementet ligger direkte utenpå øret og spiller rett inn.

Dette er High-end med stor H, og de beste hodetelefonene vi vet om til bærbart utstyr.

Pris: 10.495 kr
Web: njal.no
Totalkarakter: 6
Les testen her
Les videre
Exit mobile version