Ta kontrollen over hjemmet

Control4 gir de mest avanserte styringsmulighetene av hjemmet, i den enkleste innpakningen.

Ta kontrollen over hjemmet 1

Profesjonell installasjon er ikke det vi skriver mest om. Når vi snakker smarthjem og multiromsløsninger, går det gjerne i produkter som tilkobles det trådløse hjemmenettverket, og som er enkle å sette opp, og som funker ”bra nok”.

Trådløst er ikke bare bare
Men skal du ha TV, hjemmekinoanlegg, stereoanlegg, belysning, dørlås, hvitevarer og så videre tilkoblet det trådløse hjemmenettverket uten en eneste kabel, så kan du banne på at det blir kluss i systemet fra tid til annen. Hver gang et produkt skal motta en kommando, sender det og mottar informasjon fra routeren, og når denne lynraskt skal svitsje mellom og kommandere ulike produkter med hver sin IP-adresse, så er det ikke så rart at den innimellom kan bli forvirret – og må omstartes. For ikke å snakke om at det finnes mange blinde soner i et hjem, hvor det rett og slett kan bli vanskelig å kommunisere med den trådløse routeren.

Dedikert styringssystem
Har du enebolig, kan det derfor være smart å investere i et dedikert styringssystem som styrer det hele, og hvor kabler er trukket gjennom veggene for best mulig stabilitet. Dette krever en profesjonell installatør, og inngangsbilletten koster. Derfor er dette ikke for deg som bor i en liten leilighet og bare skal ha noen få produkter til å ”snakke sammen”, men snarere for deg med enebolig, og da gjerne med flere etasjer. Nybygg er spesielt interessant. Gevinsten for et profesjonelt installert system er at det er meget fleksibelt, kan gjøre mange oppgaver, og det holder seg stabilt.

Vårt første møte med Control4 var på ISE-messen tidligere i år.

Enklest mulig
På ISE-messen tidligere i år så vi flere eksempler på slike avanserte styringssystemer, men det var spesielt Control4 som tok oppmerksomheten. Et skalerbart styringssystem – eller en superavansert fjernkontroll om du vil – som virket langt enklere å bruke enn de fleste andre, til tross for at du kan skalere det til å styre hva du vil, og gjerne i forprogrammert rekkefølge.

Du trenger ikke bekymre deg for om tilkoblede produkter som skal styres er av ett merke eller et annet. Bare produktet – for eksempel TV, hjemmekinoforsterker eller mediaspiller – kan fjernstyres, så fungerer det med Control4. Og styring skjer via smartmobil, nettbrett, datamaskin, innfelte knappepaneler på veggene, eller en egen fjernkontroll via en skjermmeny på TV-en. Sistnevnte er spesielt behagelig om du sitter i sofaen og skal se film, TV eller høre på musikk.

I TV-kroken funker det best med fysisk fjernkontroll.

TV-styring
I en typisk TV-sone oppfordres man til å bruke en fysisk fjernkontroll.

– Det er ingenting i veien for å bruke nettbrettet eller telefonen å styre med, men skal man ”zappe” litt, er det bra å ha en fysisk fjernkontroll med knapper i hånda. Det er for eksempel en fordel med fysiske knapper til lydnivå og kanalskifte. Folk som sier ”vi skal bare bruke nettbrett”, kommer gjerne tilbake om en stund og vil ha fjernkontrollen. Men fordelen er at man bare har én fjernkontroll, ikke fem, sier Vegard Sunde, produktsjef hos den norske importøren NCMS.

Etter å ha klikket på «Apple TV», skifter menyen på TV-en seg til den fra Apples mediaboks.

Når installatøren har satt opp systemet med et oppsett som passer ditt bruk, vil du via skjermmenyen for eksempel kunne trykke på ”Se”. Her kommer videokildene opp, for eksempel Apple TV og Get-boks. I dette tilfellet klikket vi på Apple TV, og da kom brått den velkjente brukerflaten til Apple opp på TV-skjermen. Her er det bare å bla på vanlig måte, men fremdeles bruker du fjernkontrollen til Control4.

Control4 har innebygd grensesnitt for flere musikktjenester. I dette tilfellet vises Napster, som har best oppløsning på grafikken.

Musikklytting
Klikker du på ”Lytte” i stedet for ”Se”, enten med fjernkontroll eller via appen på nettbrett og smartmobil, kommer lydkildene opp. Under ”Min musikk” finner du musikk du selv har lagret på en nettverksharddisk. Control4-systemet skanner da musikken og gjør denne tilgjengelig med sitt eget grensesnitt. ”Stasjoner” viser internettradiostasjoner, har du et Sonos-system kommer dette opp, og du kan få opp tjenester som Spotify og Tidal direkte. Control4 har dessuten innebygd Apple AirPlay, så du kan strømme automatisk direkte fra mobilen.

