DAC-fabrikk har brent ned

AKMs DAC-fabrikk har brent ned, som krøpler produsentene i flere måneder. Slik responderer hi-fi-bransjen.

AKM fabrikk brann

Tidligere i november brøt det ut en brann ved AKM-fabrikken i Nobeoka i Japan. Brannen varte i to hele døgn, og totalskadet produksjonslinjene. Nå står hele hi-fi-bransjen igjen med et logistisk mareritt, som vil vare i mange måneder.

Selv om AKM har flere fabrikker, så er dette den eneste hvor de lager DAC- og ADC-chiper. Det betyr at verdens forsyninger av AKMs berømte DAC-er har totalt stanset opp. Man antar at det vil ta seks måneder til et helt år før fabrikken er oppe og går ordentlig igjen, som er dårlig nyheter for mange hi-fi-produsenter.

Følgende chipsett er helt sikkert skadelidende:

AK4332, AK4331, AK4432, AK4382, AK4385, AK4373, AK4396, AK4431, AK4456, AK4490, AK4493 og AK4495

Videre er følgende «potensielt skadelidende»:

AK5384, AK5385, AK5386, AK5397 og AK5534

I all praksis betyr det at forsyningen av DAC-chiper fra AKM til hi-fi-bransjen har stanset opp. Som igjen betyr at når hi-fi-produsentenes lager går tomme, så er det ikke mer å få.

Denon bruker AKM DAC i blant annet hjemmekinoforsterkeren AVC-A110. Foto: Denon

HiFi Klubben merker det

– Vi merker allerede konsekvensene, sier Jens Holst Larsen, produktsjef hos HiFi Klubben og AudioNord, i en epost. – Vi vet allerede nå at vi kan se frem til varemangel i mars-mai innenfor visse kategorier. Og det aller verste er at vi også får meldinger om prisstigninger på de rammede produktene. For det første steg prisene med 10-gangeren på de siste lagrene av AKM-komponenter, men det koster også ekstra å kjøpe inn de alternativene som skal erstatte AKM-komponentene på lengre sikt.

På hvilke produkter det spesifikt vil gjelde, svarte Jens:

– Jeg er fortsatt ikke helt oppdatert på hvilke modeller det spesifikt rammer, men det blir nok de fleste fra Denon.

Les vår test av Denon AVC-A110

Hegel H95 bruker AKM DAC. Foto: Hegel

Hegel går klar

Hegel, som ganske nylig har kommet innunder HiFi Klubben-paraplyen, har det gått bedre for. Fra gårsdagens pressemelding:

– Hegel bruker mange kritiske AKM-chipper i produktene våre, men vi var veldig heldige. Vi handler ikke i små mengder. Når vi kjøper, kjøper vi til lager for et år eller mer om gangen. Vi har akkurat kjøpt mange AKM-chipper rett før brannen, og bør derfor IKKE bli påvirket av dette.

Les vår test av Hegel H95

Yamaha rammet

Heller ikke Yamaha slipper unna konsekvensene av AKM-brannen:

– I hvilken grad vi blir påvirket vet vi ikke nøyaktig i dag. Vi vet at komponenter fra hjemmekinoreceivere, hi-fi-moddeller, kommersiell audio og musikkinstrumentavdelingen får leveranser fra den ødelagte fabrikken. Vi vet også at våre ingeniører ser på og tester alternative komponenter, men det kommer til å ta tid å sikre samme ytelse og kvalitet. Vår leveransekapasitet vil helt sikkert påvirkes både av Covid-19 og AKM-brannen til våren.

Dette sa Marcus Carlsson, nordisk produktsjef hos Yamaha, i en epost til oss.

Electrocompaniet går klar

Lasse Danielsen, salgs- og markedssjef i Electrocompaniet, bedyrer at de fortsetter som før.

– Vi bruker en AKM brikke i ECI 80D, men ikke noen andre produkter, heldigvis. Men vi har gardert oss og har en del på lager. Men det er klart det er en utfordring, da det ikke finnes noe «plug and play» erstatninger. Blir det langvarig, må man bygge om elektronikk og endre software, som vil bli kostbart, samt at man må vedlikeholde og gi brukerstøtte for to versjoner.

Les vår test av Electrocompaniet ECI 80D

Foto: Linn

Linn stanser oppgraderinger

High-end-produsent Linn, forandrer sin policy når det gjelder å oppgradere gamle produkter til nyeste versjon. Den norske importøren bekrefter:

– I en pressemelding fra dem, så var det ikke noen problemer for produksjonen, for de har et godt lager. Men de har satt oppgraderinger av eldre spiller til Katalyst digitalkrets på hold inntil forsyninger av komponenter er tilbake til normalt.

Les vår test av Linn Klimax DSM/2

Foto: Teac

Pioneer, Onkyo og TEAC

Aqipa, moderselskapet til Pioneer, Onkyo og TEAC, bekrefter trøbbel:

– Ja, det skader alle i bransjen og de tre fabrikantene er ingen unntak. Akkurat nå vet jeg ikke nøyaktig hvor ille det er for dem, men det kommer til å påvirke de fleste av deres produkter fremover. Dette sier Johan Niininen, nordisk salgssjef for Aqipa.

AKM AK4490. Foto: AKM

Hva nå, AKM?

De vi har vært i kontakt med representerer bare en liten brøkdel av den totale bransjen, det er helt sikkert at dette får ringvirkninger i hele hi-fi-bransjen. Og dessuten også den profesjonelle studiobransjen.

AKM er riktignok slettes ikke de eneste som lager DAC-brikker til hi-fi-markedet. Vi har fortsatt populære aktører Burr-Brown fra Texas Instruments, ESS Sabre og Cirrus Logic. Men i hi-fi- og high-end-bransjen er AKM i dag mest utbredt.

Skal man så skifte DAC-chip i et eksisterende produkt, er det ikke bare å erstatte selve chip-en. Skal det gjøres riktig, må hele kretsen modifiseres, kanskje til og med konstrueres fra grunnen, for å få det hele til å passe med en annen DAC.

Derfor er det spennende å se hva som skjer fremover. Hvilke hi-fi-produsenter vil bruke tid og penger på å konstruere om sine produkter til å passe med andre DAC-er, og hvem vil heller vente på at AKM er oppe og går igjen. Og hvor lang tid vil det ta?

Og blant de produsentene som tyr til alternative løsninger, hvor mange av dem vil komme tilbake til AKM igjen, etter de har designet sine kretser på nytt for å passe med andre DAC-brikker?

Kilder:

stereonet.co.uk

audioholics.com

Les videre
Exit mobile version