Årets Gadgets

Småelektronikk fortsetter å selge som bare det og er faktisk den eneste produktgruppen hvor kurvene peker rett opp. Vi er derfor glade over at vi i løpet av året har fått forsterkning av det danske gadgetmagasinet Lyd & Billede. Under annet halvår har vi fått en betydelig mer omfattende overvåkning av disse interessante produktene.

Årets Gadgets 6

Trådløst gjennombrudd
Som vi forespeilet sist år har årets lydgadgets blitt alt mer trådløse. Fremfor alt er det Apples AirPlay som har slått gjennom på bred front. Til forskjell fra forrige års mange tilbud er det nå nesten vanskelig å finne en produsent som ikke har AirPlay-produkter i sortimentet.

Problemet har vært at dokkingkontaktene ikke har vært standardiserte. Det er derfor kanskje ikke så rart at Bluetooth har dukket opp som en løsning. I løpet av 2013 forventes Google å komme med en standard for Android som dessuten kan by på funksjoner som savnes hos AirPlay. Vi ser frem til å holde dere oppdaterte om hva som hender på den fronten og fortsette med å finne de mest kjøpsvennlige produktene uansett lydkilde.

Android brer om seg
Med nye versjoner av Android med alt fler innovative og interessante funksjoner har operativsystemet fortsatt med å dominere de håndholdte apparatene. På mobilsiden har det kammet mange modeller med alt større og mer høyoppløste skjermer og kjappere prosessorer. Hvor lenge kappopprustningen kan fortsette skal bli interessant å se. Det har endelig også kommet meget bra nettbrett, og vi har begynt å se annen elektronikk som mediespillere og kameraer med Android innebygget. Det skal bli spennende å se hva som hender i løpet av 2013.

iOS mer trådløst
Apple har i løpet av året kommet med flere interessante nye produkter, ikke minst det etterlengtede mindre nettbrettet iPad mini. Det virker som man har lykkes med å fremskynde lanseringstakten og dermed slippe to iPad-er i løpet av året, for ikke å glemme den fantastiske iPhone 5. Man holder også på å få et imponerende tilbud av tilbehør som støtter AirPlay, noe som kanskje er bra når man har byttet dokkingkontakt. VI får se hva som kommer i løpet av neste år, kanskje kan vi håpe på en Apple TV?

Nykommeren Windows
Til forskjell fra sist år da de to forannevnte uten trusler fikk dele på markedet, har Microsoft nå slått neven i bordet og gitt seg sytten på at de skal få del av kaken. Med Windows 8 for berøringsskjermer, Windows RT som er akkurat det samme for nettbrett og Windows Phone 8 for mobiler, kan de meget vel ha lykkes. Det er i det minste i teorien, forlokkende å ha samme grensesnitt på alle sine apparater. Lykkes de bare med å lokke programvarefirmaene til å slippe de mest populære programmene, samt gjøre det enkelt å kjøre samme apper og ha samme innhold på alle enheter, er mulighetene uendelige. 2013 man meget godt bli året da Windows skilte seg fra dataen og spredte seg i hjemmet. Spesielt med tanke på alle interessante hybrider mellom bærbare PC-er og nettbrett som vi allerede har sett eksempler på.

Vi får også håpe på at det blir slutt på alle stemningene på kryss og tvers mellom produsentene. Om man la ned mer energi på innovasjon i stedet for provokasjon og investerte sine penger på ingeniører i stedet for advokater, så tror i det minste vi at alle skulle vinne på dette i lengden. Nye spennende gadgets er jo blant det morsomste som finnes, og vi ser frem til å guide dere lesere gjennom gadgetjungelen i det kommende året.

Årets beste radio

Geneva World Radio

Den er slank nok til å smyges ned i bagen, stilig nok til å stå fremme, og lyder akkurat som den ser ut.

Avrundede aluminiumprofiler over alt og ikke en skrue i sikte. Man kan fort tro at radioen er designet av Apple, men Geneva-radioene er et skoleeksempel på skandinavisk eleganse. Tross det sveitsisk klingende navnet. Den hinter til Dieter Rams design for Braun, med en skvett Bang & Olufsen i detaljene, men er den moderne reiseradioens ypperste eksempel på form og funksjon. Geneva World Radio dekker hverken langbølger, kortbølger eller AM-bølger. I stedet har den FM-mottak kombinert med DAB-digitalradio. Som moderne radioer skal ha.

