Nei, NFC står naturligvis ikke for ”Noen Få Centimeter”. I stedet betyr forkortelsen Near Field Communication, som kort og godt er en teknologi som lar to dingser kommunisere med hverandre hvis de bare rører ved eller kommer innenfor få centimeters avstand til hverandre. Det er en teknologi som Apple er blitt klandret for ikke å ha i sine produkter, mens andre har gjort et stort nummer av at de har smartmobiler eller nettbrett med NFC. Men hvorfor egentlig? Hva er det som gjør NFC så interessant?
Cool cash!
Svaret er enkelt og det handler som så mange andre ting her i livet om penger. Både mobilprodusentene, teleoperatørene og til en viss grad bankene forutser nemlig at vi på et tidspunkt kommer til å bruke mobiltelefonen til å foreta digitale betalinger – altså at mobilen overtar den rollen kredittkortet har i dag – og det er her NFC kommer inn i bildet. For hvis mobilen er utstyrt med NFC vil man kunne foreta betalinger kun ved å holde mobilen mot en liten terminal eller plate ved kassen og taste PIN-koden på mobilens eget display.
Hva skal vi så med dette utstyret?
Det høres ut som en riktig god idé, men inntil videre skal man lete lenge etter NFC-baserte betalingsløsninger på våre breddegrader. Det er mange grunner til at mobilbetalinger lar vente på seg, men det er ikke temaet for denne artikkelen. Det er derimot et annet spørsmål som alltid melder seg når man har skaffet seg en telefon med NFC, som altså ikke kan benyttes til å betale for så mye som et frimerke… Hva kan jeg så bruke NFC til?
Og heldigvis er svaret at den trådløse teknologien kan brukes til annet og mer enn bare betalinger. Når én enhet kobles med en annen enhet via NFC skjer det nemlig ikke noe annet enn at det foregår en hurtig utveksling av informasjon mellom de to enheten, og derfor kan NFC håndtere en masse forskjellige funksjoner utover betaling.
Hvilke – og hvilke andre produkter som støtter det – er emnet for denne guiden som altså skal gi en kjapp oversikt over hva man i dag i praksis kan få ut av sin NFC-kompatible smartmobil eller nettbrett.
Her befinner vi oss ikke i dyreriket. Nei, hurtig paring henviser til det å pare to Bluetooth-produkter med hverandre. Bluetooth-protokollen brukes i dag til å koble nær sagt hva som helst med hva som helst trådløst. Denne artikkelen er for eksempel skrevet på et trådløst tastatur som via Bluetooth er koblet til forfatterens datamaskin, og det er når to Bluetooth-produkter skal finne, godkjenne og koble seg med hverandre at NFC kommer inn i bildet.Normalt foregår denne paring nemlig slik at det ene produktet – for eksempel en smartmobil som skal kobles til en trådløst høyttaler – settes til å lete etter Bluetooth-produkter i nærheten, men det krever at brukeren må et stykke ned i menyene. Man får opp en liste på skjermen, og man velger å koble til det ønskede produktet. Ofte må man også taste inn en kode på skjermen før forbindelsen til slutt er opprettet, og selv om det kan høres greit ut, så er det ofte alt for tungvint.Men ikke med NFC. Hvis både mobiltelefonen og den tråløse høyttaleren er utstyrt med NFC er det eneste som er nødvendig for å etablere en Bluetooth-forbindelse mellom dem, at brukeren rører et par sekunder på høyttaleren med mobilen. Og vips, så gjenkjenner de to enhetene hverandre, og fordi informasjon om de to enhetene utveksles automatisk via NFC kobles de automatisk sammen uten at brukeren trenger å foreta seg noe mer. Smart.
Samsung DA-F60
samsung.no Pris: 2.490 kr
Selv om Samsungs trådløse høyttaler må nøye seg med en utgangseffekt på 20 watt, hvor Sony SRS-BTX500 byr på det dobbelte, så kan det ikke være den enste forklaring på Samsung-høyttalerens mildt sakt elendige lydkvalitet. Og den støtter ellers – akkurat som Sonys høyttaler – aptX via Bluetooth, men det nytter dessverre ikke så mye hvis selve høyttaleren lyder som en katt som har forvillet seg inn i en blikkboks.