De som ønsker det kan til og med legge til analoge kilder som platespiller. Du må nødvendigvis snu og skifte plater selv…

Alt kan styres fra nettbrett, og mange velger å installere flere iPad-er rundt i huset.

Ingen bruksanvisning
Brukergrensesnittet er gjenkjennbart uansett hva du styrer med Control 4. Vi fikk en gjennomgående demonstrasjon av systemet på en hytte som NCMS disponerer.

Med det magnetiske Launchport -systemet er det enkelt å flytte og feste en iPad på flere monteringspunkter rundt omkring i huset.

– Det finnes ingen bruksanvisning, for systemet er så intuitivt at man lett finner ut av det. Selv folk som er redd for ny teknologi trenger bare en gjennomgang, så føler de seg komfortable med det og har ingen problemer etterpå, lover Vegard Sunde

Belysning og overvåkning
Det er omtrent ingenting du ikke får styrt med Control4. Som sagt, bare produktet er smart nok til å kunne bli styrt. Du kan for eksempel dimme belysning, og systemet har full støtte for Philips Hue, som også lar deg justere fargen på lyset. Hva med litt dempet, oransje lys for en romantisk kveld?

Styr lerretet og anlegget i hjemmekinoen, varmeanlegget og komfyren. Har du installert overvåkningskameraer, får du opp live videostrøm direkte i Control4-appen på nettbrettet, TV-skjermen, mobilen eller PC-en.

– Når folk får høre at de kan få med videokameraer, velger de fleste et antall overvåkningskameraer og setter opp utenfor og rundt i huset.

Se videostrømmen fra overvåkningskameraene direkte i appen.

Automasjon

Hovedattraksjonen med Control4 er når man skal gjøre flere oppgaver samtidig. Og jo flere produkter i hjemmet som er tilkoblet systemet, desto flere kule ting kan du gjøre. Disse er lagret som ulike scenarioer.

På NCMS sin hytte kan man for eksempel velge scenarioet ”Romantisk”. Gasspeisen kommer på, en romantisk spilleliste starter, hovedlyset dimmes mens lys langs vinduskarmene blir røde.

Velg mellom ulike scenarier. For eksempel «Romantisk», som demper belysningen og setter på en romantisk spilleliste.

Velg derimot ”Fest”, og en annen spilleliste med mer tempo settes i gang, mens RGB-lysene fra Philips i vinduet veksler mellom alle fargene. Spottene i taket går også på. Nå er nok dette mer for å vise hva som er mulig, enn en oppfordring til å installere grelle lys rundt vinduene, men det er virkelig kult å se hvor enkelt det hele er.

Automatisk hjemmekino
Ikke minst er det kult med automasjon i hjemmekinoen. Man kan for eksempel velge at når man trykker ”Se” og deretter ”Film”, så går Blu-ray-spilleren og projektoren på, hjemmekinoforsterkeren går til multikanalslyd, et motorisert lerret kommer ned, og belysningen dimmes. Trykker du i stedet på ”TV”, er det TV-en som går på, kanskje i en litt lys modus fordi du mest sannsynlig ser på TV i dagslys, lyden slår seg over i stereo, og lyset i stua kommer på fullt. Dette er bare eksempler. Poenget er at de automatiserte prosessene skal være enkle for brukeren – og de skal fungere hver gang.

Man kan også legge inn enkle funksjoner i bryterpanel på veggene.
For eksempel kildevalg og lydnivå opp / ned.

Kalenderstyring
En veldig kul funksjon er å ha hjemmet i ulike moduser til ulike tider på døgnet. Det er for eksempel svært populært å knytte opp badets lysbryter mot radioen. Skrur du på lyset, går radioen på. Er det mellom kl. 6 og 8 om morgenen på en hverdag og badelyset går på, kommer for eksempel NRK nyheter på. Utover dette klokkeslettet får du P4, P3 eller hva du måtte ønske. Samme knapp kan ha ulike funksjoner til ulike tider av døgnet.

Belysning er også kjekt å ha kalenderstyrt. På dagen får du for eksempel full belysning. Men dersom du står opp om natta for å gå på toalettet, og skrur på lyset, så får du 20 prosent belysning. Dette kan naturligvis overstyres, dersom du står opp om natta for å rekke et fly og trenger full belysning for å pakke.

