På innsiden hos Rega Research

I 1973 snekret Roy Gandy sin egen platespiller. Noen år senere var Rega Research godt kjent for sine Planar platespillere. I dag er engelske Rega kjent i 46 land, de har milliardomsetning, og mesteparten av det skyldes et eventyrlig salg av Rega platespillere.

Men få vet at Rega lager nesten alt på sin egen fabrikk i England. Ikke bare platespillere, men også pickuper, forsterkere, CD-spillere og høyttalere.

Som den nye platespilleren Rega Planar 6 og den lille forsterkeren Rega Brio.

Lyd & Bilde besøkte Rega nylig, og her følger en bildereportasje fra besøket, inkludert bilder av to nye produkter:

Hos Rega lager de nesten alt fra scratch. Her for eksempel, lager de kabler og deler til platespillere.

 

Rega Planar 6 på rekke og rad, klare til siste sjekk før de pakkes og klargjøres for utsending.

 

Alle platespillerne testes før de pakkes, her en RP8 som hastighetstestes med laser for helt presis justering.

 

Mange av delene som trengs for å lage Regas produkter, kunne vært laget og satt sammen i KIna. Men hos Rega foretrekker de å gjør det selv. Da mener de at de har bedre kontroll over kvaliteten. Her fra poleringen av akslinger til platespillere.

 

Regas tonearmer lages også fra bunnen av. Her et utvalg støpte armør, før lageret settes på tonearmene og justeres med mikrometer.

 

Montering og justering av opphenget på en Rega tonearm, er en manuell jobb.

 

Spolene på Regas moving coil-pickuper vikles for hånd av trenede hender- Fire ganger 9 viklinger på spolekjernene, må vikles helt nøyaktig, ellers får man skjev kanalbalanse.

 

Kobbertråden til MC-pickupene er tynnere enn et hårstrå. Det sier litt om hvor vanskelig det er å få en nøyaktig nok vikling av spolene.

 

Rega lager også MM-pickuper, som Rega Elys 2.

 

Roy Gandy (65), er en av de to grunderne av Rega Research. Den andre er Tony Relph. RElph + GAndy = REGA.

 

Rega Research har gått fra 20 ansatte, til 130, for å møte en økende etterspørsel. Blant annet av platespillere. Som står for 60 til 65 prosent av omsetningen.

 

En Rega Brio forsterker på testbenken, før trafo, kretskort og kabinettet settes sammen til et ferdig produkt.

 

Regas filosofi er tuftet på ingeniørutvikling, ikke noe annet. Hvis noe beviselig er bedre, så brukes det. Også gamle maskiner, som denne fresen.

 

Rega trivia: Regas sjefsingeniør, Terry Bateman, morer seg ved å legge inn sitater fra film, musikk og litteratur, på kretskortene.

 

Et lite eksempel på over-engineering? Rega Atlas er en stifttrykkvekt. Bare hakket mer nøyaktig enn de fleste, takket være en ekstrem konstruksjon, for en vekt….

Kommende Rega-nyheter:

 

Slik ser den nye Rega Apollo CD-spilleren ut. Med ny front og kabinett lik Brio-forsterkeren. Den er basert på den gamle Apollo CD, men Terry Bateman måtte redesigne deler av kretsene og strømforsyningen for å få plass i det nye kabinettet. Bonus ble faktisk litt bedre lyd.

 

Rega Naiad er platespilleren som har latt vente på seg. Her Roy Gandys nyeste utgave, fullt funksjonerende og snart klar for produksjon.

 

Naiad har vært gjennom flere utviklingstrinn før denne versjonen. Legg merke til bolten og mutteren, som selvsagt ikke kommer til å se slik ut på den ferdige utgaven.

 

Naiad-spilleren er bygget på et ultralett karbonfiberchassis. Ikke dette, for dette er fra en tidligere utviklingsutgave, men legg merke til at Rega bruker bruker forsterkninger i lettmetall, også her.

 

Karbonfiber brukes også på den tilpassede vegghyllen.

 

Tonearmen på Naiad, er en modifisert RB2000.

 

Naiad hadde en Aphelion MC-pickup montert, og sammen med en prototype på Regas kommene high-end RIAA-trinn, en Rega Osiris forsterker og et par spesiallagede Rega RS10, ga den oss et enormt stort lydbilde, med ekstremt fokus og enestående timing. Særlig i bassen, som var kjellerdyp og massiv.

 

Alle foto: Lasse Svendsen.

 

 

 

 

 

 

Les videre
Exit mobile version