Bose kutter kabelen

På sine legendariske støyreduserende hodetelefoner. Vi har prøvd dem!

Bose kutter kabelen 1

(Foto: Produsenten)

Bose QuietComfort 25 er markedets mest populære støyreduserende hodetelefoner. Ikke uten grunn, for passformen er fantastisk, støyreduksjonen best på markedet, og lyden er bra nok til å gi flotte musikkopplevelser. Derfor kåret vi den da også til Årets beste støyreduserende hodetelefon i 2015.

QuietComfort 35 er en trådløs versjon av klassikeren QuietComfort 25. Her i sølvfarge. Foto: Bose

Les også: Test av 8 trådløse, støyreduserende hodetelefoner

På et arrangement i London på torsdag den 2. juni (betalt av Bose) kunne produsenten avduke det neste steget i evolusjonen. Nå klippes nemlig kabelen. Den nye, trådløse modellen har fått navnet QuietComfort 35, og er ellers lik QC25. Men nå slipper du å velge mellom Apple- eller Android-vennlig modell, ettersom QC35 kommuniserer med Bluetooth på tvers av plattformene. Fjernkontrollen sitter for øvrig på høyre øreklokke, hvor du kan pause og starte musikk og besvare samtaler, samt skru lyden opp og ned.

Dersom din mobiltelefon støtter NFC (Near-Field Communication), er det bare å holde den inntil hodetelefonene for paring. Ellers gjøres det enkelt på den gamle måten. Når de er paret, forteller en hyggelig damestemme at hodetelefonen er paret med din mobil, i tillegg til at hun forteller hvor mange prosent batterikapasitet som gjenstår.

QuietComfort 35 kommer også i svart. Foto: Bose

For øvrig blir vi lovet at batteriet holder i 20 timer i trådløs modus, med støyreduksjon aktivert. Du kan for øvrig ikke velge å deaktivere støyreduksjonen, med mindre du bruker kabel. Det er ikke ulikt Bose å velge brukervennlighet fremfor valgmuligheter. Bare skru på hodetelefonene, og bruk dem. Med kabel holder hodetelefonene i 40 timer, og når batteriet er tomt fungerer de fortsatt, bare uten støyreduksjon.

Prøvelytting
Støyreduksjon, passform og høyttalerinnmat er identisk med den du finner på QC25. Lyden er også veldig lik. Men ved å flytte alt av elektronikk inn i hodetelefonen, derav også forsterkning og digitalkonvertering, så garanteres du samme lydkvalitet uansett hvilken mobil enhet den pares med. Videre åpner det for noen EQ-triks, hvor Bose har valgt å dynamisk justere bassresponsen ut ifra valgt lydnivå. Ved lavt lydnivå er det litt mer bass, for å gi en fyldigere lydopplevelse. Dra opp lyden, og bassen balanseres tilbake. Rent subjektivt merker man ikke at noe stort skjer, lyden oppleves lik. Men da jeg gikk tilbake til mine QC25 etterpå, opplevdes bassen plutselig i slankeste laget ved lave lydnivåer.

Vi fikk prøve QuietComfort i RIB-båt på Themsen, hvor de blokkerte støy imponerende godt i 50 knop. Foto: Geir Gråbein Nordby

For å få testet hodetelefonene skikkelig ble vi tatt med ut på Themsen i en lynrask RIB-båt, hvor vinden virkelig tok tak i ørene! Støyreduksjonen virket imponerende godt, selv om vindsuset ikke ble fjernet helt. Siden jeg allerede kjenner QC25, er ikke dette overraskende. Lyden oppleves også veldig lik når man hører med høyt lydnivå. Det vil si en klar og dynamisk mellomtonegjengivelse og en fyldig bass. Overtoneområdet har aldri vært Boses sterkeste side, men sammen med støyreduksjonen er likevel den totale lydopplevelsen bedre enn med de fleste andre hodetelefoner, dersom du er i støyende omgivelser. Og da også om støyen bare er moderat.

Støyfrie mobilsamtaler?
Jeg mottok også en mobilsamtale mens vi var på sjøen. Talen fra andre enden opplevdes klar og tydelig, men han hørte ikke meg særlig godt, der vi kjørte rundt i 50 knop! Men Bose lover at telefonsamtaler i vanlige omgivelser, for eksempel støy på en kafé, vil bli en bedre opplevelse også for motparten, fordi hodetelefonene har innebygd støyreduksjon som også gir fordeler i andre enden av røret.

Jeg prøvde også å legge fra meg mobilen for å sjekke hvor langt forbindelsen rakk. Rundt 7-8 meter unna var lyden fremdeles klar og tydelig, uten dropouts. Det burde ikke være imponerende, da Bluetooth skal fungere inntil 10 meter, men i praksis er det mange produkter som begynner å lagge innenfor en langt kortere radius enn dette.

Imponerende førsteinntrykk
Alt i alt virker QC35 imponerende bra, en fantastisk støyreduserende hodetelefon har blitt enda bedre! Den kan for øvrig også brukes sammen med appen Bose Connect, som gir muligheter for å enkelt bytte mellom Bose bluetooth-enheter, slik at du for eksempel kan høre musikk på en enhet mens en annen brukes til å besvare samtaler.

SoundSport er trådløse ørepropper, som festes til innerøret med en finne. SoundSport Pulse (avbildet) har dessuten pulsmåler i øret. Foto: Bose

Trådløse ørepropper
Flere trådløse modeller ble avduket, derav sportsproppene SoundSport, SoundSport Pulse som er lik men har pulsmåler i øret, og dessuten den avanserte øreproppmodellen QuietControl 30.

QuietControl 30 har støyreduksjon i likhet med QuietComfort 35. Men på QuietControl 30 kan støyreduksjonen varieres mellom helt av og full guffe, eller et sted imellom. Dette gjøres i appen. Dette er en fantastisk idé, siden man ikke alltid ønsker maksimal støyreduksjon. At Bose har valgt å ikke utstyre QuietComfort 35 med samme mulighet, er nesten litt skuffende.

QuietControl 30 er trådløse, støyreduserende ørepropper, hvor elektronikken ligger i en ergonomisk nakkebøyle. Foto: Bose

QuietControl 30 har elektronikken i en ergonomisk bøyle som henges rundt nakken. Det krever tilvenning å ha en slik rundt nakken, men den er i hvert fall diskré nok.

Tilgjengelighet, farger og priser
QuietComfort 35 kommer i fargene svart og sølv, og kan forhåndsbestilles fra og med 5. juni til 3.999 kroner. Levering skjer noe senere i sommer. QuietControl 30 er svart og lanseres i september til 3.199 kroner.

Sportsproppene SoundSport kan forhåndsbestilles fra 5. juni i fargene svart og blå (Aqua), mens gul (Citron) blir tilgjengelig i september. Prisen blir 1.899 kroner. SoundSport Pulse med pulsmåler er rød, og slippes i september til 2.499 kroner.

Utfyllende tester kommer siden!

bose.no

Ikke interessert i støyreduksjon eller trådløs lyd, men rett og slett ønsker den beste lyden for pengene? Les vår test av 10 fantastiske hodetelefoner her!

Lyd & Bilde presiserer at reiseomkostningene til denne reportasjen ble betalt av produsenten.

Les videre
Exit mobile version