TV-året 2012 har definitivt vært dominert av begrepet Smart TV. Flatskjermer med internett-tilkobling og kraftige dataprosessorer er i ferd med å forandre vår hverdag som TV-seere, hvor TV-en går fra å være en passiv ”tittekasse” til en kilde for interaktiv underholdning. Vi behøver ikke lenger forholde oss til sendeskjemaet, men kan i større grad velge å se hva vi vil se, når vi vil, gjennom interaktive videotjenester, applikasjoner og spill. Smart-evolusjonen er ennå i sin spede begynnelse, men vil trolig gjøre kraftig framgang i det kommende året, etter hvert som flere app-er kommer til.
Ny funksjonalitet bringer også med seg nye betjeningsbehov, og derfor kommer mange TV-er nå med ekstra fjernkontroller, trykkfølsomme paneler, sensorer som registrerer stemme – og håndbevegelser, eller rett og slett interaktive betjeningsapplikasjoner til nettbrett og smarttelefoner, som alle skal forenkle den smarte TV-opplevelsen, men ikke alle har lykkes like bra.
Årets TV-modeller byr heldigvis også på mye nytt for oss som er aller mest opptatt av bildekvalitet. Mens vi venter på at ny teknologi som OLED skal bli tilgjengelig på forbrukermarkedet, har produsentene finpusset de tradisjonelle LED-LCD og plasmateknologiene ytterligere, til et punkt hvor det er blitt mindre forskjell på de to teknologiene kvalitetsmessig sett.
Velg riktig størrelse
Valget av TV starter som regel med en størrelse og en pris, og i år har det blitt billigere enn noen gang før å sikre seg en stor og god TV. Om man setter de estetiske hensynene til side et øyeblikk, er det for bildeopplevelsen sin del viktig å velge en TV som er stor nok, ikke bare for avstanden man sitter på, men også hva skjermen skal brukes til. Til film, sport og TV-serier i HD kan du med fordel velge en stor skjerm på 50 tommer eller mer og oppnå litt av kinofølelsen. De som bare skal se Dagsrevyen og ”Nytt på nytt”, vil neppe ha like stor glede av en storskjerm.
Når man først har bestemt størrelsen kan man avgjøre hvilken kvalitet man vil ha. 46 tommer er en populær størrelse til variert TV-bruk, og disse finnes i nær sagt alle prisklasser, fra 3.000 til 30.000 kroner. Hva er forskjellen? Først og fremst er det forskjeller i bildekvalitet, og da spesielt kontrast, fargegjengivelse og svartnivå. For å oppnå et bilde med dynamikk og liv er det spesielt viktig med et høy kontrastforhold fra mørkt til lyst. Skikkelig svartnivå er viktig for dybdeopplevelsen i mørke filmscener. Her finnes det ingen snarveier, og de billigste TV-ene preges som regel av sviktende bildekvalitet på ett eller flere av disse punktene.
TV budsjettklasse
Sony KDL-46HX75
Hvis du er blant dem som setter bildekvaliteten i høysetet er Sony-skjermen det soleklare valget i budsjettklassen.
Sony har en lang tradisjon for å gode budsjett TV-er. 75-serien er en noe enklere utgave av den populære 85-serien, og 46HX75 er således en lillebror til 55HX85. Og det er helt klart familiære likheter mellom de to: KDL-46HX75 har definitivt det mest velbalanserte bildet i sin prisklasse, og kan faktisk tilfredstille selv de som er virkelig kresne på bildekvalitet. Sony-skjermen byr på en fenomenal skarphet og pangsterk kontrast uten å overdrive, og det kreves ikke store endringer i bildemenyen for å få et meget naturlig bilde. Svartnivået er skikkelig kullsvart, og det er imponerende hvordan Sony greier å hente ut mer detaljer i mørke scener enn flere av konkurrentene. Sony-skjermen er også meget god på bevegelser, og bevarer skarpheten selv når det går ganske heftig for seg, enten det er sport eller heseblesende actionfilmer man velger å utfordre den med. Brukermessig er Sony-skjermen en ganske enkel affære, med en standard fjernkontroll og et ganske tradisjonelt menysystem. Du får ingen overflod av smart-tjenester, men Sony har fått på plass Netflix, som er en av de mest aktuelle for tiden.
Sony 46HX75 har ikke nødvendigvis det mest spennende utseendet, og utstyrsmessig mangler den litt i forhold til de koreanske utfordrerne fra LG og Samsung. Når det kommer til bildekvalitet ligger Sony likevel et hestehode foran, og med det går 46HX75 av med en knepen, men likevel velfortjent budsjettseier i år!
TV toppklasse
Philips 60PFL9607
Den oppdaterte 9000-serien bevarer Philips sin posisjon som en av kongene på TV-haugen.
9000-serien er Philips’ dyreste modellserie innen TV, som tradisjonelt har hevdet seg helt i toppen når det gjelder bildekvalitet, lydkvalitet og finesser. Vi kåret forgjengeren 46PFL9706 til årets high-end LCD TV i 2011, og det eneste vi savnet var et større format! I år har Philips heldigvis tatt til fornuften, og tilbyr en flunkende ny 60-tommer for å tilfredstille oss storskjermsgale.