Sikkerhet
Automasjon med systemer som Control4 kommer også godt med hva sikkerhet angår. Fra noe så enkelt som at kameraet ved inngangsdøra er tilkoblet ringeklokka så du ser hvem som ringer på, til full fjernovervåkning av hjemmet.

Velg for eksempel ”Kameraer” via appen eller TV-menyen. Velg deretter ”Inngangsdør”, og livestrømmen fra kameraet kommer opp på TV-skjermen din.

Du kan få opp kamerafeeden direkte på både TV-en og nettbrettet.

– Er du på ferie eller på jobb, har du full ekstern pålogging på systemet, slik at du kan gå inn på PC-en og se feeden fra kameraene, sier Vegard.

Lys, varme, sikkerhet og alarm er typiske områder hvor man bruker ekstern innlogging til systemet.

Men systemet merker alt som skjer, uansett hvilket produkt som er tilkoblet. Hvis huset er satt i bortemodus og TV-en går på, får du epost-varsling eller melding på mobiltelefonen. Eller hvis magnetsensorene i dørene slår ut.

– La oss si at barna skal være alene hjemme. Står musikkanlegget på klokken 3 om natta, kan du få et varsel og kontakte kidsa for å be dem om å gå og legge seg.

Styringssystemet kan bygges ut så mye du ønsker. Her et typisk rack med hovedenhet, en Sonos-avspiller og diverse forsterkere fra Parasound.

Ikke alle produkter er like egnet
Det er viktig å påpeke at verken Control4 eller noen andre styringssystemer er smartere enn produktet som kobles til. Hvis TV-en ikke har diskrete koder, som for eksempel en egen kode for av og en annen kode for på, men i stedet har en felles kode for begge, så er den lite egnet til å styres, da systemet lett kommer ut av synk.

– Derfor vil du oppleve at installatøren har et par merker han anbefaler. For eksempel Sony og Samsung, sier Vegard.

Han påpeker at de aller fleste produkter har diskrete koder, slik at du ikke må skifte ut din TV eller forsterker for at de skal fungere med Control4.

– Fordelen med at installatøren begrenser seg til noen få produkter er at de kan produktene ut og inn. Og de vet om den funksjonaliteten du ønsker vil fungere med de produktene eller ikke. Vi opplever at de fleste kunder vil ha produktene installatøren anbefaler, ettersom man ikke lenger selger svarte bokser, men en opplevelse av automasjon. Skal du bruke ti tusen kroner på en hjemmekinoforsterker, skal du være spesielt interessert for å kreve et spesielt merke. De fleste automasjonskunder tar det installatøren har og er kjent med.

Bare fantasien setter grenser
Det er i det hele tatt bare fantasien som setter grenser for hva slags produkter som skal fjernstyres, og hva slags typer scenarier som skal automatiseres. Control4 er ikke unikt i at det kan styre og automatisere nært sagt hele hjemmet. Men det har kanskje det mest snertne brukergrensesnittet, og gir nok mindre hodebry enn med de fleste andre systemer.

Priser
Prisen på et Control4 styringssystem er naturligvis avhengig av hvor stort og omfattende det skal være. Det starter på 11.490 kroner for en HC250 sentralenhet. For 36.790 kroner får du med en 4-soners lydforsterker på 8 x 60 watt samt et par 6,5-tommers innfellingshøyttalere fra Russound. Den største standardpakken koster 47.790 kroner som gir en større sentralenhet (HC800) for deg som har et stort hjem med mange soner som skal automatiseres. Alt øvrig utstyr du ønsker installert, som kameraer, TV-er og så videre, kommer i tillegg og må avtales med installatøren.

NCMS har en fullt operativ demohytte, for de som er interessert i å oppleve systemet selv.

control4.no
ncms.no


Fem muligheter til å styre
Spesielt teknisk interesserte skal vite at Control4 har fem muligheter til å styre et produkt: IR, RS232, IP (den nye nettverksmetoden, gjelder nye TV-er og de fleste AV-receivere), reléstyring, og sensing-inngang. Med sensing menes at systemet ikke mottar et signal fra det tilkoblede produktet om det er av eller på, men rett og slett ”føler” om det er av eller på ved at det forsøker å kommunisere med det. Med disse fem grensesnittene, kan man omtrent styre hva som finnes av produkter.

– Et eksempel på et produkt som ikke er laget for tredjeparts styring er Sonos, sier Vegard Sunde. – Men produktet kommuniserer via IP-styring, og Control4 kan derfor styre det likevel.

 

Les videre
Exit mobile version