Den batteridrevne Geneva-radioen har også trådløs Bluetooth-tilkobling. Slik at man kan koble alle smartmobiler trådløst til radioen og strømme musikk direkte til det klangfulle fulltoneelementet. For lydkvaliteten er klokkeklar, med relativt fyldig bass, og utmerket tonal balanse. Man hører tale like tydelig som musikk, og med berøringsskjerm kommer man hurtig til kildevalg, mens rattene på sidene gir tilgang til volum og stasjonsvalg.

Geneva World Radio er både et bærbart musikkanlegg, og en utmerket reiseradio. Den passer over alt, og trives over alt, og er den eneste reiseradioen du trenger.

Les testen her

 

 

Årets beste nettbrett

Google Nexus 7

Å si at man får valuta for pengene med Google Nexus 7, er årets underdrivelse. Dette nettbrettet omdefinerer begrepet «bang for the buck»!

Nexus 7 er utstyrt med den aller nyeste Android-versjonen, versjon 4.1 – også kjent som Jelly Bean. Det innebærer blant annet at brukeropplevelsen er blitt forbedret ved hjelp av det såkalte Project Butter, som kort fortalt prøver å forutse brukerens handlinger på skjermen før man foretar dem. Google Voice Search og flere muligheter med notifikasjoner kan vi også takke Jelly Bean for, og så byr Nexus 7 også på NFC og Android Beam, så man kan overføre filer og linker til en annen NFC-enhet kun ved å la de to berøre hverandre. Lekkert! Skjermen har en oppløsning på 1280 x 800 piksler fordelt på bare 7», hvilket gir den en pikseltetthet på 216 ppi – så vidt under ASUS Transformer Pad Infinity med 224 ppi. Responsen er rask – takket være Jelly Bean og Project Butter – når man navigerer rundt med fingrene. Det er nærmest som om fingeren går i ett med skjermen. Det gir seg utslag i testens beste surfeopplevelse med lynraske lastetider og en komplett lytefri navigasjon, fri for hakking og pauser.

Testspillet vårt, Shadowgun, ser veldig bra ut på Nexus 7 og igjen reagerer skjermen så raskt på bevegelsene våre at det nærmest føles som om vi kontrollerer spillet med tankens kraft!

Nesten utilgivelig er det også at Nexus 7 kun kan fås med enten 8 eller 16 GB lagringsplass, men likevel ikke utvides med SD-kort. Googles argument er at vi skal oppbevare dataene våre i skyen – Google Drive, for eksempel – men det er ikke til stor nytte om man befinner seg et sted uten wi-fi-tilgang, for eksempel om bord i et fly. Alt i alt er Google Nexus 7 fortsatt et røverkjøp, og samtidig er den så lekker at det må gi selv den mest dedikerte Apple-fanboy lyst til å skifte til Android.

Les testen her

 

Årets beste iPod-høyttaler

B&W A5

Bak et enkelt ytre gjemmer det seg en avansert høyttaler med overraskende lydkvalitet.

Etter fremgangen med Zeppelin har B&W nå sluppet rene AirPlay-høyttalere uten dokkingkontakt. A5 er den minste modellen som har lånt formgivningen fra de prisbelønte datahøyttalerne MM-1. Det er altså en strippet firkantet metallform med avrundede hjørner. Til tross for det kompakte formatet er den tung og føles solid bygget. På baksiden finnes nettverkstilkobling og inngang for eksterne kilder og på sidene diskrete volum- og strømknapper. På fronten sitter en praktisk lysdiode som ved hjelp av fargen viser apparatets status.

Man skal ikke bli lurt av den enkle formen, på innsiden sitter teknikk hentet fra B&Ws store høyttalere. Takket være den får man en meget balansert og tiltalende lyd som holder selv om man drar på volumet. Det er selvfølgelig ikke plass til et riktig basselement i det lille kabinettet, men den bassen som finnes er vel kontrollert. Vil man ha mer trøkk kan man se på storebror A7, som har et ekstra basselement og kraftigere forsterker for noen tusenlapper ekstra.

Bowers & Wilkins kompakte AirPlay-høyttaler A5 er en verdig oppfølger til flaggskipet Zeppelin. Et betydelig mer kompakt format gjør den lettere å plassere der man vil ha den. Takket være appen er den lett å installere og etter det kan man gjemme den bort og styre alt fra sitt Apple-apparat. Men fremfor alt lyder den uforskammet bra til å være så liten, uansett hvordan man torturerer den.

Visst finnes det penere AirPlay-høyttalere og de med flere finesser. Men A5 er kompakt, gjør hele tiden akkurat det den skal, låter utmerket og har i denne sammenheng en rimelig pris. Derfor må den bli årets iPod-høyttaler.

Les testen her

 

Årets beste mobiltelefon

iPhone 5

Apple gir oss en etterlengtet oppgradering og har på nytt lykkes med å skape en mobil som mange bare må ha.

Det mest åpenbare er at den har fått et nytt utseende hvor glassbaksiden har blitt byttet til aluminium. Takket være dette kunne mobilen også gjøres tynnere og lettere. Skjermen har vokst til hele 4” tross at man har lykkes med å beholde mobilens tidligere mål. Den nye skjermen er i 16:9 utførelse, som gjør den ideell for å se på filmer i bredformat. Skjermen har også bedre fargegjengivelse og kommer til sin rett når man ser på bilder og video.

På innsiden sitter Apples nye A6-prosessor som gir dobbelt så kjappe beregninger og grafikkytelse. Kameraet har fått anelsen bedre vidvinkel og gir samme gode bildekvalitet. Derimot har hestekreftene i den nye prosessoren gjort at man kan behandle bildene bedre. Våre tester viser at man kan ta bilder i svakere lys og at støyreduseringen er bedre.

At ikke alle land fikk 4G var en skuffelse, og man bør være litt forsiktig så man ikke lager riper på baksiden. Den nye dokkingkontakten er meget smidig, men krever adapter til gammelt utstyr. Men det er også det eneste vi kan klage på. Den har fått større og enda bedre skjerm, men tross dette blitt en av de letteste og tynneste smartmobilene. Dessuten er den nå en av de absolutt kjappeste mobilene vi noensinne har testet. Det tidligere så utmerkede kameraet tar nå noe bedre bilder, spesielt i dårlig lys

Selv om konkurrentene har passert den med større skjermer og at Retina-skjermen ikke lenger er unik, er valget likevel enkelt for oss. iPhone er med sitt ekosystem av apper, nett-tjenester og tilbehør den mobilen vi ikke vil være foruten. Derfor blir den selvfølgelig årets mobiltelefon.

Les testen her

 

Årets gadget

iPad mini

Med iPad mini trenger man ikke lenger en veske til iPaden – denne går ned i jakkelomma!

iPad mini tilsvarer på mange måter en iPad 2, bare forminsket 4 centimeter i høyden og 5 centimeter i bredden. Det er 40 prosent mindre, og gjør iPad Mini hendig nok til å gå i mange jakkelommer. Takket være at man har lykkes krympe rammen rundt skjermen har man likevel klart å klemme en 7,9″ stor skjerm som vare er 19 prosent mindre enn den fullvoksne iPaden. Sammenlignet med konkurrentenes småbrett med 7″ skjerm er iPad mini i de fleste tilfeller både tynnere og lettere. Sammenlignet med store iPad er den hele 23 prosent tynnere og veier bare halvparten så mye. Tross dette er byggekvaliteten utmerket og den føles både stabil og luksuriøs i hånden. På innsiden sitter samme A5-prosessor som i iPad 2, men i dagligdags bruk må vi likevel være enige i at den ikke føles spesielt langsom. Selv om vi hittil har dratt paralleller til iPad 2, må det påpekes at alt på innsiden er oppgradert til nyere standard. Mini har 5 megapiksel kamera som kan filme i 1080p oppløsning, så vel som et frontmontert HD-kamera til Facetime videosamtaler

iPad mini gir en fullverdig iPad-opplevelse i et betydelig mer lommevennlig format. Tross at den er såpass liten og tynn har Apple fått plass til en overraskende stor skjerm, som dessverre ikke er like skarp som storebrødrenes Retina skjermer. Nøyer du deg med den enkleste modellen er den heller ikke spesielt dyr. Dette er ikke bare en iPad for den som ligger hjemme på sofaen, det er snarere en iPad man alltid kan – og vil – ha med seg.

Les testen her

Les videre
Exit mobile version