TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Besøk hos Dolby i London: Vi fikk høre fremtidens lyd

Dolby tok oss med til London og Abbey Road for å høre hva fremtiden kan bringe av spennende lydopplevelser til hjemmekino, hodetelefoner – og ikke minst bil!

Av / 24.05.23 - 12:00
Besøk hos Dolby i London: Vi fikk høre fremtidens lyd

London/Lyd & Bilde: Dolby har ikke holdt noen egne arrangementer for pressen siden før pandemien. Så da de inviterte oss til en lytteseanse ved deres europeiske hovedkvarter i London, var vi selvsagt ikke vonde å be!

Dolby er et velkjent navn for alle som leser Lyd & Bilde. Fremtredende audio/video formater som Dolby Atmos og Dolby Vision har nærmest blitt en del av dagligtalen blant hi-fi og hjemmekino-entusiaster.

Under oppholdet i London fikk vi høre mer om utviklingen Dolby har holdt på med de seneste årene. En god del av teknologien og begrepene er allerede kjent for oss som sysler mye med bilde og lyd – men her fikk vi sjansen til å grave dypere, og snakke litt med folkene bak!

Besøk hos Dolby i London: Vi fikk høre fremtidens lyd 1
Artikkelforfatteren poserer stolt ved siden av Oscar-statuetten hos Dolby i London. (Foto: Dolby Europe Ltd)

Dolby: fra båndopptakere til «big business»

Nå til dags kan du knapt unngå å se Dolby-logoen hver gang du skrur på en strømmetjeneste, eller besøker din lokale kino. Men visste du at selskapet har røtter helt tilbake til England på 60-tallet?

Helt siden engelskmannen Ray Milton Dolby utviklet en genial måte å redusere båndstøy fra båndopptakere og kassettspillere (Dolby Type A og B støyreduksjon) og senere utvandret til USA, har det amerikanske selskapet spilt en viktig rolle innen musikk, film og TV-produksjon.

Annonse

I dag er Dolby Laboratories en global aktør som er dypt involvert i forskning og utvikling av A/V signalbehandling, med patenterte teknikker som går hele veien fra studio og ut til konsument.

Selskapet har også utviklet sin egen kinostandard – Dolby Cinema – som de promoterer til kinobransjen verden rundt. Det baserer seg – ikke overraskende – på bruken av Dolby Atmos-kompatible høyttalersystem, i kombinasjon med en avansert dobbel projektorløsning som gir meget høy, HDR-kapabel kontrast på store filmlerret.

I Las Vegas kan du finne konsertarenaen Dolby Live, som er oppgradert med en gigantisk 4K LED-skjerm og – du gjettet riktig – et Dolby Atmos-kapabelt høyttalersystem for live musikk.

Besøk hos Dolby i London: Vi fikk høre fremtidens lyd 2
Javier Foncillas, visepresident, Commercial Partnerships and Global Sales hos Dolby. (Foto: Dolby Europe Ltd.)

Dolby Atmos – en lydstandard for fremtiden

Om det er var ett budskap Dolby ville innprente i oss under London-turen, så var det at Dolby Atmos har kommet for å bli – og det bare brer om seg.

Tusenvis av filmer, serier og dokumentarer er mikset i Atmos, og omfavnes varmt av både produsenter og lydteknikere som et format de liker å jobbe med rent kreativt.

Den siste tiden har formatet også gjort sitt inntog innen musikk. Strømmetjenesten Tidal tilbyr musikk i Dolby Atmos, og det samme gjør Apple Music, i stadig økende grad. Men også podcaster, lydbøker og «hørespill» har blitt mer aktuelt.

Lydbok-tjenesten Audible (eid av Amazon) er blant de siste som har trykket Atmos til sitt bryst. Enkelte produksjoner kan bli ganske så omfattende lydmessig, og med kjente skuespillere og artister blant fortellerstemmene, kan de nesten høres ut som spillefilmer – minus bildet!

The-Little-Mermaid OliverTwist_FINAL
<
>
Oliver Twist og Den lille Havfruen er blant hørespillene som gjengis i Dolby Atmos format. (Foto: Audible/Dolby)

Atmos brukes også til direktesendinger av sport, innenfor engelsk fotball (Champions League og Premier League) på Sky og BT, men også til andre land. Vi fikk se eksempler på dette, hvor man benytter kodeken Dolby AC-4 til å overføre Atmos-lyd ved lav båndbredde, samtidig som det blir enklere for kringkasterne å bytte mellom ulike kommentatorspråk.

Stopp en halv – hva er Dolby Atmos egentlig?

Dolby Atmos omtales som et såkalt objektbasert lydformat. Det vil si at lyden ikke lenger mikses for et bestemt antall kanaler eller høyttalere, men heller overføres med tilhørende metadataX/Y/Z koordinater som angir plasseringen av lydeffektene i et tredimensjonalt lydbilde.

Med Atmos har det også blitt mulig å plassere høyttalere i taket – såkalte høydekanaler – for et enda mer omsluttende lydbilde. Den klassiske lyden av et helikopter kan låte langt mer realistisk, når lyden faktisk passerer fysisk over hodene våre.

Under turen til London fikk vi blant annet snakke med Nick Fry (Picture Shop), lydprodusenten bak den prisbelønte F1-dokumentarserien Drive to Survive på Netflix. Han viste oss hvordan teknikken gjør det mulig å bevege lydeffektene i et tredimensjonalt rom på skjermen, mellom de mange Genelec-høyttalerne i studio, og hvordan dette så kan gjenskapes hjemme hos lytteren.

Systemet gir store kreative muligheter, der produsentene kan velge å plassere deg midt på tribunen, mens F1-bilene lyner forbi – eller midt i førersetet om de ønsker!

Besøk hos Dolby i London: Vi fikk høre fremtidens lyd 3
Nick Fry ved postproduksjonsstudioet Picture Shop står bak den imponerende Atmos-lydmiksen til F1-dokumentaren Drive to Survive». (Foto: Dolby Europe Ltd.)

Det kanskje beste med Atmos er at systemet er skalerbart. Med støtte for opptil 128 kanaler og 64 individuelle høyttalere, kan lydmiksen og panoreringseffektene fra studio gjenskapes på en troverdig måte i små og store rom, i alt fra små «bøttekott» til svære kinosaler med hundrevis av stoler. Ikke nok med det: metadataene kan også brukes for å gi en mer realistisk surroundeffekt når du lytter med hodetelefoner ( såkalt Dolby Atmos binaural mix).

Det er viktig å merke seg at Dolby Atmos i seg selv, ikke nødvendigvis garanterer en god lydopplevelse. Lyden skapes av artistene og de kreative hjernene i studio. Det Dolby bidrar med, er verktøyene for å programmere lyden, transportere signalene og gjenskape lydopplevelsen hjemme i stua.

Nå var jo dette et arrangement i Dolby-regi, men vi skal ikke glemme at det finnes konkurrerende formater, deriblant DTS:X fra Digital Theater Systems, som kan oppnå lignende effekter.

Poenget er at 3D-lydformater som Dolby Atmos gir store kreative muligheter, som kan gjenskapes hjemme hos lytterne langt mer presist eller bedre enn før, med god hjelp av posisjonelle metadata.

Med tanke på utviklingen innen AR (Augmented Reality) og VR (Virtual Reality), har vi nok bare sett begynnelsen av hva 3D-lyd kan brukes til!

Besøk hos Dolby i London: Vi fikk høre fremtidens lyd 4
Ved hjelp av programvaren Dolby Atmos Renderer (tilgjengelig for bl.a. Avid ProTools) kan lydteknikerne ta lydeffekten og flytte rundt på den slik de ønsker, ved hjelp av musen eller joystick-en. (Foto: Dolby)

Atmos for musikk (Dolby Atmos Music)

De siste par årene har Dolby Atmos også gjort et kraftig inntog innenfor musikk. Under visitten i London fikk vi besøke Abbey Road Studios – hvor det nå både spilles inn, mikses og remikses en lang rekke høyprofilerte musikkproduksjoner i nettopp Dolby Atmos-format.

Det legendariske studioet åpnet i 1931 som det første dedikerte innspillingsstudioet i verden, og har unnfanget en rekke ikoniske bestselgere. Coverfotoet til Beatles-albumet «Abbey Road» er knipset i gangfeltet rett utenfor. Filmmusikken til Indiana Jones og Star Wars er spilt inn her. Det holdes fortsatt innspillinger av verdenskjente artister ukentlig, i tillegg til filmmusikk og påkostede gaming-produksjoner. Vi kan sverge på at vi så noen kjente fjes i kantinen…

I studioene fikk vi se og høre hvordan lydteknikerne jobber når de mikser et Atmos-lydspor til musikk, film og TV. Spillefilmer mikses som regel i et større studio med opptil 44 aktive Dynaudio monitor-høyttalere, mens det er vanlig å gjøre en «nær-felts remiks» med B&W-høyttalere før de slippes til strømmetjenester, TV og Blu-ray.

Abbey Road Studios MS_Screen 204_(c)_David_Monteith-Hodge_Photographise_please_credit_DolbyMayEvent-(DMH_9560)
<
>
Abbey Road Studios - mastering-studio for musikk med ATC høyttalere rund baut. (Foto: Dolby Europe Ltd)

Dolby Atmos – nå også til bilen

Den kanskje mest spennende utviklingen skjer innenfor Dolby Atmos til bil. Flere bilprodusenter, deriblant Mercedes, Nio, Polestar og Volvo, har introdusert Atmos-kompatible lydsystemer til bilene sine. Det kommer etter lengre tids utvikling fra Dolbys side.

Andreas Ehret har vært ansvarlig for prosjektet, og han viste oss blant annet en Volvo XC60 prosjektbil, som de hadde modifisert med egne høyde-høyttalere (7.1.4 oppsett) og tilhørende lydprosessering.