60PFL6707 er lastet til randen med utstyr og finesser. Med hele 5 HDMI-innganger bør du være godt dekket for tilkobling av de fleste digitale bildekilder. TV-en har MPEG4 TV-tuner, og kommer med 3 USB-innganger for avspilling og opptak av video. Trådløs nettverkstilkobling gir tilgang til Philips egen smartportal. Philips sin fjernkontroll er kjekk til nettsurfing takket være tastaturet på baksiden, og har en innebygd bevegelsessensor som lar deg styre en musepeker med enkle bevegelser.
Mens mange produsenter har gått over til kant-LED, har Philips fortsatt å videreutvikle den mer avanserte bak-LED teknikken for å oppnå best mulig bildekvalitet. Årets modeller har et bildepanel med hundrevis av lysdiode-grupper bak LCD-sjiktet. Dette gir muligheten til individuell, inndelt lysstyrke som gir en formidabel økning i kontrasten.
Fordelen er åpenbar: Philips-skjermen kan gi blendende hvitt der det trengs, og samtidig være bekmørk et annet sted på skjermen. Oversatt i praksis, betyr det at bildene blir fulle av dynamikk og liv. Philips-skjermen er dessuten utstyrt med aktive 3D-briller (to følger med i esken), og gjengivelsen av 3D-filmer er imponerende skarp og livlig, takket være LED-skjermens nærmest ubegrensede lysstyrke. En velfortjent vinner av vår toppklasse-pris.
TV high-end
Samsung UE75ES9005
Hvis du er av typen som alltid må ha større TV enn naboen, er Samsungs toppmodell noe av det råeste du kan kjøpe.
Den 75 tommer store 3D smart-skjermen er Samsungs aller største TV, mest velutstyrte, og saktens også den dyreste. Den gir et klart mer eksklusivt inntrykk enn sine søsken i 8-serien, takket være den kobberfargede rammen og sokkelen, som gir et varmere og mer organisk utseende enn kromvarianten.
75ES9005 er vesentlig tynnere enn sine plasmakonkurrenter, og lett nok til at den fint kan henges på veggen. Det mest imponerende er likevel hvor tynn rammen er: Med kun noen få millimeter ramme rundt, virker det nesten som det gigantiske bildet svever i lufta! Utstyrsmessig har 75ES9005 mange likheter med 8-serien fra Samsung. Her får du Samsungs nettportal SmartHUB, mulighet for stemme- og bevegelseskontroll, internett og videoapps som Youtube og Netflix , samt innebygd videokamera for Skype videochat, i en skjult konsoll på baksiden.
Den digre Samsung-skjermen må sies å fungere oppsiktsvekkende bra bildemessig. Det første man tar innover seg er naturligvis det kolossale formatet. Skuespillere så vel som nyhetsopplesere får en realistisk, livaktig størrelse, og alt fra TV-serier til naturprogrammer gir større innlevelse enn man er vant til fra ”normale” storskjermer på 55 og 60 tommer. 75ES9005 kan ikke måle seg med skarpheten og detaljene fra en ultra høyoppløst 4K-skjerm, men den må likevel sies å fungere imponerende bra med vanlig 1080p materiale. Selv blåst opp til 75 tommer, med en sitteavstand på 3 meter, er det vanskelig å se noen antydning til pikselstruktur eller korn i bildet. Faktisk bor det langt mer informasjon i et Full HD videosignal enn man kanskje skulle tro!
Dette er det største og dyreste TV-beistet vi noensinne har testet, og derfor ikke noe for alle og enhver. Men når TV-en står hjemme i stua har man forhåpentligvis glemt både sår rygg og slunken bankkonto: Det tar nemlig bare fem sekunder å bli vant til det store og livaktige bildet som Samsung-skjermen gir. Anbefales til den som har råd!
TV plasma
Panasonic TX-P65ST50
Med sitt enorme bilde og imponerende detalje- og svartnivå er Panasonic 65ST50 et soleklart valg for filmelskerne.
Panasonic har lenge laget noen av de beste TV-ene på markedet, men dessverre har prisen også vært deretter. Dette blir det nå en forandring på med den nye ST-serien: 65ST50 er den billigste storskjermen fra Panasonic noensinne, og den første som kryper ned mot 20.000 kroner.
65ST50 byr på et sylskarpt bilde som formelig bugner av liv, og er i stand til å gjengi detaljer som du knapt visste var der. Her får vi se selv de minste detaljene i filmen klart og tydelig – informasjon som har lett for å bli visket vekk på skjermer av lavere størrelse og kvalitet.
Mange av de beste LED-skjermene begynner nå å puste plasmaskjermene i nakken når det gjelder bildekvalitet. Likevel er det noe helt spesielt med å se film på en stor plasma som denne Panasonicen. Mens LED-skjermene prøver å blende deg med lysstyrke og overdrevent skarpe konturer, har Panasonic-plasmaen et mye mer avslappende og behagelig bilde å se på, som også gir større dybdefølelse.
Den ekstra dybden kommer ikke minst av plasmaens suverene svartnivå, som faktisk er oppsiktsvekkende bra på 65ST50, selv til plasma å være. Plasmaskjermen er også behagelig fri for problemer med ujevn lysfordeling, et problem som plager så å si alle LED-baserte skjermer på markedet. Lysstyrken er ikke like kraftig som det en LED-skjerm kan varte opp med, men med unntak av de aller mest solrike oppholdsrommene, fungerer Pana-plasmaen utmerket i de aller fleste situasjoner.
Panasonic 65ST50 er rett og slett det beste TV-kjøpet for bildeentusiastene akkurat nå!