Et eksempel: Samsung DA-F60 har en funksjon som Samsung kaller Power-bass, som skal gi lyden mer tyngde og dybde. Men hva skjer i praksis? Jo, slår man på Power-bass så overstyrer og buldrer bassen helt vilt. Slår man av Power-bass forsvinner bassen så godt som helt. Sukk…
NFC-chipen sitter på høyttaleren ene side, og det er ikke vanskelig å etablere forbindelsen mellom smartmobil og høyttaler. Samsung DA-F60 er også mindre og lettere enn Sony SRS-BTX500, og batteritiden er oppgitt til 12 timer, hvor Sonys høyttaler kun klarer det halve. Men hva nytter dette når Samsung-høyttaleren spiller så elendig?
Karakter: 1/6
Sony SRS-BTX500
sony.no Pris: 2.495 kr
Denne Bluetooth-høyttaleren fyller litt mer enn de fleste av arten, men så kan den også litt flere tricks. Selvfølgelig har den NFC, men støtter også den såkalte aptX kodek, som gir bedre lydkvalitet via Bluetooth enn den vanlige SBC (low complexity subband coding), som normalt benyttes i Bluetooth-standarden. Og lydkvaliteten er da også virkelig fin (utgangseffekten er 40 watt) – spesielt i de høye og mellomhøye frekvensområdene. Det er når man byr SRS-BTX500 på basstung musikk, at den hopper av i svingene og forvrenger lyden noe mer enn hva vi har lyst til å leve med.
Det er heller ikke like lett å koble høyttaleren med mobilen eller nettbrettet. Selv om Sony har plassert et fint NFC-symbol på høyttaleres øverste kant, må man bevege sin egen enhet frem og tilbake en stund før forbindelsen etableres. Irriterende.
Karakter: 3/6
Nokia Purity Pro by Monster
puritybymonster.com Pris 1.799 kr
Disse meget fargerike over-ear hodetelefoner (fås i knall rødt, skrikende gult samt sort eller hvitt) er resultatet av et samarbeid mellom Nokia og Monster. De er tenkt som tilbehør til Nokias egne Lumia-telefoner hvor alle toppmodellene har NFC, men de kan naturligvis benyttes sammen med en hvilken som helst NFC-kompatibel enhet.
Purity Pro er utstyrt med intelligent støydemping og byr på en virkelig glimrende lydkvalitet. Det var fantastisk lett å pare mobilen med hodetelefonene, og det var lett å finne det riktige stedet da produsenten meget praktisk har skrevet ”nfc” over den ene hodeklokken, akkurat der hvor NFC-chipen befinner seg.
Smart er det også at hodetelefonene kan huske flere mobiler, slik at man ikke er nødt til å bryte forbindelsen mellom Purity Pro og smartmobil nr. 1, før man kan koble til hodetelefonene med smartmobil nr. 2. Det kobles uten videre til den smartmobilen som sist berører NFC-chipen. Det sier seg imidlertid selv at hodetelefonene kun kan være koblet til en smartmobil eller nettbrett av gangen.
Karakter: 5/6
Superbrukere av diverse office-produkter vet sannsynligvis alle hva en makro er. Men for en sikkerhets skyld forklarer vi det ganske kort: En makro er en samling instruksjoner som skal automatisere en ellers kjedelig arbeidsgang. For eksempel kan man benytte en makro i et bildebehandlingsprogram for å skalere et større antall bilder ned til samme format og størrelse.Og akkurat denne idéen har Sony tatt og kombinert med NFC. Og det har resultert i et supersmart lite produkt.
Xperia SmartTags
sonymobile.com Pris:149 kr (for 4 stk.)
De små NFC-tags kan brukes sammen med alle smartmobiler med NFC. Forutsetningen er bare at man laster ned appen LiveWare fra Google Play, og deretter definerer hvilke konkrete handlinger en bestemt SmartTag skal aktivere.
Man tar en SmartTag (som kommer i forskjellige farger slik at man kan se forskjell på dem, smart!) og berører den med mobilen mens LiveWare-appen er åpen. NFC-teknologien tryller og tagen dukker opp i appen i den korrekte fargen, og så må man definere hvilke handlinger man vil knytte til den gjeldende SmartTag. Akkurat som om man skulle lage en makro til tekstbehandlingsprogrammet. Og her er det mange muligheter.
Vi satte for eksempel en SmartTag til å slå av Wi-Fi, slå på Bluetooth, skru opp ringetonens lydstyrke og åpne appen Play Music. Denne ”makroen” kalte vi ”Gåtur”. En annen SmartTag ble satt til å slukke for all lyd, skru ned skjermens lysstyrke og starte alarm-appen. ”Sove” var det innlysende navnet på denne hendelsen, som makroene heter i LiveWare-appen.
Alle hendelsene har en begynnelse og en slutt. Så hvis den første SmartTag – som vi ga navnet ”Gåtur” – har utført alle de forannevnte handlingene etter en berøring, så utfører den et annet sett med handlinger når man berører tagen med smartmobilen neste gang. Også disse handlingene skal man definere. I det nevnte eksempelet kunne det for eksempel vært å skru litt ned for ringetonens lydstyrke, stenge Bluetooth og slå på Wi-Fi.
Deretter kan man bare ha akkurat denne SmartTag liggende på kommoden i entreen, og en hurtig berøring med mobilen når man går ut eller inn i huset eller leiligheten, og NFC-teknologien sørger for at de forprogrammerte handlingene blir utført.
Sony markedsfører Xperia SmartTags som tilbehør til firmaets egne Xperia smartmobiler, men faktum er som sagt, at alle smartmobiler med NFC kan benytte seg av Sonys NFC-tags, og er vi solgt. En virkelig smart og nytenkende løsning!
Karakter: 6/6
Tro det eller ei, men også de nyeste kameraene kommer nå ganske ofte med NFC. Og det er det to grunner til. For det første har mange kameraer nå Wi-Fi, slik at de kan kobles opp via et hotspot eller fotografens smartmobil. Og med NFC er denne forbindelsen nå like lett å sette opp som det er å sette opp en Bluetooth-forbindelse mellom en smartmobil og trådløs høyttaler.For det andre kan et kamera med NFC overføre bilder direkte til andre enheter, for eksempel en smartmobil eller nettbrett kun ved hjelp av NFC-teknologien.Vi har testet ett kamera som kan begge deler, men det finnes mange andre som kan det samme.
Panasonic DMC-LF1
panasonic.no Pris: 3.375 kr
Dette kompaktkameraet er blant de nyeste fra Panasonic. Det kommer med Leica-objektiv, 7,1x optisk zoom og akkurat så mange avanserte funksjoner som man kan ønske seg. Men her skal det handle om kameraets trådløse forbindelse til andre enheter, og hvilke muligheter det gir brukeren.
Panasonic DMC-LF1 kan ved hjelp av NFC kobles til Android-baserte smartmobiler som støtter teknologien, men forutsetningen er at man laster ned Panasonic Image App fra Google Play. Den finner man også lett, for første gang smartmobil og kamera møtes sørger NFC-teknologien for at Google Play åpnes med nettopp Image App til nedlastning. Smart.
Når appen først er installert på mobilen, skal man starte den og så kommer NFC enda en gang inn i bildet. Man holder mobilen mot kameraets ene side (her sitter et lite symbol som forestiller en hånd som holder en smartmobil – så det kan faktisk ikke bli tydeligere) – og når mobil og kamera igjen har funnet hverandre, opprettes en Wi-Fi-forbindelse mellom de to enhetene. Og innholdet på kameraets minnekort kommer øyeblikkelig opp i mobilens display, og faktisk kan appen både benyttes til å fjernstyre kameraet og til å se og lagre bilder fra kameraet på telefonen.
NFC-teknologien gir også eieren av Panasonic DMC-LF1 en annen mulighet. Man kan nemlig ”beame” et hvilket som helst bilde som på tidspunktet vises i kameraets display (normalt det bilde man akkurat har tatt), til enhver NFC-kompatibel smartmobil eller nettbrett. Man må bare sørge for at det ønskede bilde virkelig vises i kameraets display – altså sette det i avspillingsmodus – og så beveger man kameraet helt tett på den utvalgte smartmobilen. Som imidlertid må ha Image App installert for å kunne ta imot bildet, noe som ikke er fullt så smart.
Og den forannevnte smarte funksjonen som gjør at Google Play automatisk åpner med Image App klar til nedlastning når kamera og telefon rører ved hverandre første gang, blir man raskt lei av. Hvis man glemmer å starte appen før de to enhetene berører hverandre, åpner Google Play igjen og igjen, selv om kamera og smartmobil allerede er paret med hverandre. Det virker som det ikke er mulig å få mobilen til å huske at den allerede har appen installert, selv om det helt klart ville vært smartere at appen bare startet automatisk ved berøring mellom kamera og smartmobil, hvis den allerede er installert. Dumt.
Panasonic scorer imidlertid på å vise at NFC så absolutt er en teknologi som også hører hjemme i et kompaktkamera..
Karakter: 4/6