Ved avspilling av Atmos-lydspor til bil er det viktig å ikke bare gjenskape lyden fra studio, men også kunne optimalisere og tilpasse lyden optimalt for både fører og passasjerer. Hvis ikke vil jo «sweet-spot-en» ligge et sted midt i bilen, der håndbrekket pleide å være!

I lydsystemer til bil har det lenge vært vanlig å introdusere en form for virtuell 3D-surroundeffekt – med vekslende hell. Men nå som 3D-lyden ligger med allerede på det Atmos-mastrede opptaket, blir det en helt annen greie.

Rocket man på full guffe

Inne i Volvoen fikk vi blant annet høre Elton Johns Rocket man, en av de første låtene som ble offisielt remastret i Dolby Atmos-format. Og det låter umiddelbart inspirerende! Eltons vokal låter større i front, refrenget kommer fra alle kanter, piano, trommer og bass går dypere og fyller kupéen på en helt annen måte – mer «live» – enn den tradisjonelle stereoinnspillingen, samtidig som klangen – selve sound-en – er tro mot originalen fra 1972.

Enkelte vil nok likevel mene at man ikke bør tukle for mye med klassikere som dette. Minst like interessant var det derfor å høre nyinnspillinger som Billie Eilishs Oxytocin, som viser at det bor mye i Atmos-formatet også til musikk.

Atmos-formatet kommer til å spille en viktig rolle på flere kommende bilmodeller, deriblant Mercedes EQE, Volvo EX90, Polestar 3, Nio ET7 og Lotus Eletre, så følg med for flere lydtester i nær fremtid!

Besøk hos Dolby i London: Vi fikk høre fremtidens lyd 5
Dolby Atmos i bil. (Foto: Dolby Europe Ltd)
Les også Slik blir lyden i Volvo EX90 Med hele 25(!) Bowers & Wilkins høyttalere og Dolby Atmos surroundlyd, kan Volvo EX90 by på en musikalsk reise utenom det vanlige.

Dolby Cinema: Ta frem popkornet!

Den råeste bildeopplevelsen kom da vi besøkte den offentlige kinoen Cinema in the Power Station ved Battersea utenfor London. Dette er en luksuriøs, Dolby Cinema-sertifisert kino, som innebærer at den bruker et spesialutviklet projektor-oppsett bestående av doble Christie 4K-laserprojektorer. Mange av filmtitlene som vises er mastret i Dolby Vision.

Vi fikk en kort demo hentet fra Top Gun: Maverick, der Tom Cruise gjør noen halsbrekkende flystunt i Mojave-ørkenen. Og uten å overdrive er nok dette den råeste bildekvaliteten undertegnede har sett på et kinolerret!

Med langt større kontrast, og dypere svartnivå enn man er vant til å se fra vanlige kinoprojektorer, backet opp av et tornende brutalt og klokkeklart lydsystem, ga dette en adrenalinfylt opplevelse. Absolutt en verdig konkurrent til IMAX, og selv om bildeformatet (i 2,40:1) kanskje ikke er like oppslukende som IMAX-skjermene (i 1,90:1), ga det definitivt mersmak. Det kunne være definitivt være spennende om vi fikk se en ekte Dolby-kino også her i Norden!

BBA08236 98_(c)_David_Monteith-Hodge_Photographise_please_credit_DolbyMayEvent-(DMH_8899)
<
>
(Foto: Dolby Europe Ltd)

 

For å oppsummere, vil vi ikke påstå at besøket i London brakte noen grenseprengende nyheter. For oss som allerede har en viss kjennskap til Dolby, bidro det mest av alt til å bekrefte inntrykkene vi allerede hadde, nemlig at:

  1. Dolby har en solid posisjon på «innsiden» av musikk- og filmbransjen
  2. Produsenter og lydteknikere digger de kreative mulighetene som Atmos gir
  3. Musikk i Dolby Atmos format har potensialet til å låte riktig interessant
  4. Din neste bil bør ha et Dolby Atmos kompatibelt anlegg.

PS: Dolby forteller at når Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One (med masse scener fra Norge!) kommer på kino senere i sommer (premiere 12. juli), vil dette være film nummer 500 som er produsert med Dolby Vision og Dolby Atmos.

Lyd & Bilde presiserer at reiseomkostningene til denne reportasjen ble betalt av produsenten.
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

XGIMI projektorer lyser opp hjemmekinoen

Sonys nye projektorer ser fantastisk ut

Ny lydplanke-versting fra Klipsch

Hva er pikselskifting i en projektor?

Ny hjemmekino-tungvekter fra Denon

Samsungs nye laserprojektorer slippes 5. september

Epson frister med gigantbilde

Spinnvill lydplanke fra Nakamichi

Budsjettvennlige høyttalere

Alt du trenger til hjemmekinoen

Google-streamer med kunstig intelligens

Dolby Vision kommer til en kinosal nær deg