Rega Planar 3 – ikonet er tilbake

Mens Regas nye platespiller spinner på testbenken, tar vi et historisk tilbakeblikk mens vi venter på testen.

Rega Planar 3 - ikonet er tilbake 1

(Foto: Produsenten)

Tallene viser at salget av platespillere øker. Bare i lille Norge ble det solgt 10 ganger flere platespillere i 2015 enn CD-spillere.

Det er ikke bare eldre mennesker som børster støvet av platesamlingen, som kjøper ny platespiller. Unge som aldri så en platespiller da de vokste opp, er i ferd med å bli storforbrukere av vinylplater.

Den første Rega-spilleren skilte seg litt ut i 1973.

 

I følge Regas Roy Gandy, er en av årsakene at mange liker opplevelsen, kvaliteten og lyden platespillere kan gi. Derfor er også utvalget av platespillere større en på lenge. De aller billigste man kan få tak i, koster rundt tusenlappen, mens Regas spillere starter på 3500 for en RP1 og ender på 75.000 kr.

Rega RP1 i spesialutgave.

Regas grunnlegger Roy Gandy fikk  som 14-åring, valget mellom en platespiller eller en TV, av sin mor. Roy valgte platespilleren, men hans mor kjøpte likevel en tv. Men de hindret ikke Roy å følge lidenskapen han hadde for musikk, så han brukte  fritiden til å hjelpe venner med anleggene sine og å bygge høyttalere.

En Planar 2 fra 70-tallet.

Platespillere ble ofte reparert og forbedret av unge Gandy som snart innså at han kunne lage bedre platespillere selv. En Collaro platespiller Roy fant på fyllinga, ble reparert og modifisert, og det samme gjentok seg med en Connoisseur-spiller han arvet av en venn.

I 1973 førte det til opprettelsen av et lite selskap kalt Rega. Etter de to første bokstavene i etternavnet til partneren Tony Relph, og Roy Gandy selv.

I 1973 så Roys første egenkonstruerte platespiller dagens lys, året etter fikk den navnet Rega Planet og i 1975 kom den første Rega Planar. Som selges den dag i dag, om enn i en betydelig forbedret utgave, og i flere versjoner.

Regas flaggskip, RP10 med keramisk tallerken.

Platespillerne til Rega er basert på et lett, stivt og resonansfattig chassis som hviler på gummiføtter. De mer påkostede modellene er avstivet med braketter på over- og undersiden, Som strekker seg fra armbasen til tallerkenlageret.  Den første spilleren med dette chassiset, var jubileumsmodellen RP40 som kom i 2013.

(Foto: Produsenten)

Tallerkenen er som regel i glass, med filtmatte på toppen, men den dyreste modellen RP10 har en hvit tallerken laget i keramisk materiale som er vanskelig å fremstille. Flere av spillerne kan også oppgraderes med Regas TT PSU strømforsyning, som har maksimalt 0,05 prosents hastighetsavvik, og finnes som en oppgradering til blant annet RP3, og leveres som standard på den litt dyrere RP6. Les testen her.

Rega TTPSU Nhar også hastighetskifter fra 33 1/3 til 45 opm.

 

Spillerne fra Rega er tilsynelatende like, men to av modellene skiller seg kraftig ut. RP8 og RP10 har todelt chassis, hvor det ytre chassiset bare brukes til å holde støvlokket på plass. Hvis man ikke trenger støvlokket, trenger man heller ikke ytterchassiet. Da sitter man igjen med en superlett ramme med lav masse. Med en skumkjerne av polyolefin som er dekket av et lag fenol og forsterket med en fenol- og magnesiumramme på over- og undersiden, her en RP8 vist uten tallerken.

(Foto: Produsenten)

Platespillerne fra Rega ble raskt anerkjent som meget gode spillere, i en prisklasse de fleste kunne leve med. Regas egenutviklede og egenproduserte tonearmer er så høyt skattet, at de faktisk brukes av mange andre produsenter på sine platespillere.

(Foto: Produsenten)

Den hvite, sorte røde grå eller oransje (hva med rosa?) RP3 har vært lenge i markedet og er etter vår mening en platespiller hvor man får mye for pengene. Den har ikke alltid sett ut som den gjøre i hvitt på bildet over, og nå er turen kommet til Planar 3 som tar opp stafettpinnen.

Rega Planar 3 er temmelig lik forgjengeren, men her er det bare støvlokket og remmen som er lik. Alt annet inkludert armen, er helt nytt.

Armen kalles RB 330 og har nytt oppheng med stivere armrør, som har lavere friksjonog resonanser enn forgjengeren RB300. Sammen med en helt ny plint i hvit eller sort akryllakkering, og nydesignede føtter, er spilleren stivere og bedre akustisk dempet.

Den nye 12 mm tykke glasstallerkenen, hviler på en stivere innertallerken med et nytt messinglager under.  Spilleren er allerede montert opp på testbenken, og testen kan du lese i sommernummeret av L&B.

Planar 3 er i butikkene i slutten av april, priset til 8.995 kroner med en Elys 2 MM-pickup.

Les videre
Exit mobile version