Nagra har med sin 70 års fartstid i bransjen, først og fremst vært kjent for å lage noe av det beste utstyret for analogt inn- og avspillingsutstyr. Der hvor Studer forsynte studioene med de store 2-tommers multispors spolebåndopptakere, var det tospors (og mono) som gjaldt for Nagra, og ikke minst noen av verdens beste bærbare analogopptakere, mye brukt ute i felten.
Men Nagra har også i stor grad forsynt hi-fi-markedet med produkter, blant annet CD-spillere, digitalkonvertere og forsterkere. Også platespillerforsterkere. Men de har aldri laget en platespiller. Før nå.
Nagra feirer 70
Men nå ønsker den sveitsiske produsenten å slå på stortromma, og slå et gigantisk slag for sin 70 år lange analoge historie. Med sin første platespiller noensinne.
Med Reference Anniversary Turntable feirer Nagra 70 år i bransjen, og det produseres passende nok 70 eksemplarer av spilleren. Men om disse blir revet ut av hyllene med det første, gjenstår å se, for prisen er til å få hjerteinfarkt av. Ca. 1,8 millioner koster den. For mange ville det dermed bli et valg om å ha en fet platespiller, eller et sted å bo…
Det er likevel ikke den dyreste. Den prisen(!) går til AV Designhaus Dereneville VPM 2010-1, til rundt fem millioner kroner…
Fire år i utvikling
Det var først for fire år siden Nagra begynte å legge planen om å lage en platespiller med sitt merkenavn. Heldigvis har de dyktige ingeniører som behersker fysikk, mekanisk og elektronisk ingeniørkunst, og dessuten materialvitenskap. Viktige kvalifikasjoner, når man skal gi seg ut på å lage den perfekte platespilleren.
Drivverket
Drivverket er selve kjernen av enhver platespiller. Det inkluderer motorsystemet, og det er stor enighet om at flere motorer er bedre enn en, fordi eventuelle ujevnheter i den ene vil kanselleres av den andre. Nagra har valgt to mekanisk frakoblede, børsteløse motorer, med kraftig dreiemoment. Motorsystemet alene veier hele 11,2 kilo, og Nagra hevder uovertruffen hastighetsnøyaktighet.
Optimalisering av hastighet
Foruten motorsystemet benyttes ytterligere teknologi for å holde hastigheten jevn. Et akselerometer overvåker det flytende chassiset og sørger for at det holder seg helt stabilt. Deretter sjekkes hastigheten i løpet av 20 avspillingssekunder mot en presisjonsklokke (oscillerende kvartskrystall). Ethvert avvik fra denne absolutte hastighetsreferansen vil korrigeres.
Spilleren vil ikke foreta hastighetskontroll under musikkspilling, dette for å hindre støy fra tannhjulene mens man lytter til musikk.
Nagra har utstyrt spilleren med et display (Nagra kaller det et Modulometer) som gjør det enkelt å kalibrere og stille pitchkontroll.
Beltesystem inspirert av spolebånd
Nagra er som sagt best kjent for sine spolebånd, og her har de også hentet inspirasjon i konstruksjonen av beltesystemet til Reference Anniversary Turntable. Den ikoniske Nagra IV-S spolebåndopptakeren har vært utgangspunktet, men siden leverandøren av beltene til denne ikke lenger eksisterer, har Nagra gjort en kjemisk analyse av materialene i beltet, og nøyaktig rekonstruert dette. Nagra gir honnør til spolebåndopptakeren ved å kalle beltesystemet «Nagra IV – LXX caliber».
Tallerken
Selve tallerkenen er også en kritisk del i platespillerkonstruksjonen, for det er denne som er bindeleddet mellom LP-platen og drivverket. Her har Nagra forsket på materialer, og til skjelettet endte man med en legering brukt innen luftfart og romfart.
Nærmere bestemt et materiale som kalles Exium AM, som ikke inneholder jern men likevel har nesten samme massetetthet som støpejern (60 prosent mer enn titan). Og dessuten «ekstreme dempeegenskaper», ifølge produsenten selv. Materialet kan kun formes til ønsket fasong gjennom hurtig rotasjon i en sentrifugalstøpemaskin.
Det utrolig stabile tallerkenskjelettet veier 6,5 kilo og er den første hi-fi-komponenten laget i Exium AM-legeringen.
Klokkemønster
Til toppen av tallerkenen har valget falt på et lokk i antistatisk, 22 mm tykk, gjennomsiktig metakrylatplast. Inspirert av sveitsiske high-end armbåndsur, lar denne deg se inn drivverket og studere mekanikken. Videre inspirert av klokker er ordene «Swiss Made» gravert inn.
Presisjon hele veien
Det er heller ingen tilfeldigheter med resten av konstruksjonen. Fra senterakselen i ekstra hardt stål med finslipt overflate som bare high-end urmakere gjør det, til det avanserte kulelagersystemet og det doble chassiset i massiv flyfartsaluminium.
For ikke å snakke om strømforsyningen, som bruker en superkondensator som strømbuffer, og dermed gir like ren strøm som et batteri ville gjort. Langt overlegent det å plugge strømforsyningen rett i stikkontakten, i følge Nagra. En superkondensator leverer også strømmen mye raskere enn et batteri, som kan ha mye å si for dynamikken i musikken.
Så har vi armen, i to lag karbonfiber skilt med et lag tre imellom. Treet har blitt brukt i å forme armen, men også ved å ha ulik resonansfrekvens enn karbonfiberet, vil treet og karbonet jobbe med å dempe hverandres resonanser. Resultatet er en ultrastiv, lavresonans arm, som sørger for at det lave elektriske signalet fra pickupen plukker absolutt minimalt med støy eller påvirkninger på veien mot forsterkeren.
Til slutt har Nagra Reference Anniversary Turntable en vekt i ren kobber, som ligger mot platen og motvirker eventuelle bulker i platen.
Nagra Reference Anniversary Turntable: Tilgjengelighet og pris
Som sagt er prisen på platespilleren hinsides: 1.787.500 norske kroner. Den kommer ut til kundene i løpet av første kvartal, og til tross for et begrenset opplag på 70 enheter er den ennå ikke utsolgt. Du har med andre ord fortsatt tid til å selge huset og kjøpe en…