Onkyo har gått konkurs

Kommentar: Et av de store gamle trærne i hi-fi-skogen har falt. Uten en lyd.

onkyo logo2 2

onkyo logo2 2

Onkyo er ferdig. Det en gang hedrede japanske hi-fi-merket har gått konkurs. Dermed slutter et kapittel i lydhistorien, som begynte i 1946.

Med en gjeld på 3,1 milliarder yen (ca 233 millioner kroner) kunne ikke Onkyo lenger få virksomheten til å gå rundt. Og på fredag sendte selskapet konkursbegjæring til distriktsretten i Osaka. Det skriver nyhetsmediet Nikkei.

Les også Onkyo lever videre! Da japanske Onkyo erklærte seg død, var ikke det hele historien. For Onkyo-merket lever nå videre i amerikanske hender.

En gang i tiden ville Onkyos død sendt sjokkbølger gjennom lydverden. Det kommer ikke til å skje, og sannsynligvis er det nok de færreste som får det med seg. Og noen vil også spørre: Hvem var Onkyo?

Et hult skall

Hvis et tre faller i skogen og ingen legger merke til det – lager det da lyd?

Spørsmål som tilskrives 1700-tallsfilosofen George Berkely, er et klassisk tankeeksperiment mellom den fysiske og den erfarte verden.

I Onkyos tilfelle er svaret nei. Et av de gamle trærne i hi-fi-skogen har kollapset. Det skjedde uten en lyd, og ingen vil legge merke til det. Kjernen var for lengst råtnet bort, og bare et hult skall sto igjen.

På 1970- og 80-tallet var Onkyo et merke av betydning. Når konfirmasjonspengene skulle brukes på stereoanlegg, var Onkyo et av merkene man vurderte. Spesielt hvis Sony og Technics var litt for dyre.

Onkyo fulgte ikke med i tiden

Men verden har endret seg og Onkyo har ikke klart å holde følge. Hi-fi er ikke lenger folkesport. Vi hører fortsatt på musikk, men det tunge hi-fi-anlegget i stua er erstattet av bærbar lyd, bilstereo og trådløse mulitromshøyttalere.

Det finnes fortsatt entusiaster som bruker formuer på stereoanlegget. Men da blir utstyret svindyrt og ekslusivt. Som de fantastiske KEF Blade One Meta, som nylig fikk toppkarakter av min kollega Gråbein. Og der var aldri Onkyo. Onkyo sto for fornuftige priser i mellomklassen.

Onkyos fall kommer heller ikke som noen overraskelse. Det har vært krisetilstand i årevis. Og selv om de faktisk klarte å komme med noen flotte produkter, som stereoreceiveren Onkyo TX-8270, var markedet for lite til at de små merkene fikk plass.

 

Redningsaksjonen ble avlyst

For tre år siden var det derfor planer om en større fusjon i hi-fi-verdenen. Sound United, som står bak bl.a. Denon og Marantz, var på vei til å kjøpe Onkyo. Det kunne ha vært en ny start for Onkyo. Men Onkyo fikk kalde føtter og avlyste sammenslåingen i siste liten.

Resten er historie. Og det er Onkyo også. I august i fjor måtte selskapet melde seg ut av børshandelen. Og i mars meldte Onkyos OEM-avdeling, som laget utstyr for andre merker, konkurs.

Så farvel, Onkyo! Det triste er ikke deres bortgang – men det faktum at ingen vil savne dere. 

Les videre
Exit mobile version