Hvis du leser Lyd & Bilde jevnt og trutt, har du sikkert fått med deg at Sony nettopp har lansert sine nye TV-er for 2024. Men siden lyden er halve opplevelsen, skulle det jo bare mangle at også Sonys lydplanker får noen kjærkomne oppdateringer.
Sceneteppet går herved opp for lydplankene BRAVIA Theatre Bar 9, BRAVIA Theatre Bar 8 og surroundhøyttalerne BRAVIA Theatre Quad!
Sony BRAVIA Theatre
De som kjenner Sony fra før, vet at BRAVIA-navnet pleier å være forbeholdt produsentens TV-er. Men i år har Sony valgt å samle en rekke nye TV- og lydprodukter under navnet BRAVIA Theatre. Slik ønsker de å tilby en komplett løsning for entusiastene som søker den ultimate hjemmekinoopplevelsen.
Og Sony er i en gunstig posisjon i så måte, da de kan trekke på erfaringene fra den profesjonelle delen av filmbransjen – herunder lyd i postproduksjon – når de skal utvikle nye lydprodukter for hjemmebruk.
Det var i hvert fall denne historien Sony har opptatt av å formidle, da vi nylig besøkte Sony Pictures Studios i Los Angeles, for å se og høre de nye Bravia Theatre produktene. Vi fikk være med «behind the scenes» og lære litt om hvordan lydeffekter og stemmer legges på i postproduksjonen. I tillegg fikk vi en imponerende demo av Sony Pictures’ egen Dolby Atmos kinosal, og det var nesten verdt turen alene!
Sonys lydplanker og høyttalere er vesentlig mer kompakte enn kinosystemet – heldigvis! Lyttemiljøet i en vanlig stue byr også på helt andre utfordringer enn en kinosal, hvor alt er nøyaktig utformet, med kontrollert akustikk og dusinvis av høyttalerne plassert rundt omkring med millimeterpresisjon. Men ingeniørene forteller at de har lagt ned mye tid og krefter i få lydgjengivelsen fra Home Audio produktene så genuin og nær kinoopplevelsen som mulig.
BRAVIA Theatre Bar 9 og Bar 8: Ny flaggskip-lydplanker fra Sony
Sony lanserer i år to nye lydplanker i high-end og premium-klassen – BRAVIA Theatre Bar 9 og BRAVIA Theatre Bar 8. Disse to erstatter modellene HT-A7000 og HT-A5000, som vi har god erfaring med fra tidligere tester.
Sony har fokusert på å gjøre de nye lydplankene mer kompakte og diskré utseendemessig. Theatre Bar 9 er like bred som HT-A7000 (130 cm), men vesentlig lavere og mindre dyp. Størrelsen er derfor redusert med 36%, men det er likevel plass til hele 13 høyttalerelementer på innsiden. Bar 9 er også kledd i et mer diskré og elegant stofftrekk, der forgjengeren hadde metallgrill og blank plast.
Lillebroren Bar 8 har en lignende design, med 11 høyttalere, og 30% mer kompakt enn HT-A5000. Den blir en naturlig følgesvenn til de mindre skjermstørrelsene.
Den nye Bravia Theatre-serien ivaretar ellers mange finesser som vi kjenner fra tidligere Sony-produkter. Begge lydplankene er selvfølgelig kompatible med populære lydformater som Dolby Atmos og DTS:X, men Sony legger naturligvis vekt på sin egen lydprosessering.
Fremfor alt snakkes det om 360 Spatial Sound Mapping, som genererer flere kunstige «fantomhøyttalere» på steder der det ikke er fysiske høyttalere. Tidligere behøvde du både lydplanke og bakhøyttalere for å kunne gjøre denne «mappingen» – men Bar 9 og Bar 8 klarer dette helt alene, uten ekstra høyttalere.
Lydgjengivelsen kan også tilpasset spesielt til lytteposisjon ved hjelp av romkalibrering – såkalt Sound Field Optimization.
Sony-høyttalerne har selvfølgelig også Acoustic Center Sync, som tillater dem å spille sammen med kompatible Bravia TV-er, og integrere og synkronisere lyden fra senterkanalen mellom høyttalere og TV-skjermen. En annen finesse er Voice Zoom 3, som kan fremheve dialogen i lydsporet og således gjøre stemmer mer tydelige, også på lavere volum.
Overbevisende lyttedemo
Selv om lydplankene har krympet litt i størrelse, virker det ikke som lyden har tatt noen skade av det, snarere tvert imot. Vi fikk en kort demo av den nye flaggskipmodellen Bar 9 sammen med de eksisterende bakhøyttalere SA-RS5 og subwooferen SA-SW3, som ga inntrykk av et meget stort og godt sammenhengende lydbilde.
En ting vi la spesielt merke til var at diskantgjengivelsen – detaljene i toppen av frekvensrområdet – virker langt mer detaljerte og finoppløste enn på forgjengerne. Når man kobler de ulike høyttalerne sammen, kan man også bruke Sonys nyoppussede BRAVIA Connect app til å styre det hele.
Vi ser frem til å få de nye lydplankene på testbenken – kanskje de kan utfordre Samsung, Sonos og JBL på hjemmebane i år?
BRAVIA Theatre Quad: Skreddersydd hjemmekinosystem for de kresne
Sony hadde også en ekstra godbit på lur til hjemmekino-fans. For i tillegg til de nye lydplankene lanseres også surroundhøyttalerne Bravia Theatre Quad. Disse blir arvtagerne etter det populære HT-A9 systemet, som har vært meget ettertraktet blant Sony-entusiaster.
Forgjengeren var et fire-høyttalers oppsett (pluss eventuell subwoofer) som vi testet med godt resultat. Nykommeren bruker mye av den samme teknologien, men antallet høyttalerenheter har nå økt fra 12 til 16, og høyttalerne har dessuten har fått en slankere formfaktor. De vil nok ta seg ekstra godt ut når de henges flatt på veggen.
Vi fikk en gøyal demo av Quad-systemet i Sonys lokaler, og blant alle hjemme-høyttalerne vi fikk høre, var det nok dette som lyktes best med å lukke oss inne i «boblen» av helomsvøpende surroundlyd. Så dette systemet gleder vi oss spesielt frem til å teste på hjemmebane.
Pris og tilgjengelighet
De nye Sony Bravia Theatre lydplankene og høyttalerne slippes for salg i Norden i løpet av våren/sommeren 2024. Her er prisene Lyd & Bilde har fått tilgang til:
Bravia Theatre | NOK |
Bar 9 | 16000 kr |
Bar 8 | 11500 kr |
Quad | 31500 kr |
Obs! I tillegg til de nevnte høyttalerne, har Sony også lansert en nye nakkehøyttaler – Bravia U – som du kan lese mer om i artikkelen under: